Mange firmajulegaver blir aldri tatt i bruk

Invester heller i økt trivsel

Denne julen vil norske virksomheter bruke milliardbeløp på julegaver til sine ansatte. Stiftelsen Miljøfyrtårn ber norske virksomhetsledere om å unngå gaver som havner i søpla etter kort tid, og heller øke trivselen blant de ansatte.

Foto: Erland Grøtberg
Sist oppdatert

Fem ting å tenke på når du skal gi julegave til de ansatte

  1. Gi en felles gave til de ansatte som bidrar til et bedre arbeidsmiljø, heller enn gaver som kun er med på å øke forbruket.
  2. Gi en gave som varer hele året – ikke kun i jula.
  3. Våg å tenke nytt og annerledes. Ikke kjøp de tradisjonelle gavene.
  4. Gi en gave som viser at du virkelig setter pris på dine ansatte.
  5. Gi en gave som gir virksomheten noe igjen for investeringen. Økt trivsel og motivasjon er med på å bygge lojalitet og holde på de ansatte.

 

Fem tips for alternative julegaver til de ansatte

  1. Utstyr som motiverer til mer bevegelse, mosjon og trening. For eksempel pulsklokker, treningsklær, eller sponsing av de ansattes medlemskap på treningsstudio.
  2. Produkter av ren norsk ull, som kan vare i årtier.
  3. Kortreist, lokalprodusert gourmetmat og -drikke.
  4. Opplevelser som erstatning for en materiell gave, for eksempel gavekort på konsert eller teater.
  5. Pengegave fra virksomheten til veldedige formål.

Kilde: Stiftelsen Miljøfyrtårn

Den beste gaven er å ta vare på de ansatte, slik at de trives og presterer godt på jobb
Kathrine Darell Hovland

Tradisjonen tro vil norske virksomheter kjøpe julegaver for over én milliard kroner til sine ansatte i år. Stiftelsen Miljøfyrtårn oppfordrer i år virksomhetsledere til å unngå gaver som i praksis er ren søppelproduksjon.

– Norske virksomhetsledere i 2016 bør vite bedre enn å tro at minnepinner, LED-lommelykter eller pyntegjenstander er det som skal til for å skape tilfredse ansatte. Det er på tide å skru av autopiloten, og få et mer bevisst forhold til hva man kjøper, sier daglig leder Ann-Kristin Ytreberg i Stiftelsen Miljøfyrtårn.

 

Gaver som skaper lojale ansatte

En av de som i flere år har jobbet med å få virksomhetsledere til å tenke annerledes rundt julegaver er Kathrine Darell Hovland i Bwell Norge. Selskapet bistår norske og utenlandske virksomheter med kurs, rådgivning og løsninger innen stressmestring og ledelse samt fysisk og mental trening på arbeidsplassen. Bwell har som mål at alle skal få mulighet til å gjøre sitt beste hver dag – med mer overskudd og mindre muskel- og skjelettplager. Arbeidsrelaterte helseplager koster både virksomheter og samfunnet mye.

Hovland ber virksomheter om heller å investere i de ansattes velvære, helse og trivsel.

– Skal du gi julegave til de ansatte, bør du gi noe som kommer både dine medarbeidere og virksomheten til gode over lang tid. Den nye trenden er å vise at du genuint verdsetter dine ansatte, samtidig som investeringen skaper økt lojalitet.

Hun peker på at virksomheter som ønsker tilfredse og motiverte ansatte, ofte oppnår det motsatte ved å kjøpe overfladiske materielle gaver.

– Materielle gaver gir som regel kun kortvarig glede, og bidrar ofte bare til økt forbruk og frustrasjon. Den beste gaven er å ta vare på de ansatte, slik at de trives og presterer godt på jobb, sier Hovland.

 

Gir pause i julegave

Hovland viser til at en av de mest populære gavene er å gi ansatte aksept for å ta mentale pauser i løpet av arbeidsdagen. Dette er trolig grunnen til at etterspørselen etter Bwells egenutviklede massasjestol har økt enormt de siste årene.

– Ansatte stresser seg syke, blir umotiverte og lite produktive i jobben. For å unngå dette bør systematiske pauser implementeres i alle bedrifter. Vår erfaring er at virksomheter får mye igjen for å la ansatte ta en pause på jobben, i en massasjestol med integrert lydprogram for avspenning, forklarer Hovland.

Ytreberg oppfordrer virksomheter til å tenke nøye gjennom hva man gir til sine ansatte i julegave.

– Det er bedre å gi en varig gave, som skaper felleskap og godt arbeidsmiljø på arbeidsplassen. Slik bidrar man ikke bare til å redusere forbruket, men også å skape et betydelig konkurransefortrinn gjennom lojale ansatte, avslutter Ytreberg.

– Skal du gi julegave til de ansatte, bør du gi noe som kommer både dine medarbeidere og virksomheten til gode over lang tid. Den nye trenden er å vise at du genuint verdsetter dine ansatte, samtidig som investeringen skaper økt lojalitet, sier Kathrine Darell Hovland i Bwell Norge.
– Skal du gi julegave til de ansatte, bør du gi noe som kommer både dine medarbeidere og virksomheten til gode over lang tid. Den nye trenden er å vise at du genuint verdsetter dine ansatte, samtidig som investeringen skaper økt lojalitet, sier Kathrine Darell Hovland i Bwell Norge. Foto: Katrine Lunke

Denne saken ble første gang publisert 17/11 2016, og sist oppdatert 06/04 2017