Amada med høyhastighets elektrisk kantpresse

Amada lanserte nylig sin første helelektriske kantpresse, EG-4010, som kombinerer økt produktivitet og nøyaktighet med lavere strømforbruk. Den kompakte maskinen er en del av utvidelsen av selskapets Ergonomic-serie, som tar sikte på å øke produktivitet og kvalitet, ved å redusere belastningen på operatøren.

Publisert Oppdatert

Amadas nye EG-4010 ble vist i Europa for første gang på utstillingen EuroBLECH senere dette året (23. til 26. oktober, i Hannover, Tyskland).

Det patenterte elektromotorsystemet Dual Servo Press (DSP) er unikt for Amada – og det første i verden. Konseptet består av to servomotorer på hver side av kantpressen, altså fire servomotorer totalt. Dette "doble" konseptet er basert på å innfri krav fra kundene om både høy hastighet og lavt strømforbruk. Og produktiviteten er virkelig optimalisert med en bomhastighet på opptil 220 mm/s.

Strømgjerrig

Til tross for den høye hastigheten er strømforbruket redusert betydelig ved å utnytte 5,3 kW-motorer med strømkrav på 2,8 kVA. Sammenlignet med moderne hydrauliske kantpresser med en motoreffekt på 7 kW og et strømkrav på 10 kVA er dette en reduksjon på 72 prosent. Og med elektroteknologi er det heller ingen hydraulikkolje, noe som sparer både vedlikehold og kostnader med avfallshåndtering, og bidrar i siste instans til å beskytte miljøet.

Økt nøyaktighet

En viktig faktor er at bruken av avansert elektromotorteknologi ikke reduserer kvaliteten, faktisk økes den med 1 µm (0,001 mm) nøyaktighet, noe som er en forbedring på 10 µm (0,01 mm) sammenlignet med typiske hydrauliske maskiner. Denne nøyaktigheten støttes av 3μm (0.003mm) uavhengig posisjonering av bakanslag.

Passer med fiberlaser

- Vår første helelektriske kantpresse, EG-4010, har Amadas patenterte DSP-system, noe som gir ekstremt nøyaktig knekking med høy hastighet og lavt strømforbruk, uttaler Chris Williams, produktsjef hos Amada UK, og legger til:

- Kombinert med ergonomisk design er denne kompakte maskinen skreddersydd for mindre komponenter som krever høy presisjon, og er ideell for å møte den høye produksjonen til en fiberlaser.

Bedre arbeidsmiljø

Ergonomien til EG-4010 skaper, ifølge maskinprodusenten, en svært komfortabel og produktiv arbeidsstasjon for bearbeiding av små, komplekse deler. Det er mulig å sitte under arbeidet med arbeidsbord og setesett inkludert. En utskjæring i underbommen gjør det mulig å aktivere fotpedalen mens man sitter. Operatøren kan også tilpasse arbeidsstasjonen med flere justeringsmuligheter, som setehøyde, vinkel på fotpedalen, høyde/vinkel på styringen og mulighet til å plassere maskinstyringen enten på venstre eller høyre side. Slik reduseres belastningen på operatøren, noe som igjen fører til færre defekte deler og øker produktiviteten gjennom skiftet, og gjør det mer bekvemt for operatøren.

Mer produktiv

Maskinstyringen utføres via Amadas egen AMNC 3i som er kompatibel med VPSS 3i offline programvare. Styringen er også fremtidsrettet i tråd med Industri 4.0. Styringen er enkel i bruk med smarttelefonlignende funksjoner, og gjør det mulig å øke maskinens produksjonstid og et større antall deler per time.

Andre nyvinninger omfatter S-Grip knivholder for vertikal lasting og fjerning av verktøy, Digi-pro vinkelmåling for rask justering under testknekking og AKAS sikkerhetssystem med mulighet for automatisk høydeinnstilling for hurtig oppsett og drift når verktøyene er helt i nærheten.

Stort arbeidsområde

Selv om EG på 40 tonn og 1 m har et kompakt arbeidsområde på bare 2000 x 1800 mm har den samtidig et stort arbeidsområde med en åpen ramme som gjør det mulig å produsere et stort antall ulike deler. Maskinen tilbyr dessuten fleksible Euro-verktøy, godt synlig indikator på bakanslaget med flere målepunkter (fire per indikator), Force Control for nøyaktig preging, og TDS (Thickness Detection System - system for avlesning av tykkelse) for nøyaktig knekking av flere materialbatcher.

For mer informasjon se: www.amada.no