Landstrøm på 13 nye kaier

Enova gir 82 millioner kroner i støtte til 13 prosjekter som skal kutte klimagassutslipp fra skip som ligger ved kai.

Markedsdirektør Audhild Kvam i Enova forteller om en stor interesse i markedet for å bygge ut landstrøm og kutte utslipp ved kaiene i Norge.
Markedsdirektør Audhild Kvam i Enova forteller om en stor interesse i markedet for å bygge ut landstrøm og kutte utslipp ved kaiene i Norge. Foto: Enova
Sist oppdatert
Syv prosent av klimagassutslippene fra skip skjer mens de ligger til kai.
Syv prosent av klimagassutslippene fra skip skjer mens de ligger til kai. Foto: Kristiansand Havn

Syv prosent av klimagassutslippene fra skip skjer mens de ligger til kai.

Landstrøm er et viktig tiltak for å redusere ikke bare globale utslipp, men også lokal forurensning og støy.

– Vi fikk mange gode søknader i denne første utlysingsrunden, og støtter over halvparten av de kvalifiserte med til sammen 82 millioner kroner. Søknadsmengden er imponerende og ikke minst gledelig, for det viser at det er stor interesse i markedet for å bygge ut landstrøm og kutte utslipp ved kaiene i Norge, sier markedsdirektør Audhild Kvam i Enova.

 

Støtte til havner, verft og klynger

Enovas støtte til landstrømanlegg organiseres som konkurranser. I alt 13 av de 24 kvalifiserte søknadene i den første utlysingen nådde opp i konkurransen.

I tillegg til havnene i Kristiansand, Arendal og Sandefjord, får følgende aktører støtte fra Enova: Aibel Yard Haugesund, Averøy Industripark, Bømlo Skipsservice, KS Coast Center Base (Sotra), Fjord Base (Florø), Karmsund Offshorebase, Vard Group (Søviknes og Langsten i Møre og Romsdal), og Westcon Yards (Ølen og Florø).

– I konkurransen rangerer vi prosjektene etter brukspotensialet til anlegget målt opp mot hvor mye støtte det er søkt om. Dermed får vi hjulpet i gang de aller mest kostnadseffektive prosjektene først, slik at samfunnet får mest landstrøm igjen for pengene, raskest mulig, forklarer Kvam.

 

Ny utlysing

23. mai åpner neste runde av konkurransen, med søknadsfrist i september.

– De 82 millionene vi tildeler nå er bare starten, og vi har tro på at vi vil bidra til å realisere enda flere gode landstrømprosjekter neste gang. Vi ønsker både gamle og nye søkere velkommen, avslutter Kvam.

Vinnerne fra den kommende mai-utlysingen blir etter planen offentliggjort før nyttår.

Denne saken ble første gang publisert 13/05 2016, og sist oppdatert 06/04 2017