152 tonn på kroken

På havneområdet i Esbjerg har Blue Water Shipping tatt i bruk verdens største reachstacker.

Den ombygde Konecranes 4545 reachstackeren har en egenvekt på 121 tonn og en akselavstand på 11 meter.
Den ombygde Konecranes 4545 reachstackeren har en egenvekt på 121 tonn og en akselavstand på 11 meter. Foto: N.C. Nielsen
Sist oppdatert

Esbjerg ligger på vestkysten av Jylland og er en svært populær utskipingshavn for blant annet danske vindmølleprodusenter.

For Blue Water Shipping oppfyller verdens største reachstacker et gammelt ønske om fleksible løft helt i den tyngste enden av skalaen. Som et alternativ til kraner skal den ombygde Konecranes 4545 reachstackeren hjelpe til med de største løftene av vindmølletårn, naceller, rammer og konstruksjoner i et tett samspill med andre heavy duty-maskiner.

Søren Messmann fullroser samarbeidet de har hatt med leverandøren.
Søren Messmann fullroser samarbeidet de har hatt med leverandøren. Foto: N.C. Nielsen

– Nå kan vi selv ta hånd om de tyngste løfte- og transportoppgavene ved at vi kombinerer maskinene våre til de forskjellige oppgavene, forteller Søren Messmann, leder for havneservicedivisjonen i Blue Water Shipping. – Vi kan for eksempel løfte opp til 250 tonn med den nye reachstackeren i den ene enden og en av våre 100 tonns reachstackere i den andre, eller kjøre med ekstremt tungt gods hengende på kroken, fortsetter Messmann.

Lang erfaring med heavy duty

Verdens så langt største reachstacker er levert av N.C. Nielsen A/S – Danmarks største leverandør av gaffeltrucker, terminaltraktorer og spesialmaskiner. Selskapet er importør og forhandler av både Linde, Terberg, Combilift, SMV Konecranes og Baumann, og har i tillegg lang erfaring med kundespesifikke spesialløsninger til vindmøllebransjen. Basert på dette tilbyr selskapet en egen serie med «NCN Heavy Duty» som blant annet består av reachstackere med løftekapasitet på henholdsvis 85, 100, 110 og 152 tonn, i tillegg til verdens sterkeste teleskoptruck med en løftekapasitet på 75 tonn.

NCN 152 330 TH

  • Løftekapasitet: 152 tonn på kroken
  • Egenvekt: 121 tonn
  • Bredde: 4,9 meter
  • Lengde: 15 meter (med nedslått bom)
  • Akselavstand: 11,2 meter
  • Løftehøyde: 15,4 meter
  • Dekkhøyde: 2,1 meter

Godt samarbeid

Den nye gigantstackeren er et resultat av et målrettet utviklingsarbeid mellom N.C. Nielsen og Blue Water Shipping. Store krav til maskinens ytelse skulle oppfylles, og de tekniske spesifikasjonene ble definert i samarbeid med Blue Water Shippings kunder i vindmøllebransjen. De stadig større og tyngre vindmølledelene, underlagets bæreevne, nye løftetyper og et ønske om at kroken skulle kunne nå helt ned til bakken var blant de tekniske utfordringene.

Den blåmalte kjempemaskinen har en løftekapasitet på 152 tonn på kroken og sammen med andre reachstackere slik at den kan løfte tungt gods på opptil 250 tonn.
Den blåmalte kjempemaskinen har en løftekapasitet på 152 tonn på kroken og sammen med andre reachstackere slik at den kan løfte tungt gods på opptil 250 tonn. Foto: N.C. Nielsen

– Vi har hatt et åpent, felles og konstruktivt utviklingsarbeid med en mengde ideer på bordet. N.C. Nielsen har vært flinke til å ta tak i disse og få dem omsatt til tekniske løsninger. Utgangspunktet har vært at det ikke er noen begrensninger, og denne tankegangen flytter grensene for hva det er som er mulig, mener Søren Messmann fra Blue Water Shipping.

Teknisk direktør Per T. Nielsen i N.C. Nielsen forteller at det meste er oppskalert i forhold selskapets andre heavy duty-maskiner.

– Sammen med våre ingeniører og konstruktører har vi jobbet intenst med å finne formelen til verdens største reachstacker. Det har lykkes i et innovativt samarbeid med Blue Water Shipping, der vi har vært nødt til å oppfylle de tekniske spesifikasjonene og imøtegå veldefinerte ønsker om maskinens formål. Det handler om å gjøre det kompliserte enkelt, konkluderer han.

Denne saken ble første gang publisert 11/01 2019, og sist oppdatert 10/01 2019