23948sdkhjf
Sponsored content

Tips for prisgunstig oppussing hjemme

Annonsert innhold fra vidaXL.

Mange som jobber innen bygg- og anlegg liker å pusse opp eget hjem på fritiden. Å ta seg av renovasjon og vedlikehold av boligen på egen hånd er i utgangspunktet en kostnadseffektiv måte å sikre verdien av eiendommen din på. Men for at dine prosjekter skal gjennomføres på en så prisgunstig måte som mulig, er du nødt til å tenke klokt. Hvis ikke kan prisen fort bli uforholdsmessig høy selv om du gjør mest mulig arbeid selv.

Hos vidaXL byr vi på et stort utvalg av nyttige varer som kan komme godt med når du skal pusse opp hjemme. Det inkluderer jernvarer i høy kvalitet til lave priser. På menyen finner du alt fra verktøy til vinduer, veggpaneler og dører. Vi vet hvor viktig det er for våre kunder at de både gjennomfører vellykkede prosjekter, og holder kostnadene i sjakk. I denne artikkelen deler vi fra vidaXL noen nyttige tips for prisgunstig oppussing hjemme.

Sett opp et realistisk budsjett og holde deg til det

Planlegging er en viktig del av ethvert oppussingsprosjekt i hjemmet. Herunder bør budsjettering prioriteres høyt. Når du har identifisert et prosjekt du ønsker å gjennomføre er det første du behøver å vurdere hvor mye penger du har å investere og hvor mye som kreves for å få til et vellykket resultat.

Vær for all del realistisk, og sørg for at du har et solid slingringsmonn. Alle som har litt erfaring fra prosjektering og bygg og anlegg vet jo at overskridelser, både hva gjelder tidsbruk og budsjett, inntreffer hyppig. Denne typen overskridelse kan også være vanskelig å forutse. Derfor bør du alltid ta høyde for uventede hendelser som kan skyve kostnadsrammene til værs.

Vær på utkikk etter gode tilbud

Det kan være store penger å spare på å lete etter priskampanjer når du skal pusse opp huset. Hos vidaXL byr vi på hyppige tilbud som gjør det mulig å kutte kostnaden på en rekke varer som kan komme godt med når du skal renovere boligen. På den måten kan du kjøpe det som trengs for en ekstra god pris.

Det er ofte slik at samme eller tilsvarende produkt foreligger til høyst ulik pris forskjellige steder. Ved å sette av godt med tid til å lete frem kampanjer og tilbud er det mulig å ro i land et prosjekt til betydelige lavere pris.

Gjør så mye som mulig på egen hånd

Svært mange som jobber innen bygg- og anleggsbransjen velger å benytte egen fagkompetanse til å gjøre mest mulig av renovasjon og vedlikehold hjemme på egen hånd. Dette er ofte en meget klok taktikk. Å leie inn håndverkere kan være både kostbart og komplisert. Dersom du ikke har bekjente som kan bidra til dugnadsinnsats, øker både utgifter og nødvendig planleggingstid høyere ved å leie inn fagfolk.

I tillegg får du jo også full kontroll, og kan sørge for at arbeidet utføres i henhold til alle dine spesifikasjoner når du tar saken i egne hender. Økt fleksibilitet og mulighet til å tilpasse planer og tegninger underveis er øvrige fordeler med å satse mest mulig på DIY.

Husk å hente inn flere anbud når fagfolk kreves

Selvsagt er det de færreste av oss som er i stand til å gjennomføre alle slags forskjellige prosjekter helt på egen hånd. Særlig kan det hende at du kan behøve å hente inn fagfolk til å bidra når det kommer til kloakk og avløp, det elektriske og lignende. Skal du leie inn en rørlegger eller elektriker, for eksempel, er det svært viktig at du sørger for å hente inn flere anbud fra konkurrerende aktører.

Dette kan kanskje høres ut som en selvfølge for drevne folk innen bygg og anlegg, men det er like fullt verdt å understreke. Å spare tid ved å satse på første og beste leverandør kan ende opp med å skyve budsjettet høyere til værs enn det som er nødvendig.

