Stor vekst på få år:

Becher Maskinering – utvider på Bømlo

Fra fem ansatte og omsetning på drøyt fem millioner kroner i 2010 til 25 ansatte og 25 millioner i 2013, utviklingen hos Becher Maskinering AS har gått med rekordfart, og nå jobbes det med nye lokaler.

Fem operatører fikk kurs i GibbsCAM 3D-programmering og en av dem er Catalin som her jobber med en 3D-modell som skal maskineres.
Fem operatører fikk kurs i GibbsCAM 3D-programmering og en av dem er Catalin som her jobber med en 3D-modell som skal maskineres. Foto: Joppe Næss Christensen
Publisert Oppdatert
- Jeg trives godt her i Bømlo, sier Catalin er en av flere rumenere som jobber i Becher Maskinering AS.
- Jeg trives godt her i Bømlo, sier Catalin er en av flere rumenere som jobber i Becher Maskinering AS. Foto: Joppe Næss Christensen
Verktøymåling er en av mange kvalitetstiltak hos Becher Maskinering.
Verktøymåling er en av mange kvalitetstiltak hos Becher Maskinering. Foto: Joppe Næss Christensen
Effektiv produksjon fra A til Å. Sagfører Kjetil mener Danobat-sagen er med på å øke effektiviteten i produksjonen.
Effektiv produksjon fra A til Å. Sagfører Kjetil mener Danobat-sagen er med på å øke effektiviteten i produksjonen. Foto: Joppe Næss Christensen
Orden i rekkene hos Becher Maskinering AS.
Orden i rekkene hos Becher Maskinering AS. Foto: Joppe Næss Christensen
Ida måler alle komponenter før de forlater Becher Maskinering AS.
Ida måler alle komponenter før de forlater Becher Maskinering AS. Foto: Joppe Næss Christensen
Aile har full kontroll på merking og logistikken.
Aile har full kontroll på merking og logistikken. Foto: Joppe Næss Christensen
Becher Maskinering AS stiller på ODT i Bergen i oktober i år. Her fra ODT i Stavanger.
Becher Maskinering AS stiller på ODT i Bergen i oktober i år. Her fra ODT i Stavanger. Foto: Becher Maskinering AS

Grunnideen bak Becher Maskinering er å være en langsiktig og sikker underleverandør på maskineringstjenester, med hovedfokus på kvalitet og leveringstid.

Bedriften har 15 moderne CNC-maskiner fra japanske Mazak. De har alle samme type Mazatrol styresystem. Dette gjør at operatørene kan arbeide fleksibelt og effektivt i alle maskiner. Maskinparken består av dreiebenker med stangmater og fresutstyr, til fresemaskiner med fem akser og opp til seks paletter. Største dreiediameter er 900 mm og 4000 mm lengde. Maskineringsbedriften bearbeider de fleste typer materialer, fra plast til Inconel fra morgen til kveld. Det kjøres døgnproduksjon på fres samt to skift på dreiing. I tillegg kjøres overtid ved behov.

Er beredt

- Vi er tidlig ute med å handle metaller, og opplever at vi er godt rustet til å kunne utføre alt fra små og store serier, til mer komplekse produkter. Flere av maskinene kan også kjøres ubemannet og parallelt med andre maskiner for å holde kostnadene lave, forklarer Roger Ånderå, salgssjef hos Becher Maskinering AS.

Becher Maskinering produserer komponenter som krever høy nøyaktighet, blant annet komponenter for dieselmotorer, gir og propell for skip, offshore, onshore, subsea-utstyr, industrimaskiner, skipsutstyr, landbruk og komplekse instrumenter.

Multikulturelt

Bømlobedriften har i dag 30 ansatte. Operatørene kommer fra svært ulike kulturer, både svensker, en tysker og flere rumenere fargelegger bedriftsmangfoldet hos Becher Maskinering.

- Det å få folk til å flytte til Bømlo er lettere sagt enn gjort om du spør ungdom bosatt i regionen vår. Dette har resultert i at vi rekrutterer operatører fra ulike land som vi selv lærer opp. Vi får blant annet tips om nye medarbeidere via jungeltelegrafen, og så langt har det vært vellykket, sier Øystein Onarheim Rolfsnes, daglig leder og eneeier av Becher Maskinering AS.

Alle operatørene programmerer selv, noe som gjør det svært lett å sette inn personell på hvilken som helst maskin og type jobb.

- Vi dro fem mann over til USA på GibbsCAM-kurs innen 3D-programmering. Dette ga oss et faglig løft, så vi fortsetter kan hende med å sende flere på kurs. Høy kompetanse og trivsel er viktige faktorer i vår bedrift. Derfor har vi også fått bistand fra firmaet Samarbeidsutvikling Norge AS til prosesser blant annet innen 5S og LEAN. Et av tiltakene var å flytte om på alle maskinene for mest mulig effektiv prosessflyt. Se deg rundt, har vi det ikke fint, spør den 35 år unge bedriftslederen.

"På stell"

Becher Maskinering jobber etter ISO 9001 standard og regner med å sertifisere seg i løpet av de nærmeste årene. Uansett, kvalitet settes i høysete og Maskinregisteret besøker målerom, målestasjon for verktøy og merkestasjon. To av bedriftens tre kvinnelige ansatte jobber innen kvalitet. Overalt i produksjonslokalene er det ryddig og oversiktlig, det ser ut til at 5S-arbeidet har satt sine positive spor.

Ny giv nye lokaler

I skrivende stund har Becher Maskinering cirka 600 m2 produksjonslokaler. I de nye planlagte lokalene, på Brubrekka, blir det 1250 m2 produksjonslokaler. I tillegg blir det lagerlokaler og administrasjon. I et eget bygg er det allerede opprettet et trenings og solsenter som er tilgjengelig for de ansatte.

- Dette er noe vi syns er veldig artig. Som sagt, trivsel er viktig og sosial velferd gir personlig utvikling, så det skal bli spennende å se om vi kan få til en aktiv trimkultur i vår bedrift. Kanskje neste gang du kommer på besøk finner du en gjeng med supertrente solbrune industriarbeidere, humrer Rolfsnes.

Salg = suksessfaktor

Hva er årsaken til den store veksten de siste årene?

- Etter at jeg overtok bedriften i 2011 har vi satset stort på salg og markedsføring. I tillegg til å delta på messer (blant annet som sponsor på OTD Bergen i oktober i år, red. anm.) er vi også med på det meste av bransjesamlinger, som eksempelvis Numerisk Bruker Forening Brukermøte og Maskineringsforum. I tillegg drar vi ofte på kundebesøk, samtidig som vi er flinke til å annonsere i eksempelvis Maskinregisteret. Naturligvis må vi være gode på kvalitet og leveringspresisjon, men skal man oppnå vekst må man satse på å være synlig, og samtidig bygge omdømmet sten for sten, konkluderer Rolfsnes.

For mer informasjon besøk: www.bechermaskinering.com

Nye lokaler og nytt treningssenter bidrar til både personlig og bedriftens vekst.
Nye lokaler og nytt treningssenter bidrar til både personlig og bedriftens vekst. Foto: Joppe Næss Christensen