Statnett:

Felt-PC er blitt et uunnværlig verktøy

Kontrollørene i Statnett overvåker strømlinjene på kryss og tvers av landet. Gjennom skog, over fjell og vann – hver dag, hele året, uansett vær. Med en solid og robust felt-PC er upraktisk papirsystem byttet ut med digital administrasjon, uavhengig av værforholdene.

Etter at Morten Sivertsen har docker opp Toughbook-en til nettverket, blir rapporten umiddelbart synkronisert med hovedserveren hos Statnett.
Etter at Morten Sivertsen har docker opp Toughbook-en til nettverket, blir rapporten umiddelbart synkronisert med hovedserveren hos Statnett.
Publisert Oppdatert
- Når vi for eksempel oppdager et tre som står for nær strømlinjen kan vi enkelt markere dette i rapporten vår og importere inn nøyaktige GPS-koordinater i systemet, forteller Thomas Sandberg.
- Når vi for eksempel oppdager et tre som står for nær strømlinjen kan vi enkelt markere dette i rapporten vår og importere inn nøyaktige GPS-koordinater i systemet, forteller Thomas Sandberg.

Statnett er systemansvarlig i det norske kraftsystemet. Dette innebærer å drifte om lag 11 000 kilometer med høyspentlinjer og 150 kraftstasjoner over hele landet. Driften overvåkes av en landsentral og tre regionsentraler, og de har kontrollører over hele landet som sjekker linjene.

For å gjøre forebyggende- og beredskapsarbeid raskere og enklere var det nødvendig for Statnett å utstyre kontrollørene med verktøy som effektiviserer arbeidet. Siden kontrollørene er ute i til dels værharde forhold kan ikke vanlige PC-er gjøre jobben. Løsningen ble å utstyre alle kontrollører i Statnett med Panasonic Toughbook CF-19, en PC som tåler all slags vær og utfordringer, med lang batterilevetid og GPS.

Tungt manuelt arbeid i all slags vær

Kontrollørene Morten Sivertsen og Thomas Sandberg er ett av mange team som kontrollerer og sikrer strømnettet i Norge. De følger ledningene i hele Norge og kontrollerer at det ikke er skader på ledninger, master og glasskåler, og at trær og busker ikke vokser for nære ledningene.

- Tidligere måtte vi følge ledningene til fots og skrive rapporter i store permer med penn og papir. Hvert ark var tilpasset hvert spenn og vi tegnet trær og skader inn på arket. Det var tungt og ikke helt problemfritt når det regnet, snødde eller var veldig kaldt, forteller Sivertsen.

Han har lang erfaring fra yrket og husker denne tiden godt.

- Vi hadde også papirkart som vi brukte for å finne frem til master og ledninger, men det krevde lang erfaring og god kjennskap til skogene og terrenget for å finne frem til spesifikke master som krevde oppsyn. Det var manuelt arbeid og tok lang tid.

Allsidig arbeidsverktøy med GPS

I sitt arbeid bruker kontrollørene ARC Pad, et program som ikke er avhengig av nettoppkobling når de er ute i felten. Programmet har også et detaljert kart over strømnettet i hele landet som aktiveres med GPS-funksjonen på Toughbook-en. På denne måten vet kontrollørene nøyaktig hvor de er i landskapet til en hver tid.

- Når vi for eksempel oppdager et tre som står for nær strømlinjen kan vi enkelt markere dette i rapporten vår og importere inn nøyaktige GPS-koordinater i systemet, forteller Thomas Sandberg. - Så fort vi er tilbake i bilen docker vi Toughbook-en for oppkobling til nett og batterilading. Rapporten blir umiddelbart synkronisert med hoved-serveren hos Statnett. En arbeidsordre blir sendt til et beredskapsteam som rykker ut for å trimme eller ta ned treet. Ved hjelp av GPS-en i rapporten kan beredskapsteamet enkelt finne frem til nøyaktig riktig sted på kort tid og uten problemer. Dette er utrolig praktisk og tidsbesparende for alle parter, fastslår han.

Fungerer også fint som kontor-PC

Toughbook CF-19 har flere nyttige funksjoner i ett. I bilene brukes den som en PC som dockes og kobles til Internett og server. Ute i felten kan den enkelt foldes sammen til et nettbrett med penn som holdes stabilt og trygt på plass med en håndstropp. Tilbake på kontoret dockes den og kobles til både tastatur og skjerm og fungerer fint som kontor PC.

- Alt vi trenger i felten i dag er Toughbook-en og der har vi alle arbeidsverktøyene vi trenger. Vi slipper å dra med oss tunge permer og kart, og vi slipper å bekymre oss for været. Det spiller ingen rolle om det er sol eller regn - både skjerm og batteri fungerer optimalt i alle værforhold, forteller en fornøyd Thomas Sandberg. - Dessuten går vi ofte i ulendt terreng, og maskinen tåler både fall og en trøkk - noe den er nødt til skal den kunne følge med oss overalt.

Tidsbesparende og forebyggende

Ved feil på strømnettet er det kritisk for Statnett å gjøre nedetiden for strømkundene så kort som mulig. Dette er igjen avhengig av hvor enkelt og effektivt ansatte finner og forebygger feil i strømnettet. Tidligere var denne jobben preget av mye manuelt arbeid og mye dobbeltarbeid for å registrere rapporter i etterkant av inspeksjoner. I dag gjøres dette arbeidet automatisk og synkroniseres direkte så snart Toughbook-en er tilkoblet nett i bilen, noe som sparer alle parter mye tid.

For nyansatte gikk det tidligere mye tid bort på å lete frem til strømlinjer og master i ukjent terreng. I dag er det mye enklere for dem å komme inn i arbeidet og finne raskere fram til feil takket være GPS-funksjonen. Alle får utført jobben sin på kortere tid og mer effektivt enn tidligere. Det gir en veldig stor verdi for de som jobber i felten og minsker nedetiden ved feil for strømkundene.

Toughbook CF-19 tåler både støt og fall, og er derfor et godt verktøy for kontrollørene når de benytter ATV eller for å finne frem til master og ledninger i tett terreng. Selv i mange minusgrader og i snøvær er skjermen både lys og leselig, og tåler både vann og snø.

- Vi har aldri hatt noen problemer med den på grunn av været. Den er skreddersydd for bruk i felt og har blitt helt uunnværlig verktøy for oss og vårt arbeid, tilføyer Morten Sivertsen avslutningsvis.