Redusert filmforbruk gir store besparelser

Hos Nortura Hærland går fire strekkfilmmaskiner for fullt. Da kan bare en beskjeden reduksjon i forbruket per pall bety flere hundre tusen kroner spart i året.

Fra kontrollrommet har teamleder Lars Spaniland (t.v.) og avdelingsleder Pål Ulfsby full kontroll over forsendelsene fra Norturas sentrallager. Filmforbruket er en vesentlig kostnad, og de ser for seg å oppnå ytterligere besparelser gjennom optimalisering av filmforbruket.
Fra kontrollrommet har teamleder Lars Spaniland (t.v.) og avdelingsleder Pål Ulfsby full kontroll over forsendelsene fra Norturas sentrallager. Filmforbruket er en vesentlig kostnad, og de ser for seg å oppnå ytterligere besparelser gjennom optimalisering av filmforbruket. Foto: Egil Smalberget
Publisert Oppdatert

Anlegget til Nortura på Hærland i Østfold er imponerende. Med sommer og ferietid er grillprodukter på salgstoppen, og da vi besøkte anlegget for noen uker siden gikk produksjonen for fullt med foredling av kylling, kalkun, svin og storfeprodukter. Fra sentrallageret på Hærland leveres det opptil 60.000 NLP-kasser med kjøttprodukter – i døgnet.

Hos Nortura Hærland går fire helautomatiske PallPack 8000 strekkfilmmaskiner 24 timer i døgnet, med strekkfilming av paller med opptil 60.000 NLP-kasser.
Hos Nortura Hærland går fire helautomatiske PallPack 8000 strekkfilmmaskiner 24 timer i døgnet, med strekkfilming av paller med opptil 60.000 NLP-kasser. Foto: Egil Smalberget

Ingen rom for produksjonsstans

– Uten helautomatiske strekkfilmmaskiner med høy driftsstabilitet hadde vi ikke kunnet håndtere så store volumer. Her er det ingen rom for produksjonsstans, derfor behøver vi også produksjonsutstyr som holder høyt kvalitetsnivå. De fire PallPack-maskinene går for fullt 24 timer i døgnet og er utvilsomt blant disse, forteller avdelingsleder Pål Ulfsby og teamleder Lars Spaniland, der de har full oversikt fra kontrollrommet ved sentrallageret.

Ved sentrallageret til Nortura Hærland pakkes alle varer i NLP-kasser og pallene vikles med strekkfilm.
Ved sentrallageret til Nortura Hærland pakkes alle varer i NLP-kasser og pallene vikles med strekkfilm. Foto: Egil Smalberget

Optimaliserer filmforbruket

Når fire strekkfilmmaskiner går for fullt, representer også forbruket av strekkfilm en betydelig kostnad. Nortura benytter Trioplast strekkfilm i 12 my tykkelse, levert av ITO PallPack.

– Vi ser verdien av å benytte samme leverandør av plastfilm og teknologi. Da vet vi at filmen er utprøvd og godkjent for disse maskinene, og vi får maksimalt ut av både maskiner og plastfilm, sier Ulfsby og Spaniland.

I samarbeid med leverandøren har de et mål om å redusere filmforbruket ytterligere, uten at det skal gå ut over sikkerheten eller robustheten til de pakkede pallene.

– Vi ser at ITO PallPack har høy kompetanse og erfaring på strekkfilm, ikke minst fordi de utvikler maskinteknologien selv. En beskjeden reduksjon i forbruket pr pall kan bety flere hundre tusen kroner spart i året for oss. Det kommer godt med i en bransje med små marginer, avslutter Ulfsby og Spaniland.