Nortura Rudshøgda

Effektiv pakking på landets største baconfabrikk

Med to nye pakkelinjer har Nortura på Rudshøgda fornyet pakking og forsendelse av ulike baconprodukter. Høyere automatiseringsgrad og tilpasning til ny emballasje var utgangspunktet for investeringene i nytt pakkeanlegg.

– Vi har endt opp med et pakkeanlegg skreddersydd for pakking av våre baconprodukter, sier prosjektansvarlig Trond Andersen.
– Vi har endt opp med et pakkeanlegg skreddersydd for pakking av våre baconprodukter, sier prosjektansvarlig Trond Andersen. Foto: Egil Smalberget
Sist oppdatert
Industriroboten fra KUKA Robotics stabler kartonger på pall fra begge pakkelinjene.
Industriroboten fra KUKA Robotics stabler kartonger på pall fra begge pakkelinjene. Foto: Egil Smalberget

Nortura er Ringsaker kommunes største arbeidsplass, med 500 årsverk og produksjon av blant annet bacon, kjøttkaker, karbonader, kjøttboller og andre matprodukter fra svin, storfe og småfe, de fleste med Gilde som varemerke. Produksjonen tilpasses hele tiden etter markedet, både når det gjelder sluttprodukter og logistikk. I høst endret de pakkemåte for flere av baconproduktene til sluttmarkedet, fra levering i de velkjente Gilde-bakkene (plastkasser) til levering i kartong. Bak denne endringen lå et krav til Nortura fra noen av kjedene om en større andel produkter levert i kartong.

 

Gjennomtenkte løsninger

De to nye pakkelinjene fra ITO håndterer blant annet Stjernebacon, Skogsbacon og Frokostbacon. Begge linjene har transportbånd direkte fra produksjonen og mottar ferdig vakuumpakkede produkter løpende. I linjen for Stjernebacon fylles ti baconpakker i hver wraparound-eske, med produksjonshastighet på opptil 70 baconpakker i minuttet. Eskene åpnes i en integrert pakkemaskin fra Jomet og fylles med baconpakker, før de automatisk lukkes og påføres etikett fra en integrert etikettskriver. Deretter transporteres eskene frem til en industrirobot som stabler fylte esker på pall, ferdig for henting med truck og emballering med strekkfilm i en halvautomatisk Pall-Pack strekkfilmmaskin. Roboten henter automatisk ny pall når den fulle pallen er transportert bort. Den andre pakkelinjen består av en eskereiser som åpner og leverer ferdige esker på ett transportbånd, mens vakuumpakkede baconprodukter kommer på et eget transportbånd med vekt og påføring av en etikett med variabel vekt i strekkode. I denne linjen benyttes manuell fylling av eskene, før de transporteres til samme industrirobot for påfylling på pall. Prosjektansvarlig Trond Andersen forteller om en løsning som er blitt nøye spesifisert i bedriften før de gikk i samtaler med aktuelle leverandører.

– ITO viste seg løsningsorientert i sin tilnærming til vår kravspesifikasjon, og vi har endt opp med et pakkeanlegg skreddersydd for pakking av våre baconprodukter. Vi har fra før lite erfaring med kartongpakking av våre produkter, og ønsket erfaring med både hel- og halvautomatisk pakkeprosess for bruk i fortsettelsen av vår overgang fra plastbakk til papp, sier han.

 

Plastkasser er byttet ut med kartongemballasje for baconproduktene, og det nye pakkeanlegget fra ITO håndterer veiing, merking, pakking i esker og stabling av fylte kartonger på pall.
Plastkasser er byttet ut med kartongemballasje for baconproduktene, og det nye pakkeanlegget fra ITO håndterer veiing, merking, pakking i esker og stabling av fylte kartonger på pall. Foto: Egil Smalberget

 

 

 

Håndterer hele produksjonskjeden

Nortura driver matproduksjon i 28 norske kommuner og har Gilde og Prior som sine mest kjente merkenavn. Ved anlegget på Nortura håndteres alt fra slakting og skjæring til vakuumpakking og ekspedisjon. Bedriften forsøker hele tiden å fornye seg gjennom nytt varesortiment og tilpasning til kundenes krav. Trond Andersen forteller at det var en viktig del av bildet ved investering i de nye pakkelinjene fra ITO.

– Vi ønsket pakkeløsninger som kan omstilles til nye produkter i fremtiden, og opplevde det også som positivt at kompetansen hos ITO i stor grad finnes her i landet. I tillegg så vi at leverandøren samarbeider med ledende internasjonale produsenter og at de har mange referanser innenfor matindustrien. Noen innkjøringsproblemer oppstår det alltid, men i det store og hele har anlegget helt fra starten fungert som forventet. Derfor er vi godt fornøyd, sier Trond Andersen.

Hel- og halvautomatiske pakkelinjer for alle typer "sliced" baconprodukter. To pakkelinjer fører frem til samme industrirobot som besørger stabling av fylte kartonger på pall.
Hel- og halvautomatiske pakkelinjer for alle typer "sliced" baconprodukter. To pakkelinjer fører frem til samme industrirobot som besørger stabling av fylte kartonger på pall. Foto: Egil Smalberget

Denne saken ble første gang publisert 28/11 2016, og sist oppdatert 06/04 2017