Enkle grep kan gjøre store utslag

Hvis du ønsker å gi hjemmet en friskt og nytt utseende, kan du lykkes med det uten at det kreves så fryktelig stor innsats. Du kan få svært mye gjort ganske enkelt ved å male vegger og tak. Dette er en type prosjekt som gir et synlig resultat til minimal kostnad. Å kjøpe maling trenger slettes ikke å være dyrt. Samtidig kan du sikkert mestre en slik oppgave på egen hånd.

Også nye lys og lamper kan gi en fornyet estetikk til rom i huset uten at det krever store utgifter. Det samme gjelder å legge nye fliser, å slipe og male parkett og lignende. Ute i hagen kan ny platting, eller et malingsstrøk på gjerdene gjøre underverker. Her kan du få store utslag til minst mulig omkostning på en enkel måte.

Flerbruksmøbler byr på praktiske fordeler - billig

Det kan være mye å spare ved å investere i flerbruksmøbler når du skal utruste hjemmet med nytt innbo som del av et oppussingsprosjekt. De kan by på ekstra lagringsplass, samt by gi deg flere muligheter for en meget gunstig pris.

I det rikholdige utvalg av møbler vi har hos vidaXL finner du blant annet en rekke praktiske dagsenger. De kan brukes både som sofa og soveplass. I tillegg kommer flere av modellene med lagringsplass i form av skuffer. Dette gir deg altså et møbel som byr på en rekke nyttefunksjoner.

Istedenfor å måtte kjøpe både ny seng, ny sofa og nytt oppbevaringsskap får du alt i ett. Klart det er en fin måte å spare penger på. Andre eksempler på nyttige flerbruksmøbler er salongbord med skuffer eller skap under, samt spisebord som kan utvides. Et slikt bord kan by på en rekke bruksområder uten at du må ut med store penger.

Ikke bruk mer enn du må på verktøy

Alle som har litt erfaring med byggeprosjekter vet at godt verktøy kan være svært så kostbare saker. Dersom du skal gjennomføre et omfattende prosjekt på egen hånd, kan det kreve et stort utvalg av ulike verktøy. En god del av det har gjerne en meget så betydelig prislapp. Her gjelder det å tenke klokt.

I de færreste tilfeller lønner det seg for en privatperson å opparbeide seg et fullstendig utvalg av verktøy for bruk til oppussing og renovering. En bedre strategi kan være å leie det som trengs til spesifikke prosjekter. En annen mulighet er selvsagt å låne det som trengs hos venner og bekjente.

Mange velger å gå sammen om å kjøpe verktøy på deling, slik at du til enhver tid har tilgang til det som trengs. Da slipper du at dyrt utstyr blir stående ubrukt store deler av tiden, samtidig som du reduserer hver enkelts utgifter.

Det er også mulig å gjøre besparelser på dette punktet ved å handle klokt. Det har seg nemlig slik at produkter fra de mest kjente merkene gjerne har en langt høyere pris enn tilsvarende verktøy fra et mindre anerkjent navn. I mange tilfeller er det minimal forskjell på produktene, slik at du risikerer å betale ekstra for selve merket, ikke høyere kvalitet.

Det kan være lurt å prioritere energieffektivisering

Når det gjelder kloke prosjekter å satse på når du skal pusse opp huset, er det mye å hente på å prioritere energieffektivisering av din bolig. Det kan både øke hjemmets verdi, samt spare deg betydelige utgifter til strøm.

Det finnes mange eksempler å velge blant her. Stadig flere norske husholdninger har valgt å satse på solcellepaneler på taket. De kan gi deg en solid mengde med strøm, og til og med dekke boligens strømbehov i betydelige deler av året. Husk at moderne solceller samler energi også når det er overskyet, samt at du kan lagre din egen strøm som du genererer på denne måten.

Optimert isolasjon er helt essensielt når det gjelder effektiv bruk av energi i hjemmet. Her kan små prosjekter, sånn som å skifte ut vinduer og ytterdør, gjøre store utslag. Mer omfattende saker, sånn som å legge ny isolasjon i vegger og tak, kan virkelig hjelpe deg med å gjøre huset så effektivt som mulig.

