Når postkassen kjører selv...

Toppfart: 6,0 km/t

Lav maksimal hastigheter ikke noe problem når det ikke bråhaster, Men det øker sjansene for å kunne ta i bruk teknologien fortere
Lav maksimal hastigheter ikke noe problem når det ikke bråhaster, Men det øker sjansene for å kunne ta i bruk teknologien fortere Foto: Posten
Publisert

Vi er ganske mange som synes selvkjørende biler for det meste høres alt for skummelt ut.

Svermer av flygende gods- og pakkedroner er heller ingen lystig tanke - om de så skulle kollidere eller falle ned på helt feil steder.

Men selvkjørende gressklippere, støvsugere og andre slike nyttige saker er jo helt topp.

Og nettopp i denne kategorien faller Postens nyeste og åpenbart geniale prosjekt:

Selvkjørende postkasser!

Eller "brev- og pakkerobot" som Posten selv kaller det. Sågar skal det blir verdens første i sitt slag.

Posten har forøvrig satt ut utviklingen til det norske "mobilitetsselskapet" Buddy Mobility, som er konsortium av norske og internasjonale leverandører og investorer som utvikler løsninger på autonom teknologi.

- Roboten skal kjøre i kun 6 km/t, som betyr at det er liten risiko for omgivelsene. Det øker også sannsynligheten for at vi raskere kan ta roboten i bruk, sier konsernsjef Tone Wille i Posten Norge.

Den nye roboten vil i altså kunne erstatte postkassen slik vi kjenner den i dag. Du blir varslet om brev og pakker på vei, og kan bestemme selv om du vil gå ned i gata og hente sendingen med en gang eller bestille den helt fram til inngangsdøren på et tidspunkt som passer deg.

Automaten kjører selv tilbake på kveldeSn og blir i løpet av natten fylt med morgendagens leveranser. Brev og pakkeroboten vil kunne dekke opptil 100 husstander.

Prototypen av brev- og pakkeroboten vises frem på Arendalsuka i august. Planen videre er å teste ut roboten i et boligområde i Kongsberg mot slutten av året.