Amada EML-AJ: Fleksibel fiberlaser-stansemaskin

Amada EML-AJ kombimaskin med fiberlaser og stanse er konstruert for å bidra til å redusere kostnad per del. Maskinen ble lansert i Europa for første gang på EuroBLECH 2018.

Publisert

Amada har utviklet en ny fiberlaser/stanse kombinasjonsmaskin som, ifølge produsenten, er i stand til å gi optimal produksjonsfleksibilitet til enhver underleverandør eller OEM som står overfor å produsere en høy blanding av metallplatekomponenter. EML-AJ smetter på plass mellom Amadas eksisterende maskiner på startnivå og premium-maskiner i denne kategorien, og hjelper produsentene til å redusere arbeidsbehovet og kostnadene per del, og dermed forbedre lønnsomheten.

Fleksibel maskinløsning

Blant de nye funksjonene til EML-AJ er det et antall innovasjoner som bidrar til å minimere inndata fra operatøren. For eksempel leveres maskinen som standard med en automatisk dyseskifter, en automatisert skrottransportør som forhindrer muligheten for overfylling, og en automatisk laserskjæreplaterenser for å fjerne eventuell sprut skapt av laserprofileringsprosessen. I tillegg kan en valgfri stanse/matrise-veksler (PDC) leveres. Denne øker verktøykapasiteten fra 44 verktøystasjoner til 220 stanser og 440 matriser.

Bedre kvalitet og ytelse

Stabil produksjon er en nøkkelfunksjon til EML-AJ, takket være en enkeltbank 3 kW fiberlaserkilde, som er tilstrekkelig for å kutte materiale opp til 6 mm tykkelse. Noe som ytterligere fremmer stabiliteten under skjæring er den patenterte brorammen.

På stansesiden forsyner et luftsystem verktøyet med selvsmørende oljetåke for å forhindre avleiring og lokkebus. Et vakuumsugesystem som lager negativt trykk under turret, hjelper også til med å redusere lokkebus. Stanseslugg hindres dermed og bli trukket opp. På denne måten oppnår man også forbedret kvalitet, sammen med maksimert ytelse.

Former oppover

Inkluderingen av stansing introduserer muligheten til å produsere former som del av en enkelt oppsettsoperasjon. Her er P&F (Punching and Forming) en framstående egenskap som er unik for Amada. P&F betyr at i tillegg til 30 tonns kraft fra høyhastighetsstemplet, kan EML-AJ levere 16 tonn fra et stempel under turret og forme oppover. Amadas P&F-forming er en standardegenskap på EML-AJ, som tillater produksjon av former opp til 22 mm høye uten vridning av plate.

Raskere skjæring – flere materialer

Til slutt er den nye fiberlaser/stanse-kombinasjonsmaskinen designet for å redusere kostnad per del, spesielt i forhold til tidligere generasjons CO2-laser/stanse-kombinasjonsmodeller. Den nye EML-AJ tilbyr ikke bare raskere skjæring sammenlignet med sine CO2-motstykker, men legger også til muligheten til å skjære mer krevende materialer, som messing, kobber og titan.

Også som frittstående maskin

Med hensyn på automasjon, leveres mange laste/losse-alternativer for plater, som enkelt kan boltes på, inkludert svært fleksible deleplukkesystemer. Hvis man foretrekker det, kan EML-AJ også ganske enkelt brukes som et frittstående produksjonssenter. Det unike borddekseldesginet gjør at en helautomatisk EML-AJ-celle enkelt kan lastes som en manuell maskin, og vice-versa, kan en frittstående maskin etterutstyres med automasjon uten behov for ytterligere sikring. En annen egenskap som er unik for Amada.

Enkelt vedlikehold

Automatisert drift er ytterligere vist ved bruk av Amadas Z-turret (forskjøvet øvre/nedre turret), som muliggjør ekstremt raske verktøyskifter. Et punkt å merke seg, Amadas ID verktøysystem gir full digital verktøystyring for enkelt vedlikehold. Det er faktisk mange aspekter ved EML-AJ som hjelper til å minimere vedlikeholdskostnader. For eksempel betyr forenklet bjelkelevering at det ikke noen interne speil eller turbovifter.

Sist, men ikke minst er, ifølge produsenten, driftskostnadene til EML-AJ ekstremt lave. Maskinens 3 kW fiberlaser er opp til 58 prosent mer effektiv enn tilsvarende CO2. Videre gir EML-AJ en bjelke av høy kvalitet med høyere absorbsjonsrater for raskere skjæring.

Som ved alle Amada laser/stanse-kombinasjonsmaskiner, inkluderer de iboende fordelene reduserte sekundære operasjoner og forbedret produktdesign-potensiale.

For mer informasjon se: www.amada.no