Norsk Gjenvinning

Miljøvennlige togtransporter varmer Sverige

Norsk Gjenvinning tar i bruk togtransporter for transport av flis til energiprodusenten Tekniska Verken i Katrineholm.

Direktør for Norsk Gjenvinning Downstream Jon Bergan (til høyre) og Niklas Wilandh fra Green Cargo fikk med seg den første flisforsendelsen til Katrineholm som gikk fra Alfaset den 30. august. Toget var lastet med syv containere med 320 kubikk eller 80 tonn flis.
Direktør for Norsk Gjenvinning Downstream Jon Bergan (til høyre) og Niklas Wilandh fra Green Cargo fikk med seg den første flisforsendelsen til Katrineholm som gikk fra Alfaset den 30. august. Toget var lastet med syv containere med 320 kubikk eller 80 tonn flis. Foto: Norsk Gjenvinning
Sist oppdatert

Tekniska Verken i Katrineholm

Tekniska Verkens fjernvarmeverk i Katrineholm har 1.500 fjernvarmekunder og produserer 200 GWH fjernvarme hvilket tilsvarer årsbehovet for 9.000 eneboliger. Alt produseres med hjelp av trebasert brensel der 80 prosent er gjenvunnet tre og 20 prosent er jomfruelig brensel fra skog, samt en liten del olje ved ekstrem kulde på vinteren. Foto: Niklas Virsén

Planen er at ett til to tog per uke skal levere 3.000 til 6.000 tonn flis som er produsert fra trevirke ved Norsk Gjenvinnings anlegg Groruddalen Miljøpark, hvilket tilsvarer cirka 10 prosent av årsbehovet ved fjernvarmeverket i Katrineholm.

 

Krevende prosjekt

De miljøvennlige transportene kommer til stand etter et samarbeid med Norsk Gjenvinning, Tekniska Verken i Linköping AB, Katrineholms kommune, Katrineholms Logistikcentrum og Green Cargo.

Dette har vært et langt og krevende prosjekt, men nå har vi endelig fått dette på plass gjennom gode diskusjoner med både kommunen, kunden og transportøren, sier direktør for Norsk Gjenvinning Downstream Jon Bergan.

– Vi jobber fortløpende med å redusere CO2-utslippene fra vår transportvirksomhet, og gjennom å erstatte transportene til Katrineholm med tog reduseres CO2-utslippene med cirka 70.000 kilo. Tekniska Verken er en fremtidsrettet energiprodusent som det er meget spennende og positivt å samarbeide med, og vi har tro på at dette samarbeidet vil generere flere muligheter for oss fremover. Dersom denne løsningen fungerer effektivt vil vi gå videre å se på tilsvarende løsning i samarbeid med flere av våre internasjonale kunder, fortsetter han.

Opplasting av flis på Groruddalen Miljøpark.
Opplasting av flis på Groruddalen Miljøpark. Foto: Norsk Gjenvinning

Denne saken ble første gang publisert 31/08 2016, og sist oppdatert 06/04 2017