23948sdkhjf

Transportprisene: Kostnads-eksplosjon for kjøretøylogistikk

Har økt med mer enn 50 prosent i Europa fra januar 2019 til september 2022.

KRAFTIG ØKNING PÅ ALLE FRONTER: Ny indeks viser at kostnadene for kjøretøylogistikk har gått rett til værs, enten vi snakker om vei, sjø eller tog.

Indeksen er utarbeidet av European Car-Transport Group of Interest (ECG) og PWC Østerrike. Formålet med indeksen er å gi åpent innsyn i kostnadsutviklingen. Indeksen er delt i fire segmenter og bygger på material fra åtte representative land i Europa (Belgia, Frankrike, Tyskland, Italia, Polen, Spania, Sverige og Storbritannia).

ECG skriver at åpent innsyn i seg selv er et gode når inflasjonen er høy og varig. I tillegg kan den brukes til å utvikle standarder for logistikkindustrien i Europa.

Fra januar 2019 til september 2022 har FVL-indeksen (finished vehicle logistics, eller ferdigkjøretøy-logistikk) steget fra 100 prosent til 153,9 prosent – med andre ord en total økning på 53,9 prosent. Delt i segmenter er tallene slik:

  • Vei: Økt med 32,8 prosent fra januar 2019 til september 2022. ECG peker på sjåførmangel med påfølgende økte sjåførlønninger som en vesentlig årsak. I tillegg kommer økte dieselpriser (opp 69 prosent i de sju første månedene av 2022).
  • Sjø: Mer enn doblede kostnader fra januar 2019 til september 2022 (opp 113,7 prosent). Årsaken er ubalanse mellom tilbud og etterspørsel i skip bygd for kjøretøytransport (PCTC; pure car and truck), og en påfølgende prisøkning for bygging av nye skip.
  • Tog: Opp med 24,2 prosent i samme periode som nevnt over. Økte lønnsutgifter, drivstoffutgifter og økte priser for selve transportmidlene blir pekt på som årsak.
  • Kjøretøyterminaler (compounds): Har økt med 21,4 prosent fra januar 2019 til september 2022. Rapporten peker på økte tomtepriser og økte lønnsutgifter.

ECG har rundt 140 medlemsbedrifter og partnere innen kjøretøylogistikk, i EU samt Norge, Sveits, Storbritannia og Tyrkia. ECG-medlemmene omsetter for rundt 21,3 milliarder euro i året.

Opphav og kilder: Nyhetsmelding på nettstedet til European Car-Transport Group of Interest (ECG)

KLIKK for alle artikler i Logistikk vei sjø bane fly.

Kommenter artikkelen
Tips redaksjonen
Bedriftenes egne nyheter
Se alle medlemsnyheter
Mest lest
STILLINGSARENA
Gå til stillingsoversikten
Nyeste artikler
Se nyeste artikler
Anbefalte artikler
Utvalgte nyheter fra forsiden
Ketil Nygård: Tiden i LNS minner ikke så rent lite om et Askeladden-eventyr
SiO får 206 millioner kroner i tilskudd til 524 nye studentboliger i Oslo
Slik blir lastebil-framtida - ifølge MAN
Alf Brekken & Sønner vs Veidekke: «David» vant kampen
TransportMagasinet på jobb med Cora Siren Valde: - Et godt forbilde
Veidekke bygger 75 leiligheter for 210 millioner kroner i Bergen.
Andre Nordiske Medier
Metal Supply NO
PlastForum NO
Maskinregisteret

Send til en kollega

0.094