Grønn logistikk: Stena Recycling sikret avtale verdt 400 millioner kroner

Stena Recycling sikret avtale verdt 400 millioner kronerReturselskapet for EE-avfall, Elretur AS, og Stena Recycling, har underskrevet en 3-årskontrakt som har en verdi på nær 400 millioner kroner.Ste...

Publisert Oppdatert

Stena Recycling sikret avtale verdt 400 millioner kroner

Returselskapet for EE-avfall, Elretur AS, og Stena Recycling, har underskrevet en 3-årskontrakt som har en verdi på nær 400 millioner kroner.

Stena Recycling har ansvaret for å samle inn og behandle alt EE-avfall i hele Sør- og Øst-Norge, Vestlandet, Trøndelag og sørlige del av Nord-Norge.Avtalen sikrer arbeid for ca. 40 personer på selskapets hovedanlegg på Frogner mellom Lillestrøm og Kløfta de neste årene. Foto: Stena Recycling

Max Trandem, daglig leder i Stena Recycling AS, er svært fornøyd med kontrakten med Elretur. Den omfatter innsamling, miljøsanering og gjenvinning av elektrisk og elektronisk avfall fra både husholdning og næringsaktører. Avtalen sikrer arbeid for ca. 40 personer på selskapets hovedanlegg på Frogner mellom Lillestrøm og Kløfta de neste årene.

Stena Recycling er en del av det svenske Stena Metall-konsernet som bedriver gjenvinning. Selskapet har et stort nettverk av filialer og totalt finnes det nesten 200 anlegg i Norge, Danmark, Sverige, Finland og Polen, der avfall fra hele samfunnet foredles til nye råvarer.

-Det er tøff konkurranse i dagens marked for gjenvinning av EE-avfall, og derfor var det viktig for oss at vi landet denne avtalen med Elretur. Det er en aktør vi har jobbet med lenge, og som vi har gode relasjoner til, sier Trandem.

I Norge i dag samles det inn og gjenvinnes det i underkant av 150 000 tonn EE-avfall pr år. Elretur anslår at de skal ha ca. 50 000 tonn gjennom sitt returselskap i 2014.

Stig Ervik, direktør i Elretur AS, er godt fornøyd med å ha Stena med på laget de neste årene.

- Vi har hatt et godt samarbeid med Stena i mange år nå - faktisk har Stena vært leverandør til oss siden oppstarten av retursystemet. Det som også er viktig for oss, er at Stena er fremoverlent hva gjelder forskning og utvikling innen vår bransje. Behandlingsanlegg for EE-avfall kan ikke sammenlignes med gammeldags skraphandlere - dette er høyteknologiske industribedrifter som har egne FOU avdelinger.

Stena Recycling har tidligere vunnet Elreturs miljøpris nettopp på grunn av forsknings- og utviklingsarbeidet de satser på. Gjenvinning av sjeldne jordmetaller og supermagneter er fortsatt høyaktuelt og i fokus hos Stenas FOU-avdeling som er plassert i Sverige, og som også var prosjektet de vant prisen for.

Ansvar for nesten hele landet

Stena har ansvaret for å samle inn og behandle alt EE-avfall i hele Sør- og Øst-Norge, Vestlandet, Trøndelag og sørlige del av Nord-Norge.

- Det er første gang vi har fått et så stort oppdrag fra Elretur. Vi har måttet knytte til oss underoperatører innen logistikk i flere deler av landet, blant annet Toten Transport AS som vil stå for hovedutførelsen av transportoppdraget, forteller Max Trandem.

- All behandling står vi for selv. Stena har meget kompetente medarbeidere både på vårt hovedanlegg for EE-avfall på Frogner, men også rundt om på våre anlegg i andre norske byer, sier produksjonssjef WEEE Patric Witting. - I tillegg har vi eget, topp-moderne behandlingsanlegg for kjøleskap og frysemøbler i Halmstad i Sverige, hvor denne type produkter transporteres direkte for tapping av kjølegasser og gjenvinning.

www.logistikk-ledelse.no © 2014