Landets første Volvo LNG-lastebil til Litra

Skal vurderes og danne grunnlag for en ny flåte.

En Reodor Felgen løsning, Steinar Karlsen i Litra Gass har fått levert en slange som gjør det mulig å tanke flytende gass rett fra semihengeren og over i lastebilens gasstank.
En Reodor Felgen løsning, Steinar Karlsen i Litra Gass har fått levert en slange som gjør det mulig å tanke flytende gass rett fra semihengeren og over i lastebilens gasstank. Foto: Volvo
Sist oppdatert

Det er en stund siden det ble kjent at Litra ville bestille 100 Volvo LNG-biler. Nå er den første tatt i bruk og skal på signingsferd for konsernet.

Signalkunden Litra Gass og administrerende direktør, Steinar Karlsen, har vært en av pionerene her i landet i arbeiet med å få gass som drivstoff. Derfor er det ganske naturlig at det er de som fikk den første Volvo LNG-lastebilen her til lands.

Skal danne grunnlaget for bestillinger

Snart skal det komme 10 Volvo LNG-biler i flåten og målet er altså å nå 100 biler innen 2022. Bilen som nå blir tatt i bruk skal vurderes og danne grunnlaget for senere bestillinger før den skal videre og gå i trafikk for en annen pådriver for bruk av biogass i transportsektoren, Air Liquid Skagerak AS. Der skal bilen transportere biogass til kunder i Norge.

Bilen er en Volvo FH 460 6x2 trekkvogn med den største gasstanken på 205 kg. Akselavstanden er på 3,70 meter. Årsaken til den, i norske øyne, lange akselavstanden er for å få plass til den største tanken med hensyn til rekkevidde.

I alle overganger til nye drivstoff og ny teknikk, er det en utfordring med infrastruktur for tanking. Her har en kreativ Steinar Karlsen selv funnet løsningen.

- Vi har jo en hel tanksemi med biogass bak oss. Vi har fått frem en løsning der vi kan koble oss til vår egen tank og tanke ned flytende gass til bilen. Dermed er vi helt uavhengige av infrastruktur for tanking. Og rekkeviddeangst blir et fremmedord, sier han med et smil.

Kort om LNG

Både Volvo, Iveco og Scania har relativt nylanserte LNG-motorer i flere av sine langtransportbiler. LNG er en kraftig nedkjølt, flytende naturgass som allerede er i bruk på skip, i tog og i energiproduksjon.