23948sdkhjf

Kransekakebakeren: Ferdig digitalisert og klar for videre vekst

Kransekakebakeren i Askim har etablert Industri 4.0 i praksis. Alle systemer og maskiner snakker sammen og bidrar til årlige besparelser på over to millioner kroner.

Kransekakebakeren kjører en toskiftsordning for sine medarbeidere. Skulle selskapet ha drevet med manuelle rutiner i produksjon og på lager, ville det krevd flere nyansettelser for å håndtere alt fra sporing, produksjonsplanlegging og utekspedering. I følge Jan Erik Evanger, daglig leder i APX systems som har installert løsningene, er den inntjent i løpet av et halvt år.

– Dette er god investering for virksomheter som er ute etter å få alle datasystemer til å snakke sammen og oppnå maksimal produksjons- og lagerflyt, understreker han. – Sammen med Vismaleverandøren Columbi i Moss og Dynatec på produksjonsmaskinsiden, har vi laget Industri 4.0 i praksis. Nå snakker alle systemer og maskiner sammen.

Særnorsk fenomen

Den særnorske kransekakebakingen er et utdøende fenomen i de fleste norske husstander og bakerier. Det er ingen som står lenger på kjøkkenbenken og lager dem for hånd. Arild Christoffersen i Askim er et hederlig unntak. Allerede som 16-åring drev han med kransekakebaking hjemme på kjøkkenet og håndverket har han holdt i hevd frem til i dag. Før vi fant frem til Kransekakebakeren, så vi for oss et lite avsidesliggende hjemmeproduksjonslokale. I stedet endte vi opp med på parkere utenfor et topp moderne produksjons- og lagerlokaler på over 3.000 kvm som ble oppført tidligere i år. – I norsk målestokk er vi kommet lengst i automatisering og digitalisering av våre produksjons- og lagerrutiner, påpeker Christoffersen.

Han forteller at hovedkonkurrenten Orkla produserer sine kransekaker manuelt i utlandet og at Kransekakebakeren er den eneste som holder på med storskalaproduksjon i Norge.

– Produksjon av tradisjonelle kransekaker er tidkrevende og vanskelig fordi markedet er stort, men sesongen kort. Etter mange vurderinger bestemte vi oss i 2001 for å ta opp konkurransen med dem og har digitalisert våre produksjonslinjer og økt produksjonen uten å ansette flere medarbeidere. I år har vi tatt et nytt stort steg for å sikre norsk produksjon og vår konkurranseevne, sier Christoffersen.

Rasjonelt og dokumenterbart

Kransekakebakeren er opptatt av prosesser, rutiner og matsikkerhet som i dag ivaretas av løsningene fra APX systems. Christoffersen innrømmer at det er krevende å oppnå full matsikkerhet.

– Det har vært en barriere å påta seg et slikt ansvar. Vi kom tidlig i dialog med Jan Erik Evanger fra APX Systems om hvordan vi burde håndtere våre prosesser på en rasjonell og dokumenterbar måte. Samarbeidet har vart i 20 år og er en medvirkende årsak til vår vekst. Siste versjon har gitt oss en dokumenterbar løsning, som tar for seg alt fra sporing av råvarer inn på siloer til produksjons- og lagerprosesser. Med et trykk på en håndterminal starter vi produksjonen av kransekaker. Råvarene går inn i blandemaskin samtidig som alle batcher registreres og spores. Kransekakebakingen overvåkes også av klokker og temperaturfølere, som gir oss full produksjonskontroll, forklarer Christoffersen.

Ferdig digitalisert og fornøyd

Med IKT-systemene er Kransekakebakeren ferdig digitalisert og klare for nye kransekakehøyder.

– Så langt har systemet fungert meget bra, sier Christoffersen. – Alle våre bakemaskiner er nå koblet opp mot systemene til APX Systems, noe som gir oss digital produksjonsstyring. De var tilstede her på fabrikken under installasjonsfasen og gjorde en formidabel innsats med å få systemet til å fungere slik det skal. Bank i bordet, har det resultert i en knirkefri produksjonsprosess. APX Systems har samtidig fått bakemaskiner og silosystem fra Dynatec til å snakke sammen. Det gir oss optimal produksjonsflyt, fastslår han.

For Kransekakebakeren har det vært avgjørende å spille på lag med en dyktig IKT-leverandør. – Vi har verken kapasitet eller ressurser til å bygge opp en stor IT-organisasjon for å betjene våre systemer. Skal vi bli best i klassen på det vi kan, må vi sette bort datahåndteringen til de som kan det håndverket til fingerspissene, sier Christoffersen.

