Hatteland selger AutoStore

Oppkjøpsfondet EQT VII kjøper AutoStore – et helautomatisert lager- og plukksystem med 130 installerte anlegg i 22 land

Autostores driftsinntekter har vokst med over 50% årlig siden 2013, med en årlig EBITDA-vekst på over 80%. Nå er det solgt.
Autostores driftsinntekter har vokst med over 50% årlig siden 2013, med en årlig EBITDA-vekst på over 80%. Nå er det solgt.
Sist oppdatert

Om selskapene

EQT er et ledende selskap innen alternative investeringer og har hentet inn rundt 30 milliarder euro i kapital fra investorer. Fondene til EQT har porteføljeselskaper i Europa, Asia og i USA, med driftsinntekter på over 15 milliarder euro og rundt 100 000 ansatte. EQT jobber med porteføljeselskapene for å oppnå bærekraftig vekst, fremragende drift og markedslederskap.

 

AutoStore er et unikt, verdensledende og patentert lagersystem som håndterer småenheter for ethvert lager, gammelt som nytt. Med standardiserte bokser som er stablet i en kube, er systemet det mest plasseffektive varedistribusjonssystemet på markedet og kan doble lagringskapasiteten uten å øke gulvarealet. AutoStore blir solgt gjennom et multidistribusjonsnettverk.

EQT VII har inngått en avtale med Jakob Hatteland Holding AS og andre minoritetsaksjonærer om å kjøpe AutoStore. AutoStore er et automatisert lager- og plukke-system som bruker robotteknologi for å håndtere alt som er på lager. Det forteller partene i en pressemelding.

Fra opprinnelsen av ideen til Ingvar Hognaland i Hatteland Gruppen på 1990-tallet, og til leveringen av det første kommersielle systemet i 2005, har AutoStore opplevd sterk vekst og er i dag en unik og ledende automatisert materialhåndteringsløsning.

AutoStore gir betydelige forbedringer i kapasitet, ytelse og pris, og representerer en optimal løsning for å møte de økende kravene til automatisert og effektiv lagerhåndtering. Globale megatrender, inkludert økt fokus på automatisering, robotisering, urbanisering og behovet for arealeffektive løsninger, samt krav om økt leveringshastighet og nøyaktighet, er alle ventet å bidra til AutoStores globale vekst. AutoStore har rundt 140 ansatte og har til nå installert over 130 anlegg i 22 land. Selskapet ventes å få driftsinntekter på 500 millioner kroner i 2016 og en EBITDA på 240 millioner kroner.

Ingvar Hognaland, oppfinner av AutoStore, sier: –  Jeg er veldig stolt av det vi har oppnådd med AutoStore – det har blitt utviklet fra å være en enkel ide til å bli et ledende produkt på markedet i dag.

Jakob Hatteland, serie-grunder, legger til: –  Gjennom innovativ tenkning og sterk prestasjonskultur blant alle de involverte, har AutoStore vokst til å bli et unik norsk selskap med internasjonalt potensial. EQT er en strålende partner og har langsiktige målsettinger, noe som gjør oss i stand til å fortsette å utvikle AutoStore. Vi er svært fornøyd med å få med EQT på den videre reisen.

–  Vi er svært tilfreds med å få EQT som ny eier, og ser frem til å bli en del av EQT-familien. Vi har stor tro på at EQTs industrielle tilnærming, globale tilstedeværelse og internasjonale nettverk vil være verdifullt i vår neste vekstfase og fremtidige suksess, sier AutoStores konsernsjef Karl Johan Lier.

Anders Misund, partner i EQT Partners og investeringsrådgiver til EQT VII, sier: –  Vi er imponert over AutoStores unike løsning og ledende posisjon i markedet. Karl Johan og resten av teamet har bygget en fantastisk plattform som har hatt sterk vekst over tid. EQTs sterke industrielle tilnærming og kompetanse, samt vårt globale nettverk, vil støtte AutoStores videre internasjonale ekspansjon og vekst.

Transaksjonen forventes sluttført i begynnelsen av 2017. Partene er enige om ikke å offentliggjøre transaksjonsverdien.

EQT vil bistå AutoStores videre vekst gjennom fortsatt internasjonal ekspansjon og høyt fokus på FOU og teknologilederskap.
EQT vil bistå AutoStores videre vekst gjennom fortsatt internasjonal ekspansjon og høyt fokus på FOU og teknologilederskap.

Denne saken ble første gang publisert 02/12 2016, og sist oppdatert 06/04 2017