Electronic Manufacturing Record Book – eMRB

Skytjeneste erstatter metervis med ringpermer

Det norske selskapet CodeIT har utviklet en programvare som hjelper bedrifter å lage kompliserte Manufacturing Record Book (MRB) på en meget enkel måte.

Bjørnar Torsnes, daglig leder i CodeIT AS, er glad for at stadig flere bedrifter oppdager hvordan de kan forbedre produktiviteten og lønnsomheten med eMRB. Arkivfoto
Bjørnar Torsnes, daglig leder i CodeIT AS, er glad for at stadig flere bedrifter oppdager hvordan de kan forbedre produktiviteten og lønnsomheten med eMRB. Arkivfoto Foto: Trond Schieldrop
Sist oppdatert

 

Daglig leder Bjørnar Torsnes i CodeIT AS har mer enn 30 års bred fartstid i norsk industriell IT-bransje. Han var blant annet ansvarlig for etableringen av Willett i Norden og ledet den norske virksomheten i en årrekke før han i 2004 kjøpte PMS Engineering som han senere solgte til Cronus Engineering (senere Goodtech). For fem år siden kjøpte han tilbake forretningsområdet industriell Auto ID fra dette selskapet og etablerte CodeIT.

 

Tungvinn håndtering av store dokumentasjonsmengder

Hans lange erfaring med spesielt industriell Auto-ID- og datafangstløsninger har hovedsakelig vært rettet mot næringsmiddelindustrien og annen landbasert industri, og ved en tilfeldighet ble han klar over forholdene som rådet i olje- og gassindustrien.

– Jeg ble kontaktet av en tidligere kunde av meg som hadde begynt å jobbe i denne bransjen. Han var lettere sjokkert over det generelle dokumentasjonskravet og hvor tungvint dette ble håndtert. Ofte fulgte det med 20 til 30 ringpermer med dokumentasjon til hver leveranse, og han utfordret meg på om det ikke var mulig å automatisere dette, forteller Torsnes, som også ble svært overrasket over denne kostbare og tidkrevende praksisen.

– Dette er nok ytterligere et eksempel at olje- og gassindustrien hadde lagt på seg alt for dyre vaner i tidligere gode dager. Hvis for eksempel næringsmiddelindustrien hadde hatt samme kostnadsnivå, ville kanskje en liter melk i butikken kostet hundre kroner.

    

Automatisert opprettelse av elektronisk dokumentasjon

Etter å ha tatt utfordringen, så Torsnes flere likheter med en løsning som CodeIT tidligere hadde levert til Teknologisk Institutt på Kongsberg. Likevel tok utviklingsprosessen lang tid, men etter tre år var eMRB klar. Det er et akronym for Electronic Manufacturing Record Book, men Torsnes opplyser at første bokstav like gjerne kan stå for Economic, Efficient, Environmental eller Easy.

– eMRB en skybasert løsning for automatisert opprettelse av elektronisk dokumentasjon som dekker alle faser av design, produksjon, drift, testing og produktlevering. Løsningen er designet for å oppfylle strenge krav til dokumentasjon med hensyn til et produkts livssyklus, der rask sporbarhet er et sentralt krav, forklarer Torsnes.

Han legger til at mange har forsøkt å lage tilsvarende løsninger, men så vidt han vet har ingen andre klart å knekke koden.

– Årsaken til at vi klarte det, var nok vår utpregede praktiske tilnærming, sier han.

 

Tysk kranprodusent med gode erfaringer

I over fire tiår har TTS NMF vært en global markedsleder innen produksjon av dekkskraner med vekt på kraner for tung last. Selskapets hovedanlegg ligger i Hamburg – en av verdens travleste container- og omlastingshavner – og TTS NMF har nylig også startet et nytt joint venture-samarbeid i Kina.

Selskapet begynte å bruke eMRB i november, men allerede nå rapporterer TTS NMF at programvaren både har forbedret produktiviteten og lønnsomheten.

– eMRB er det eneste systemet som på samme tid kan samle omfattende dokumentasjon og lagre den lokalt ved våre produksjonsanlegg i både Kina og Tyskland, forteller Andreas Harms, General Manager, Operations i TTS NMF.

Han poengterer at innhentingen av informasjon direkte fra utstyret på ulike steder hvor som helst i verden, er en av flere funksjoner som gjør at han mener eMRB er en revolusjonerende nyvinning for TTS NMF.

– Et annet aspekt er at registrering av produksjonshendelser gjør det enkelt å spore bakover og fremover, og gir presis informasjon om plassering, materialinnhold og historikk. Kort sagt inneholder programvaren alle funksjonene som aktørene i markedet har ønsket seg, avslutter Andreas Harms.

I over fire tiår har tyske Neuenfelder Maschinenfabrik (NMF) vært en global markedsleder innen produksjon av dekkskraner med vekt på kraner for tung last. Selskapet ble en del av det norske industrikonsernet TTS Group i 2012 og skiftet da navn til TTS NMF.
I over fire tiår har tyske Neuenfelder Maschinenfabrik (NMF) vært en global markedsleder innen produksjon av dekkskraner med vekt på kraner for tung last. Selskapet ble en del av det norske industrikonsernet TTS Group i 2012 og skiftet da navn til TTS NMF. Foto: TTS Group

Denne saken ble første gang publisert 15/03 2016, og sist oppdatert 06/04 2017