Additiv produksjon i Norge, og resultater av MKRAM

Få et innblikk i hvilke resultater som har kommet ut av MKRAM (Material Knowledge for Robust Additive Manufacturing) og hvilke muligheter som ligger i additive produksjonsmetoder for industrien.

Foto: Sintef
Publisert Oppdatert

Få et innblikk i resultater fra kompetanseprosjektet Material Knowledge for Robust Additive Manufacturing (MKRAM) og betydningen dette kan ha for norsk industri! Hovedmålet med prosjektet har vært å bygge kunnskap om de prosessavhengige materialegenskapene til komponenter som er fremstilt additivt. I prosjektet er det gjort forsøk med industrielle additivmaskiner ved NTNU, SINTEF og i norsk industri. Industrielle parter i prosjektet har vært GKN Aerospace Norway, Kongsberg Automotive (Raufoss), Nammo Raufoss, OM BE Plast og Sandvik Teeness. Prosjektet er finansiert av Forskningsrådets BIA-program.

Program

10.00-14.30: Presentasjoner i løpet av dagen:

Introduksjon til MKRAM-prosjektet, v/ Erik Andreassen, SINTEF

Industri PBF med maraldringsstål, v/ Olav Aasebø Berg, SINTEF Manufacturing

PBF med AlSi10Mg – effekt av prosessparametre på relativ tetthet og mekaniske egenskaper, v/ Even Wilberg Hovig, NTNU

Nikkellegeringen Haynes 282 – utvikling av prosessparametre for PBF, v/ Vegard Brøtan, SINTEF Manufacturing

Nikkellegeringen Inconel 718 – mikrostruktur og mekaniske egenskaper, v/ Amin S. Azar, SINTEF Industri

Noen ord om SFI-søknaden innen additiv tilvirkning som ble sendt inn i september, v/ Erik Andreassen, SINTEF Industri

Additive Manufacturing for Repair – Great Potential Waiting to Be Explored, v/ Xiaobo Ren, SINTEF Industri

15.00-17.00: Bedriftsbesøk til Sandvik Teenes

17.15-18.15: Mat og sosialt på Flipper Kafe (8 min. gange fra Sandvik.

Ca 18.30: Avreise med maxitaxi til henholdsvis Trondheim sentrum og Værnes.

Om prosjektet

Kompetanseprosjektet MKRAM ("Material Knowledge for Robust Additive Manufacturing") ble nylig avsluttet. Behovet for bedre kunnskap om materialegenskaper, inklusive repetérbarhet, er kjent for brukere av additivt framstilte komponenter.

Hovedmålet med dette prosjektet har vært å bygge kunnskap om de prosessavhengige materialegenskapene til komponenter som er framstilt additivt. Prosjektet har tatt for seg en viktig klasse av additivprosesser; såkalte pulversengprosesser (powder bed fusion; PBF), med utvalgte metallegeringer og plastmaterialer.

I prosjektet er det gjort forsøk med industrielle additivmaskiner ved NTNU, SINTEF og i norsk industri. Karakterisering av mikrostruktur og mekanisk testing er gjort i laboratorier ved SINTEF og NTNU. MKRAM-prosjektet har publisert studier i internasjonale tidsskrifter der hovedtemaet har vært additiv tilvirkning og resulterende materialegenskaper. To PhD-studenter har vært tilknyttet prosjektet.

For mer informasjon og påmelding se her