Offentlig transport:

PostNord under EUs lupe i Sverige og Danmark

PostNord får spørsmål om offentlige midler i privat konkurranse.

Arkivbilde fra Tungt.
Arkivbilde fra Tungt.
Publisert

Her hjemme er det PostenBring som har fått tyn, se linker.

I våre naboland er det PostNord som får spørsmål om offentlige midler i privat konkurranse.

Begge konsern sliter tungt med lønnsomheten.

I følge Lastbilmagasinet lastbil.dk har EUs «konkurranseminister» Margrethe Vestager nå begynt å stille spørsmål til regjeringene i Sverige og Danmark om det er slik at statlig tilskudd kan skade private konkurrenter.

I følge Dansk Transport og Logistikk (DTL) skyldes interessen deres henvendelse til Brussel i slutten av februar.

- Uanset, hvad underskuddet måtte være for den danske del af PostNord, så lever problemet bag ved konstruktionen i bedste velgående. Der er reel risiko for, at tilførsel af offentlige midler vil påvirke konkurrencen negativt for de private vognmænd, der er i konkurrence med PostNord, uttaler adm. dir. Erik Østergaard i DTL.

Som i de fleste land går volumet av vanlig post kraftig tilbake, mens netthandel og logistikk øker. I følge Østergaard stammer hele 75 prosent av omsetningen i PostNord fra eCommerce & Logistics.

DTL har tatt opp problematikken også i regi av det nordiske samarbeidet mellom lastebileierorganisasjoner, hvo NLF er involvert.

- Der er bred enighed om, at vores stående krav om fair konkurrencevilkår på transportmarkedet også gælder, når statslige virksomheder begynder at konkurrere med private for skatteborgernes penge, avslutter Erik Østergaard.