Perfect Home:

Flyttet logistikken til Estland og økte lagereffektiviteten

Homepartyfirmaet Perfect Home med hovedbase i Oslo flyttet i fjor alle lagerfunksjoner til Tallinn i Estland. – Vi har effektivisert plukkeprosessen og oppnådd en vesentlig kvalitetsøkning, sier IT-ansvarlig Bjørn Håvar Falck-Andersen i selskapet. – Rettidige og brekkasjefrie leveranser til våre forhandlere og kunder, har styrket forholdet til dem.

– God logistikk i bunn bidrar til økt vekst for oss, fastslår Bjørn Håvar Falck-Andersen. Foto: Trond Schieldrop
– God logistikk i bunn bidrar til økt vekst for oss, fastslår Bjørn Håvar Falck-Andersen. Foto: Trond Schieldrop
Publisert Oppdatert

Perfect Home AS

er et homepartyselskap innen interiør og gaveprodukter. Selskapet ble etablert i 1995 og produktene selges på homeparty. I Norge er det ca. 800 forhandlere, 300 i Sverige og 300 i Finland. Hovedkontoret ligger i Oslo med 16 ansatte.

 

Consafe Logistics

er en av Europas ledende leverandører av IT-løsninger for forsyningskjeden. Selskapet designer, utvikler og implementerer løsninger for produksjon, lager, transport, levering og butikk. Consafe Logistics har 350 medarbeidere og er lokalisert i mer enn 30 land. Selskapet har egne datterselskaper i Sverige, Norge, Danmark, Nederland, Polen og Storbritannia.

I Tallinn leier Perfect Home en lagerbygning med en kapasitet på 5.000 pallplasser og har eget mannskap på åtte plukkere. Foto: Perfect Home
I Tallinn leier Perfect Home en lagerbygning med en kapasitet på 5.000 pallplasser og har eget mannskap på åtte plukkere. Foto: Perfect Home

Perfect Home AS ble etablert i 1995, og har de senere årene ekspandert til både Sverige og Finland. Selskapet omsetter for rundt 100 millioner kroner og er Skandinavias største homepartyfirma innen interiør og design.

     – Vi opererer i et segment som er litt annerledes enn tradisjonell butikkvirksomhet i og med at vi ikke selger over disk. Å handle på homeparty er både sosialt og hyggelig, og mange benytter seg av denne måten å handle på – spesielt hvis man beveger seg litt utenfor storbyene, sier Falck-Andersen.

     Han forteller at selskapet har godt over 1.300 forhandlere som tar opp bestilling på produktene som kundene ønsker å kjøpe.

     – Ordrene videresendes til vårt moderne lager i Tallinn, for derfra å bli distribuert ut til forhandlerne i Norge, Sverige og Finland. For at dette skal fungere optimalt er det kritisk viktig med en god logistikk i bunn, sier Falck-Andersen.

 

Sonderte markedet etter WMS

Perfect Home sonderte markedet etter et lagerstyringssystem som kunne håndtere selskapets utfordringer og valgte å se nærmere på WMS-systemene fra Consafe Logistics og danske Apport Systems.

     – Vi vurderte om vi skulle velge et av disse systemene eller utvikle vår egen løsning, noe som ville medføre større IT-, integrasjons- og ERP- endringer. Derfor valgte vi å gå videre med WMS-leverandørene, sier Falck-Andersen.

 

Standard verktøy

Perfect Home hadde lite kunnskap om logistikk.

     – Den eneste erfaringen vi hadde var med tredjeparts logistikkløsninger som vi ikke var fornøyde med. Etter en intern prosess valgte vi å gå for implementering med bruk av standard verktøy. Consafe Logistics hadde etter vår mening det beste verktøyet og gode referanser. Til slutt valgte vi Astro WMS, sier Falck-Andersen. – Dialogen med Consafe Logistics var god. Vi fikk se og prøve utstyret og besøkte Enklere Livs lager utenfor Göteborg som benyttet Astro WMS. Vi fikk innblikk i systemet og hvordan det fungerte i en virksomhet med tilsvarende volumer og kvalitetskrav som oss. Dette var avgjørende for valg av dem som leverandør.

 

Kort implementering

Kontrakten med Consafe Logistics ble undertegnet i november i fjor og Perfect Home gikk live med løsningen ved påsketider i år.

     – Systemet var oppe og gikk i løpet av en uke. Det var kort implementeringstid, men med iherdig innsats fra leverandøren og våre medarbeidere var systemet på lufta i løpet av en uke. Consafe har i hele prosjektet levert god kvalitet slik at alle utfordringer ble eliminert. Leveransene fra Tallinn er hos kunde to-tre dager tidligere enn hva våre tidligere tredjeparts logistikkleverandører klarte.

 

Lagerkapasitet

– I Tallinn leier vi en lagerbygning med en kapasitet på 5.000 pallplasser og har eget mannskap på åtte plukkere. I sentrum av Tallinn har vi i tillegg åtte medarbeidere som tar seg av administrative funksjoner. Vi har nå 3.900 paller på lager og tilstrekkelig kapasitet til å foreta utvidelser. I løpet av én uke leveres seks lastebillass: – to til tre til Norge, ett til Sverige og ett til to til Finland.

 

Bestillingsgrunnlag

På grunnlag av homeparty-virksomheten bestiller Perfect Homes 1.300 forhandlere varer.

    – De har sitt eget CRM- og ordresystem hvor de logger seg inn og bestiller varer fra vårt lager i Estland. Lagersjefen i Tallinn frigir varer til plukk avhengig av hvilket land som prioriteres først. Alle ordrer som kommer inn før søndag kveld transporteres fra Tallinn til Norge, Sverige og Finland før påfølgende helg, sier Falck- Andersen. Han forventer også økt vekst i det finske og svenske markedet.

     – Lagerkapasiteten er tilstrekkelig til å dekke en slik økning. Vi er nå forberedt for ytterligere vekst og når tiden er moden vil vi vurdere å gå inn i det europeiske markedet. Førsteprioritet er å komme tilbake på 2012-nivå med over 100 millioner i omsetning. Astro WMS med stemmestyrt plukking er med på å skru opp omsetningsforventningene. Vi registrerer allerede nå økt salg fordi varene kommer frem til rett tid og er skadefrie. God logistikk i bunn bidrar til økt vekst for oss.

 

Profesjonell hjelp

Falck-Andersen forteller at Consafe Logistics brukte mye tid på å bli kjent med deres logistikk- og lagerrutiner og fremhever at de aldri tidligere har opplevd at en leverandør har gått så i dybden og hjulpet dem med å finne frem til den beste måten å utnytte lageret på.

     – Vi fikk profesjonell hjelp fra dag én, noe som var medvirkende til at systemet virket etter en uke. Vi har effektivisert plukkeprosessen og oppnådd høy fyllingsgrad. Med Astro WMS og stemmestyrt plukk får lageroperatørene beskjed om hvilke varer de skal plukke. Etter at ordren er klargjort, gjenstår plukking, pakking, kvalitetssikring, lasting på bil, melding til transportør, oppdatering av informasjon til forhandlere og sjåførinformasjon. Da vi tok i bruk stemmestyrt plukk var det stor skepsis til løsningen. I dag er det vårt viktigste lagerverktøy, avslutter Falck-Andersen.

 

Da Perfect Home tok i bruk stemmestyrt plukk var det stor skepsis til løsningen. I dag er det selskapets viktigste lagerverktøy. Foto: Perfect Home
Da Perfect Home tok i bruk stemmestyrt plukk var det stor skepsis til løsningen. I dag er det selskapets viktigste lagerverktøy. Foto: Perfect Home