Oljeprisfallet kom til rett tid

– Det er bra at Norge får oljekrisen nå, slik at vi får kommet i gang med effektiviseringen av andre sektorer enn oljesektoren, sa Vismas konsernsjef Øystein Moan på et seminar hvor temaet var fremtiden for norsk næringsliv.

Sist oppdatert
To ting vet vi sikkert om fremtiden: Det blir mindre oljepenger og flere yrkesaktive
Paul Chaffey

Seminaret ble arrangert av Vitari og bakgrunnsteppet var fallende oljepriser og behov for omstilling i norske bedrifter. Konsernsjef i Visma, Øystein Moan, snakket om betydningen av krisen og hva bedriftene kan gjøre for å ruste seg, mens Paul Chaffey fortalte hva regjeringen gjør og har planer om å gjøre for å hjelpe norsk næringsliv til omstilling og effektivisering.

 

Regjeringens fokus

– To ting vet vi sikkert om fremtiden: Det blir mindre oljepenger og flere yrkesaktive, sa Paul Chaffey

Han fortalte om hvordan regjeringen jobber kontinuerlig med å forenkle byråkratiet og fjerne tidstyver. Målet er at kommunikasjonen mellom det offentlige og bedriftene skal bli så effektiv som mulig.

– Det kan være større ting som å gå over til digital post, eller starte med å kreve elektronisk faktura. Det kan også være enklere ting som å endre ordlyden i skjemaer slik at de er mer forståelige, sier Chaffey.

 

Oljeprisfallet kom til rett tid

Øystein Moan åpnet sitt innlegg med å si at det er bra at Norge får oljekrisen nå, slik at vi får kommet i gang med effektiviseringen av andre sektorer enn oljesektoren. 

– Vi har visst lenge at oljen varer ikke evig, og at vi på et tidspunkt var nødt til å omstille oss. Men folk har vanskelig for å forstå når det går så bra. Det at vi nå får en vekker er bra. Det gjør at vi kan komme i gang med omstillingen litt hurtigere enn ellers og få en bedre overgang, sier Moan. 

Han mener også det kommer til rett tid i forhold til at det kan hindre at det blir et enda større gap mellom norsk lønn og norsk produktivitet.

– Norge har hatt ganske mange år med sterk vekst i lønninger,  men ikke på langt nær så sterk vekst i produktivitet. Dette skaper en skjevhet, forklarte han. 

Nå er det spådd lavere lønnsvekst både i år og kommende år. Hvis bedriftene samtidig tar grep om produktiviteten ved å automatisere og forenkle prosesser i bedriftene, kan regnestykket snart se mer lovende og bærekraftig ut.

Moan vektla at en svekkelse i oljesektoren ikke bare byr på utfordringer, men også gir nye muligheter for den enkelte bedrift.

– Det er ingen hemmelighet at oljesektoren har tiltrukket seg veldig mye av Norges talent, ikke minst ingeniørtalent. Dette har gjort at mange andre bedrifter har slitt med å få tak i de riktige menneskene. Dette kan bli lettere fremover, sier Moan. 

 

Administrasjon og logistikk

Vitari selger forretningssystemer og konsulenttjenester. Seminaret var et tilbud til både kunder og andre.

– Vi jobber tett med flere aktører i norsk næringsliv, og ønsker å jobbe med dem for at de skal bli så konkurransedyktige som mulig. Spesielt på områder som administrasjon og logistikk har mange bedrifter mulighet til effektivisere ved hjelp av riktig teknologi, kompetanse og fokus, sier daglig leder i Vitari, Asle Sjørbotten.

– Norge har hatt ganske mange år med sterk vekst i lønninger,  men ikke på langt nær så sterk vekst i produktivitet, sa konsernsjef Øystein Moan (t.v.) i Visma. Her sammen med Asle Sjørbotten, adm. direktør i Vitari som arrangerte seminaret.
– Norge har hatt ganske mange år med sterk vekst i lønninger, men ikke på langt nær så sterk vekst i produktivitet, sa konsernsjef Øystein Moan (t.v.) i Visma. Her sammen med Asle Sjørbotten, adm. direktør i Vitari som arrangerte seminaret.

Denne saken ble første gang publisert 24/04 2015, og sist oppdatert 06/04 2017