Å gå over til en alternativ oppvarmingskilde er også et populært alternativ. Her er det mye å velge blant, fra å installere en varmepumpe til å satse på vannbåren varme. Førstnevnte er et langt enklere prosjekt enn sistnevnte, selv om en varmepumpe krever profesjonell installasjon.

 Dugnad hjelper deg å holde pris og tidsbruk under kontroll

Dersom du har folk i bekjentskapskretsen som har tid og mulighet, er det mye å tjene på å invitere til dugnad. På den måten får du tilgang til ulik kompetanse, og du får unnagjort oppgaver hurtigere.

 Dette kan være svært gunstig for prosjekter som må unnagjøres i henhold til en begrenset tidsramme, sånn som å fuge gulvfliser, male vegger og tak, ulike typer støping, samt å legge nye gulv. Skal du få et vellykket resultat, bør den slags fullføres i løpet av så få økter som mulig. Da er det fint å ha flere i arbeid samtidig enn å skulle gjøre alt selv over lengre tid.

I vel så stor grad, egner dugnad seg når du skal i gang med ekstra omfattende oppgaver, sånn som å legge nytt tak eller ny kledning for husets vegger. De aller fleste prosjekter som krever riving, kan også være arbeidskrevende. I slike tilfeller får du jobben gjort best og hurtigst ved å være flere i sving samtidig.

Ved å invitere kompetente kjenninger til dugnad får du jo også andres blikk, og innspill som kan bidra til å få til et mer vellykket prosjekt. Det skal jo også sies at det gjerne er mer trivelig å jobbe sammen med andre enn å gjøre alt på egen hånd.

Vær fleksibel

Du kan spare betydelige beløp på å være fleksibel i din tilnærming til oppussingsprosjekter. Hvis du ser at budsjettrammene er i ferd med å overstiges, er det mange grep du kan ta for å få kontroll. Et godt eksempel er å være åpen for bruk av alternative byggematerialer. Det er stor forskjell på kostnadene mellom ulike typer fliser, parkett, taktekke og så videre. Skulle du bli nødt til det, kan du ved å gå bort fra et dyrt alternativ og heller velge et produkt i lavere prissjikt, gjøre store besparelser uten at det går på bekostning av hverken kvalitet eller estetikk i nevneverdig grad.

Det samme gjelder å begrense omfanget av et prosjekt underveis. Har du for eksempel tatt mål av deg å legge en stor og forseggjort platting, bør du være åpen for å begrense størrelsen dersom du ser at det blir knapt med tid og penger.

Ønsker du å renovere kjøkkenet, er det også mulig å redusere omfanget av ditt prosjekt underveis. Da lønner det seg å prioritere essensielle oppgraderinger, sånn som vask, ovn og kjøkkenskap, fremfor det lille ekstra, sånn som dyre benkeplater, fliser eller lignende.

Tenk langsiktig

Når du skal gå i gang med et nytt renoveringsprosjekt, bør du alltid ha fremtidige oppgraderinger i tankene. Her er helhetlig planlegging avgjørende både for å få til en vellykket løsning og for å holde prisen så lav som mulig.

Dersom du for eksempel skal oppgradere kjøkkenet bør du ta høyde for kommende prosjekter som berører tilstøtende deler av boligen. Kan det hende at du i fremtiden ønsker å integrere kjøkken og stue? Kan du ha behov for å utvide kjøkkenet om noen år? Dette bør du ha i tankene slik at neste prosjekt ikke trenger å bli for omfattende, for eksempel i form av ekstra rivingsarbeid.

Langsiktig planlegging er særlig viktig når det gjelder vann, avløp og husets elektriske anlegg. Skal du for eksempel installere nye stikkontakter i et av husets rom, kan det lønne seg å legge ekstra ledninger. På den måten slipper du å måtte gå i gang med et like omfattende prosjekt neste gang du behøver å utvide hjemmets elektriske anlegg.

Når det kommer til vann og avløp, er det meget viktig at du tenker så langsiktig som mulig. Å skulle legge nye rør hver gang du ønsker å oppgradere bad og kjøkken kan bli meget kostbart over tid.

Send til en kollega

0.015