Distribusjon:

Mat levert med drone på Hønefoss

Forsøk med dronelevering av mat er i gang i Norge. En nettmatbutikk har utviklet en drone for levering av mat utenfor huset ditt.

Her er bilder fra Kolonial.nos forsøk med dronelevering.
Her er bilder fra Kolonial.nos forsøk med dronelevering. Foto: Kolonial.
Sist oppdatert
Matboks, opp til to kilo.
Matboks, opp til to kilo. Foto: Kolonial.

- Utviklingen på dette feltet, både teknologisk og regulatorisk, skjer veldig raskt. Vi tror dronen kan brukes til ekspressleveringer av noen få matvarer som kunden bare må ha sier markedssjef i Kolonial.no, Mats André Kristiansen.

Han tenker på saker som rømmen til fredagstacoen eller pølsene du glemte å ta med deg på skitur…

De første forsøkene ble gjennomført med en drone bygget for å løfte inntil to kilo matvarer. I det ene tilfellet ble varene litt tøysete sluppet fra dronen i en fallskjerm. I det andre, og mer realistiske scenarioet, landet med matvarene tilgjengelig i en spesialdesignet boks.

- Tanken er at du skal kunne bestille matvarer på samme måte som i dag, men med flere leveringsalternativ i fremtiden. Som kunde kan du allerede velge mellom å hente ferdigpakkede varer på et hentepunkt, eller få varene levert på døra, fortsetter Kristiansen

Store, internasjonale selskaper som Amazon tester også teknologien for levering av varer til kunder rett på døren. Nylig leverte pizzakjeden Dominos sin første pizza med drone. Også fraktgiganter som DHL og UPS jobber med ekspressleveringsprogram med droner.

Før jul la bransjeorganisasjonen UAS Norway frem en rapport som anslår at det norske dronemarkedet vil være verdt 800 millioner kroner i 2021 og sysselsette hele 90 000 personer.

For en drøy måned siden gjennomførte Kolonial.no også de første forsøkene med levering av matvarer med en rullende, selvkjørende matbutikk hjem til kunder. Der var samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen tilstede.

- Akkurat som for matlevering med selvkjørende biler, er det viktig at myndighetene ser det betydelige potensiale droner kan by på for Norge, både en forenklet hverdag og norsk teknologiutvikling, mener Kristiansen.

Forskriften som regulerer ubemannet luftfart blir i disse dager revidert. Det er ventet at denne revisjonen foreligger før sommeren 2017.

På vei til isfisker som har glemt rømme til fredagstacoen?
På vei til isfisker som har glemt rømme til fredagstacoen? Foto: Kolonial

Denne saken ble første gang publisert 09/01 2017, og sist oppdatert 06/04 2017