Økt e-handel utfordrer tradisjonell logistikk

Også på de små detaljene. Her snakker vi om fiffig nytenking på strekkodescanneren som reduserer både arbeidstid og belastningsskader.

Denne saken har en vekt på under 280 gram, og har en spesialvinklet strekkodeleser som gjør at brukerenslipper å bøye albuer og håndledd for å skanne, hvilket reduserer risikoen for skader og smerter.

OG: Skjermen på skanneren er plassert slik at den kan leses samtidig som det skannes. Foto: Panasonic
Denne saken har en vekt på under 280 gram, og har en spesialvinklet strekkodeleser som gjør at brukerenslipper å bøye albuer og håndledd for å skanne, hvilket reduserer risikoen for skader og smerter. OG: Skjermen på skanneren er plassert slik at den kan leses samtidig som det skannes. Foto: Panasonic
Sist oppdatert

Økt e-handel utfordrer tradisjonelle logistikkmodeller, skriver Panasonic til oss – og forklarer videre: I praksis kreves mer effektiv returhåndtering og bedre leveringsalternativer for store mengder varer og gods – som betyr nye arbeidsoppgaver og arbeidsmengder for mange.

Bakgrunn

I følge DIBS sin rapport Norsk e-handel økte den samlede omsetningen i Norge fra netthandelen med 14 milliarder kroner – eller 16 prosent fra 2016 til 2017. Siden 2013 har omsetningen økt med hele 74 prosent.

Det viktige: Bedriftene som har størst suksess på nettet er de som klarer å skape en kjøpsopplevelse som skårer høyt på bekvemmelighet og hastighet.

Det bekrefter også en ny undersøkelse fra Foreningen for Dansk Internet Handel bekrefter. Undersøkelsen viser at 76 prosent av bedriftene forventer at de vil doble antallet sendte pakker i løpet av de neste tre årene.

Undersøkelsen viser også at hurtighet, pris og komfort er avgjørende for suksess. Hele 68 prosent sier de ikke klikker videre dersom varen ikke kan leveres innen to dager.

Konsekvenser

Denne kan dempe monotoni og uhensiktsmessige leddutslag.
Denne kan dempe monotoni og uhensiktsmessige leddutslag.

De økte kravene setter også spor hos logistikkbedriftenes ansatte. En undersøkelse gjennomført av Opinion Matters i 2017, viser at 63 prosent av 500 spurte logistikkarbeidere i Storbritannia sliter med smerter i håndledd og armer.

50 prosent svarte at de får smerter på grunn av monotone bevegelser. 69 prosent måtte ha to til tre sykedager årlig på grunn av belastningsskader.

Stefan Pettersson, nordisk sjef i Panasonic Product Solutions, sier økte krav til hurtighet og effektivitet har negative konsekvenser for de ansattes helse, og at det derfor må stilles høyere krav til produktene som brukes i logistikken.

– Som produsent bør vi gjøre det vi kan for å utvikle enheter som ikke bidrar til belastningsskader. Man skal ikke få smerter av å være på jobb, sier han.

Ikke bare A til B

Foreningen for Dansk Internet Handel bekrefter at 76 prosent av bedriftene tror de vil doble antallet sendte pakker i løpet av de neste tre årene. Det krever tiltak, og 3D Logistik satser bla. på smarte scannere,
Foreningen for Dansk Internet Handel bekrefter at 76 prosent av bedriftene tror de vil doble antallet sendte pakker i løpet av de neste tre årene. Det krever tiltak, og 3D Logistik satser bla. på smarte scannere,

Et selskap som forsøker å imøtekomme kundenes krav samtidig som hensynet til medarbeidernes helse ivaretas, er den danske bedriften 3D Logistik.

Selskapet har investert i et helt nytt skanning- og ordresystem for å effektivisere arbeidsflyten og sikre avansert sporing samtidig som de ansatte skånes for belastningsskader.

– Det handler ikke lenger bare å levere fra A til B. Vi må dokumentere hele prosessen før, under og etter levering, samt forholde oss til regelverk som stadig blir strengere. Skal vi beholde ledertrøyen er vi nødt til å være i forkant, sier Steen Møller, administrerende direktør i 3D Logistik.

Slipper mange bøye-bevegelser

3D Logistik har valgt å gå for systemet Fleet 101 i kombinasjon med håndholdte Panasonic Toughpad FZ-N1 som er både lette og små.

Enhetene har en vekt på under 280 gram, og er ergonomisk utviklet med en spesialvinklet strekkodeleser. De ansatte må derfor ikke bøye albuer og håndledd for å skanne, hvilket reduserer risikoen for skader og smerter.

OG: Skjermen på skanneren er plassert slik at den kan leses samtidig som det skannes. Dermed kan skanning gjøres raskere enn ved bruk av en tradisjonell strekkodeleser hvor det er vanlig å vende enheten frem og tilbake for å se skjermen.

Denne saken ble første gang publisert 26/01 2018, og sist oppdatert 25/01 2018