Toyota kjøper BT Industries: Slagkraftig allianse med et komplett produktprogram

Toyota kjøper BT Industries:Slagkraftig allianse med et komplett produktprogramToyoda Automatic Loom Works Ltd (TAL) overtar BT Industries for 7,7 milliarder svenske kroner. Gjennom sammenslåingen av ...

Publisert Oppdatert

Toyota kjøper BT Industries:

Slagkraftig allianse med et komplett produktprogram

Toyoda Automatic Loom Works Ltd (TAL) overtar BT Industries for 7,7 milliarder svenske kroner. Gjennom sammenslåingen av de to selskapene skapes en betydelig aktør innen materialhåndtering som vil kunne tilby kundene et komplett sortiment av lager- og motvektstrucker. BT Industries blir en separat enhet i TAL og vil fortsette å produsere og selge sine produkter under eget varemerke. 

TAL ble etablert i 1926 av Sakichi Toyoda - oppfinner av verdensklasse og grunnlegger av Toyota Group. Utgangspunktet var produksjon av maskiner til tekstilindustrien. Dette har senere blitt utvidet til å omfatte trucker, diesel- og bensinmotorer, en rekke bilkomponenter, samt elektronikk og støperivirksomhet. Toyotas motvektstrucker og annet utstyr for materialhåndtering står i dag for vel 30 prosent av TALs samlede virksomhet. Selskapet hadde i fjor salgsinntekter på nær 560 milliarder yen - vel 44 milliarder norske kroner, og et resultat på ca. 800 millioner kroner. TAL har seks fabrikker i Japan, to i USA, samt én i henholdsvis Tyskland, Frankrike, Kina og India.

BT Industries har produsert lagertrucker i over 50 år og hadde i fjor en omsetning på ca. 9,3 milliarder norske kroner, og et resultat på vel 640 millioner. For øvrig henvises til den grundige omtalen av selskapet i Logistikk & ledelse nummer 3 i år.

Spesialister søker sammen

Det er to spesialiser på hvert sitt område som nå søker sammen. BT har i alle år konsentrert seg om lagertrucker, mens Toyota i den vestlige verdenførst og fremst er kjent for motvektstrucker.

For å utvide produktprogrammet, har begge parter søkt allianser; BT kjøpte i fjor 45 prosent av den italienske motvektstruckprodusenten Cesab, og for kort tid siden annonserte de kjøp om resten. Det har så langt ikke lyktes oss å bringe på det rene hva som nå vil skje med BT/Cesab-konstellasjonen.

For å utvide Toyotaprogrammet, inngikk produsenten for et par år siden en OEM-avtale med BT der enkelte av BTs lagertrucker selges under Toyotas varemerke i flere land. Det er en klar intensjon at denne OEM-avtalen skal fortsette.

- Tilgangen til BTs lagertrucker utvider produkttilbudet vårt i både Europa og Nord-Amerika, og sammenslåingen innebærer et viktig strategisk skritt for vår virksomhet, sier konsernsjef Tadashi Ishikawa i TAL.

- BT og TAL er en ideell kombinasjon. Vi kompletterer hverandre både når det gjelder produkter, distribusjon og kunnskap som både vil gi økt kundeverdi og et godt grunnlag for en langsiktig vekst, sier konsernsjef Carl-Erik Ridderstråle i BT Industries.