Tyrholm & Farstad 100 år

Den 24. oktober 1914 etablerte dampskibsexpeditør Peter Otto Tyrholm firmaet Otto Tyrholm i Ålesund, og aktet å drive spedisjon under dette firmaet. Sverre Farstad kom inn i firmaet noen år senere, og i 1946 endret firmaet navn til Tyrholm & Farstad.

Tyrholm & Farstad stor aktivitet på egen terminal i Skutvika i Ålesund, med containerterminal, tørrlager og kjøle- fryselager. I Skutvika håndteres nærmere 40.000 TEUs i året. Arkivfoto: Nils Erik Langva
Tyrholm & Farstad stor aktivitet på egen terminal i Skutvika i Ålesund, med containerterminal, tørrlager og kjøle- fryselager. I Skutvika håndteres nærmere 40.000 TEUs i året. Arkivfoto: Nils Erik Langva Foto: Nils Erik Langva
Sist oppdatert

Fra å være skipsekspedisjon og agenter for både kyst- og linjefart de første årene, har selskapet utviklet seg til å bli en solid og betydelig spedisjons- og logistikkaktør.

I dag leverer selskapet tjenester på bil, flyfrakt, container og sjøfrakt og klarerings- og agenttjenester. Videre har Tyrholm & Farstad stor aktivitet på egen terminal i Skutvika i Ålesund, med containerterminal, tørrlager og kjøle- fryselager. I Skutvika håndteres nærmere 40.000 TEUs i året.

Kundemassen gjenspeiler næringslivet på nordvestlandet, med vekt på fisk og maritim industri. Tyrholm & Farstad er en betydelig aktør på skipning av klippfisk containere, og skiper eksempelvis over 80 prosent av klippfisken til Brasil.

Selskapet ser positivt på fremtiden, og mener at det er et marked for en mindre privateid aktør i konkurranse med de større globale aktørene. Høy kompetanse, fleksibilitet, personlig kontakt og løsninger for de fleste logistikkbehov er viktige konkurranse fortrinn for Tyrholm & Farstad.

100 års jubileet har blitt markert som seg hør og bør med større arrangement for både kunder og ansatte. Selskapet er privateid, og eies av familien Farstad i Ålesund

Tidslinje

1914: 24. oktober etablerer Peter Otto Tyrholm dampskipsekspedisjon i Ålesund, under navnet Otto Tyrholm.

1919: Sverre A. Farstad begynner i selskapet.

1921: Sverre A. Farstad tatt med som partner.

1946: Firmaet endret navn til Tyrholm & Farstad.

1949: Sverre A. Farstad tar over selskapet, og fra å være en dampskipsekspedisjon utviklet Tyrholm & Farstad seg til å bli en ledende aktør på Sunnmøre innen spedisjon.

1956: Tyrholm & Farstad ble aksjeselskap. Rederiet Sverre A. Farstad & Co ble etablert. Selskapet bidro etter hvert til oppsvinget i Ålesunds handelsflåte, og ble naturlig nok nært knyttet til Tyrholm & Farstad AS.

1958: Tyrholm & Farstad ble generalagent for flyselskapet Braathens SAFE ved åpningen av flyplassen på Vigra.

1993: Rederidriften ble overtatt av Farstad Shipping AS.

1998: Budbilselskapet Til & Fra ble etablert, og som i dag går under navnet Bring Express Ålesund.

2000: Terminalen i Skutvika stod ferdig, der all den fysiske handlingen av varer foregår. Her finnes fryselager, kjølelager og tørrlager samt container areal.

2009: Ny flyfrakt terminal på Vigra ferdig.

2014: Tyrholm & Farstad feirer 100 års jubileum

Les intervjuet vi hadde med adm. direktør Jan Arve Hoseth i Logistikk & Ledelse nummer 9/2012.

Tyrholm & Farstad leverer selskapet tjenester på bil, flyfrakt, container og sjøfrakt og klarerings- og agenttjenester. Foto: Tyrholm & Farstad
Tyrholm & Farstad leverer selskapet tjenester på bil, flyfrakt, container og sjøfrakt og klarerings- og agenttjenester. Foto: Tyrholm & Farstad

Denne saken ble første gang publisert 07/10 2014, og sist oppdatert 07/04 2017