Tror 40 prosent vil velge denne

Tror automatandelen på Ducato vil stige fra 10 til 40 prosent etter oppgradering.

I Torinos gater kommer en skikkelig automat godt med, det samme gjelder assistentsystemene.
I Torinos gater kommer en skikkelig automat godt med, det samme gjelder assistentsystemene. Foto: Fredrik Saugstad
Publisert

De to første dagene i juli lanserte Fiat Professional nye motorer og ny automatgearkasse i deres Fiat Ducato MY2020 i Torino.

Dette i tillegg til den elektriske versjonen som kommer neste år.

Den oppgraderte Ducatoen kommer til Norge i oktober og prisene jobbes med i disse dager, forteller Dag Brekken i FCA Norway.

Varerom fra 8 til 17 kubikkmeter, 2,1 tonns nyttelast og 2,5 tonns bakaksel er noen av Ducatos suksesskriterier.
Varerom fra 8 til 17 kubikkmeter, 2,1 tonns nyttelast og 2,5 tonns bakaksel er noen av Ducatos suksesskriterier. Foto: Fredrik Saugstad

Og en oppgradering kan være på tide, for i løpet av hele 2018 ble det registrert bare 43 nye Ducato-varebiler i Norge. Så langt i år er det registrert 37 Ducato, men det er ikke den oppgraderte versjonen, for den er fortsatt ikke ankommet Norge.

Store kassebiler vare/kombi 3,5-tonn - OFV-tallenes tale: (alle drivstoff)

2018:
Crafter: 396
Sprinter:370
Transit: 328
Boxer: 180
Daily: 164
Master: 104
Jumper: 71
Ducato: 43
Movano: 37
NV400: 34
TGE: 10

Til og med sept 2019:
Crafter: 628
Sprinter: 415
Transit: 214
Boxer: 164
Daily: 151
Master: 109
EV80: 52
Jumper: 47
TGE: 45
Ducato: 37
NV400: 32
Movano: 299-trinns ZF

Fiat sier at markedet vil ha mer komfort, og deres svar kommer først og fremst i form av en ny automat, en 9-trinns konvensjonell automat fra ZF. I den smått kaotiske bytrafikken i Torino setter vi umiddelbart pris på å slippe å bry oss om gearvalg. Italienere har det med å oppfatte særlig veimerking og blinklys som frivillig. Automatkassa virker forutsigbar og effektiv og komforten er godkjent. Tre selvforklarende programmer er tilgjengelige, Normal, Power og Eco.

Opp mot 40 prosent

Ny 9-trinns automat.
Ny 9-trinns automat. Foto: FCA

Dagens Ducato har vært tilgjengelig med en automatisert gearkasse som har stått for 10 til 20 prosent av salget.

– Med en ekte automat tror jeg vi kan se automat-andelen gå opp til 30 – 40 prosent, forklarer Dag Brekken, produktsjef og markedssjef i Fiat Professional i FCA Norway.

Dag Brekken hos Fiat Professional Norge tror på opptil 40 prosent av Ducato-salget vil være med den nye automaten.
Dag Brekken hos Fiat Professional Norge tror på opptil 40 prosent av Ducato-salget vil være med den nye automaten. Foto: Fredrik Saugstad

Flere assistenter

Nytt på Ducato MY2020 blir BSA, RCP og FBC eller Blindspot assist, Rear Cross Path og Full Brake Control (antikollisjon). I tillegg blir trafikkskiltgjennkjenning tilgjengelig.

Disse funskjonene vil settes sammen i en norsk pakke forklarer Brekken.

7-tommer skjerm

En berøringsskjerm fra Mopar på syv tommer med Apple Car Play og Android Auto. Dette systemet støtter også Pro-Navigasjon hvor brukeren legger inn parametre som lengde, høyde, tyngde osv på kjøretøyet slik at navigasjonen kan velge en rute som støtter det. Ellers innvendig er det holder for nettbrett, fine koppholdere og LED-lys i varerommet.

Den lille navipakka ledet oss gjennom Torino, mens Mopar-skjermen på 7 tommer kommer senere.
Den lille navipakka ledet oss gjennom Torino, mens Mopar-skjermen på 7 tommer kommer senere. Foto: Fredrik Saugstad

Euro 6d temp

Motoren heter nå Multijet 2 og 2,3-literen har fått AdBlue-rensing og turbokompressor med variabel geometri. Standarden som alle varebiler må oppfylle for å blir typegodkjent fra 1. september, Euro 6d temp, legger en skygge over varebilsalget i disse dager.

Brekken forteller om mye jobb med de nye avgiftene og det prates om et prishopp på mellom 10 og 20 prosent på varebilene.

Det er fortsatt mulig å søke dispans i et år med Euro 6b for biler som allerede befinner seg i Norge. Regjeringen har fredet avgiftsberegningen ut 2020 (NEDC2), men man får likevel økte avgiftsberegninger nå på grunna av høyere testede CO2-utslipp i Euro 6d-normen.