Mosca: Ny stroppeteknologi effektiviserer fiskenæringen

Ny stroppeteknologi effektiviserer fiskenæringenSiste generasjon SoniXs ultralydsveisere fra Pall-Pack AS sørger for stabilitet i produksjonen hos Olav E Fiskerstrand AS og Myre Fiskemottak AS.Ted Rob...

Publisert Oppdatert

Ny stroppeteknologi effektiviserer fiskenæringen

Siste generasjon SoniXs ultralydsveisere fra Pall-Pack AS sørger for stabilitet i produksjonen hos Olav E Fiskerstrand AS og Myre Fiskemottak AS.

Ted Robin Endresen er daglig leder i Myre Fiskemottak AS

Olav E. Fiskerstrand A/S ble etablert tilbake til 1916 og drives i dag av 3. og 4. generasjon familien Fiskerstrand. Bedriften kjøper fisk som blir vasket og sortert markedsmessig etter vekt og størrelse, og eksporteres til markedene i Europa, Asia og Afrika. Bedriften fremstår i dag som en topp moderne fabrikk og et effektivt fiskemottak, hvor all styring og overvåkning skjer ved hjelp av moderne hjelpemidler.

Myre Fiskemottak AS er et familieeid aksjeselskap. Bedriften i Myre i Lofoten har satset stort de siste årene og jobber hardt med teknologiske videreutvikling. Selskapet hovedformål er mottak og bearbeiding av hvitfisk og tørrfisk og selskapet har som mål å håndtere et årlig mottak på rundt åtte tusen tonn i sesong.

Det å levere maskiner og teknisk utstyr inn til fiske industrien er forbundet med saltvann - fiskeslo og tøffe miljøer som etter høye krav til maskiners oppbygging og finish. Som leverandør til industrien skal man vite hva man gjøre, og hva som kreves av oppetider over tid og krav til fortløpende support og service. Sammen med Tyske Mosca AG har Pall-Pack AS utviklet en ny generasjon stroppemaskiner, tilpasset fiskeindustrien. Moscamaskinen leveres kun med rustfrie komponenter hvor Ultralyd sonotroden er selve hjertet i maskinen. Sonotroden og kuttekniven er laget i krom, som er et sterkere materiale enn rustfritt stål med en mye lengre holdbarhet. Som følge av dette kan leverandøren tilby 24 måneders garanti på alle maskindeler, inklusive motorer, PLS og operatørpaneler og alt av slitedeler.

Ny helautomatisk pakkelinje

Pall-Pack har tatt del i utviklingen av siste generasjons pakkelinje fra Optimar AS. Til Olav E Fiskerstrand har Optimar tatt frem en ny pakkelinje som helt automatisk og uten menneskelig innblanding skal pakke pelagisk fisk i kasser: veie, fylle i pose, legge i eske, stroppe og stable i reoler som så å blir kjørt direkte til nedfrysning. Tidligere var pakkingen også i stor grad automatisert, men ofte med en til to personer pr. linje.

- Det er viktig for oss å henge med teknisk. Vi tilhører en industri som lever av små marginer, så her gjelder det å gjøre det meste rett fra starten av, forteller teknisk sjef Geir Fiskerstrand.

- Det spennende her er at linjen skal kunne operere uten mennesker som må stå å overvåke linjen. Samtidig er det moro at vi også fikk installert den nye Mosca stroppemaskinen. Vi hadde hørt litt om den og kjenner godt leverandøren ettersom vi har hatt stående en PALL-PACK 8000 strekkfilmmaskin siden 1998. Vi fikk også se den på fiskerimessa i Trondheim nå i år, og den har absolutt stått til forventningene. I etterkant av installasjonen fikk vi også gladnyheten om at Pall-Pack hadde etablert seg med eget serviceverksted, sammen med GJ Machine AS på Stette industriområde. Det er fint å vite at vi har lokal støtte om vi skulle trenge dette, forteller den blide tekniske sjefen.

Effektiv hverdag

- Vi er veldig fornøyde med den nye stroppemaskinen fra Pall-Pack, fastslår daglig leder Ted Endresen hos Myre Fiskemottak AS. - Hele prosessen har vært positiv, fra vi etablerte dialog og til maskinen stod ferdig montert hos oss. Det viser seg at selskapet samarbeider med Kabelvåg Elektro her i området, og slik sett fikk vi besøk fra disse gutta når maskinen skulle installeres og kjøres i gang.

Den nye maskinen verdsettes også av operatørene. - Maskinen har vist seg enkel i bruk og uten for mange knapper og andre funksjoner som ofte bare forvirrer mer enn det hjelper oss, avslutter Ted Endresen.

www.logistikk-ledelse.no © 2013