23948sdkhjf

Rosendal Maskin om 2023: Vanskelig tilgang og jevnt salg av minigravere i Europa

Mangel på komponenter reduserer tilgangen på de minste maskinene og øker utfordringene med rett lagerhold.

MASKINER UNDER 3 TONN: Det jevnt høye salget av minigravere i kombinasjon med mangel på komponenter, som elektronikk og motorer, gjør tilgangen dårlig på de minste maskinene, i hovedsak de under 3 tonn.

Building Supply møtte Rosendal Maskin på utleiekonferansen og fikk et lite innblikk i deres utfordringer.

- Det vi får inn av maskiner nå, bestilte vi allerede i fjor. Vi ser at flere aktører i bransjen har solgt ut eller blitt veldig forsinka, sier Tor Anders Høgaas, daglig Leder i Rosendal Maskin.

Nettopp dette er kjernen til utfordringene bransjen står overfor. Mangelen på viktige komponenter gjør leveringstiden uforholdsmessig lang. Det er derfor viktigere enn før å lese markedet å kjøpe inn de riktige maskinene flere måneder i forkant til et eventuelt salg.

Fortsatt leveringsdyktige

Høgsaas forteller at den lange leveringstiden inn til forhandler, gjør det spesielt vanskelig å ha riktig antall av de ulike maskinene på lager til enhver tid.

- Har vi for lite maskiner, kan vi gå glipp av salg. Hvis vi bestiller for mange maskiner blir vi sittende igjen med et for stort lager, sier Høgsaas.

Høgsaas forteller at markedet generelt har vært litt stille de siste månedene, på grunn av usikkerhet, kostnadsvekst og rentenivå. Men han både håper og tror leveringstidene går ned etter hvert.

- Vi er leveringsdyktige på mange modeller, og satser på å levere raskt, da vil vi ha et fortrinn fremfor konkurrenter som ikke har maskiner for rask levering, sier Høgsaas.

Tror renteutvikling i 2023 vil ha stor innvirkning

Høgsaas tror utviklingen i renten kommer til å bli viktig i 2023.

- Det er nødvendig at kostnadsveksten stabiliserer seg, og at myndighetene setter i gang tiltak som øker aktiviteten i bygg- og anleggsbransjen, sier Høgsaas.

- 2023 blir et spennende år, og vi håper markedet vil ta seg opp, sier Høgsaas.

Rosendal Maskin AS ble etablert i 1986, og er en familieeid bedrift med 55 ansatte.

De har agenturet på DOOSAN og JCB anleggs- og landbruksmaskiner over hele landet. I tillegg er de importør av Everdigm hydrauliskt utstyr og forhandler for en rekke ledende utstyrsleverandører til anlegg- og landbruk.

Siden 2001 har Rosendal Maskin vært importør av anleggsmaskiner i Norge. Rosendal Maskin sitt hovedkontor ligger ved E18 i Askim og disponerer et område på 40.000 kvadratmeter.

Opphav og kilder: Intervju med Building Supply

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094