Gode interne rutiner

Jan Erik Evanger sier at bruken av deres datasystem godt innarbeidede interne rutiner.

– Det tvinger virksomheter til å tenke og handle etter fastlagte mønstre som i utgangspunktet ikke kan avvikes, sier han og legger til at dette er Lean-tankegang satt i system.

– Den tankegangen får Kransekakebakeren med på kjøpet som har strømlinjeformet produksjonsprosessene.

100 prosent kontroll

Kransekakebakeren har 100 prosent kontroll med sine produksjonsrutiner. Fra sitt kontor i Askim kan Christoffersen følge med og styre produksjonen fra sin 84 tommers touchskjerm.

– Vi har fått en teknologisk løsning som ikke er personavhengig. Blir noen sentrale medarbeidere syke, kan vi allikevel fortsette produksjonen. APX Systems har sammen med oss stått for den interne opplæringen av våre ansatte. Til tross for noen språkbarrierer tok det ikke lang tid før de forstod bruken. I bedriften er det medarbeidere fra tre nasjonaliteter. De er dyktige og stabile fagfolk som lønnes etter norske betingelser. Det gjør at vi har all grunn til å se lyst på fremtiden, sier han.

Starter produksjonen med håndterminal

IKT-systemene gjør Kransekakebakeren godt forberedt for fremtidig vekst. – Med en håndterminal kan de starte kransekakeproduksjonen etter behov, sier Jan Erik Evanger.

Fra sitt råvarelager legger Kransekakebakeren inn alle råvarer og handelsvarer.

– Med produksjonssystemet VISIOplanner planlegges produksjonen i detalj. Ved siden av lageret er det et eget rom med store og små silotanker. På forhånd er varenummer, batchkode og best før registrert. Ved hjelp av en håndterminal blir råvarene automatisk sendt fra siloene med riktig dosering til en blandemaskin der kransekakemassen lages, sier Evanger. Han kan fortelle at VISOplanner kommuniserer med det SCADA-baserte kontrollpanelet Agriflex levert av Dynatec.

– Håndterminalen starter doseringen trådløst og har full sporing.

Spinner sammen edderkoppnettet til Industri 4.0

Kransekakebakeren forer all grunndata inn i sitt forretningssystem Visma Global. APX systems henter ut all råvareinformasjon når resepter og dosering etableres.

– Vi tar ballen videre og spinner sammen hele edderkoppnettet, forklarer Evanger. – Når en kunde bestiller en kransekake etableres det en ordre i Visma Global. Produksjonen planlegges i VISIOplanner som forespør lageret om tilgjengelige råvarer. Produksjonsstart skjer alltid med håndterminal. Når det er gjort, forlater råvarene siloene og sendes til blandemaskinen. Vi overvåker og innhenter alt av produksjonsdata fra en maskin levert av Seidelmann. Alt logges og vises på informasjonspaneler i sanntid. Når deigproduksjonen er ferdig, registreres og skannes den inn på lageret. Når den er produksjonsklar hentes den på lageret og går inn i en maskin som kutter den i små strimler. Disse bearbeides manuelt i former før de stekes i en bakerovn. Når ringene er ferdig stekt blir de satt sammen til en kransekake med glasur og pynt. Deretter pakkes og merkes kransekaka med D-Pak og pallmerking hvorpå den kjøres inn på kjølelager hvor den omdøpes til 3-part.

3D-lager

Kransekakebakeren benytter Warehouse Management Systems (WMS) på lageret med lokasjonsstyring på gjennomløpsreoler. Ordrene går enten inn via EDI i Visma Global eller tastes inn via håndterminal. Utekspedering skjer med truck- eller håndterminal etter FIFO- eller SEPO-prinsipp.

Selskapet tar nå i bruk er et 3D-lager som vil gi dem ekstremt god lageroversikt over trucker og personell.

– Eksterne aktører som kjøper 3PL-tjenester fra Kransekakebakeren kan nå logge seg inn i systemet og se sine egne paller i 3D-format og hente ut rapporter. Kransekakebakeren har også leiepakking for Coca-Cola med pakkseddel nivå 3 og 4. Systemet genererer nødvendige transportetiketter og fraktbrev, som sendes inn i Visma Global for fakturering. Produksjonen er flytbasert og bidrar til å øke volumet uten å ansette flere medarbeidere, sier Evanger til slutt.

KLIKK for alle artikler i Lager og logistikk.

Kommenter artikkelen
Anbefalte artikler

Nyhetsbrev

Send til en kollega

0.094