Mjøs Metallvarefabrikk i forkant:

Bruker Seco Tools digitale plattform

Den digitale hverdagen er over oss, og hos totalleverandøren Mjøs Metallvarefabrikk er de flittige brukere av den digitale plattformen til verktøyprodusenten Seco Tools.

Hos Mjøs Metallvarefabrikk er det fokus på automasjon og robotisering.
Hos Mjøs Metallvarefabrikk er det fokus på automasjon og robotisering.
Publisert

Maskinregisteret ønskes hjertelig velkommen av Bjørn Øvsthus. Han er daglig leder for suksessbedriften Mjøs Metallvarefabrikk AS. I forkant av møtet har jeg hørt mye skryt av hjørnestensbedriften som har «alt på stell».

- Ja, vi har jo et bra rykte, men det krever fokus på de tingene som er verdiskapende, og så må vi alltid skjerpe oss, innleder Øvsthus mens vi vandrer rundt i bedriftens ene produksjonsenhet, litt oppe i bakken.

Alt på stell hos Mjøs Metallvarefabrikk.
Alt på stell hos Mjøs Metallvarefabrikk.

«Alt» i eget hus

Mjøs Metallvarefabrikk har mer enn 150 års erfaring med støping og maskinering, noe man fortsatt driver med, men bedriften er også en totalleverandør.

- Vi kan ta hånd om hele prosessen fra utviklingsfasen, via prototyper og testing, til produksjonsoptimalisering og leveranse av ferdig monterte og dokumenterte produkter, forteller bedriftslederen mens vi går gjennom de ulike avdelingene. Øvsthus fortsetter:

- En stor del av våre leveranser innebærer produktutvikling, hvor vi er med på å skreddersy produktløsninger for våre kunder. Vi utfører både komplette utviklingsprosjekter, eller deltar i samarbeidsprosjekter – typisk for å ivareta fokus på produksjonstilpasning av produktet.

Mjøs utfører modellproduksjon både for egen støperiavdeling og på oppdrag fra eksterne kunder. Eget støperi gir bedriften god tilgang på støpegods i bronselegeringer, samt mulighet til meget hurtig fremstilling av prototyper ved at man har alle prosesser i eget hus.

Den største kunden er Jets som er et internasjonalt konsern med fremtidsrettede løsninger for vakuumtoaletter. En viktig del av dette systemet er Vacuumarator-pumpen som ble lansert i 1986.

Jets er største kunde til Mjøs Metallvarefabrikk.
Jets er største kunde til Mjøs Metallvarefabrikk.

- Vår misjon er å videreutvikle og tilvirke denne enheten på en slik måte at Jets forblir en sterk og innovativ aktør i det internasjonale markedet med vannbesparende og energieffektive sanitærløsninger. Jets med sine produkter har i stor grad bidratt til at vi kontinuerlig har styrket oss i forhold til vår målsetting om å fremstå som en totalleverandør, understreker Bjørn Øvsthus.

Kvalitet er viktig. Bedriften er sertifisert i henhold til ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 og OHSAS 18001:2007.
Kvalitet er viktig. Bedriften er sertifisert i henhold til ISO 9001:2015, ISO 14001:2015 og OHSAS 18001:2007.

Automasjon og digitalisering

Rundt i produksjonslokalene er det mye automasjon og robotisering, få operatører dekker mange maskiner.

- Vi har høyt fokus på automatisering og robuste tilvirkningsprosesser. Langsiktig investering i moderne produksjonsutstyr gjør at vi dekker et bredt spekter av maskineringstjenester – fra prototyper og skreddersydde løsninger – til ubemannet produksjon av store serier. Vårt DAK/DAP-system bidrar til en effektiv og nøyaktig programmering av alt fra enkle operasjoner til 3-dimensjonale friformflater, sier Øvsthus og stopper opp ved noen komponenter som inngår i Jets-produktene.

- Avansert produksjonsteknologi og -kompetanse er sentrale satsningsområder for å oppnå automatisert produksjon av komplekse komponenter. Som følge av utviklingen mot stadig mer modulbaserte produkter, tilbyr vi i økende grad våre kunder komplette, sammenstilte produkter. Dermed oppnås reduserte kostnader. Gjennom arbeidet med Jets-pumpene har vi opparbeidet oss solide rutiner for effektiv montasje som sikrer god kontroll med produktets kvalitet, bedyrer bedriftslederen.

Innenfor området digitalisering er bedriften på ballen.

- Siden vi følger kundene våre fra ide til ferdig produkt innebærer det en digital prosesskjede, fra 3D-modell til ferdig produsert og sammenstilt produkt. Hele veien er det digitale løsninger som følger prosessene, og vi ser med glede at det kommer flere gode digitale løsninger på markedet, uttaler Øvsthus og gir ordet til Inge Johannes Bergheim hos Seco Tools.

Mjøs Metallvarefabrikk har benyttet Seco Point i hele 12 år og systemet styrer også et «Paternoster».
Mjøs Metallvarefabrikk har benyttet Seco Point i hele 12 år og systemet styrer også et «Paternoster».

Benytter secotools.com

Du har oversatt hjemmesiden til Seco Tools til norsk. Hva er det du mener kundene dine har å vinne på å bruke denne digitale plattformen?

- Vi har gjort det enklere å få tilgang til relevant informasjon om de produktene kunden bruker til daglig. Vi har alt om Seco Tools på ett nettsted, og her får man hjelp med å navigere i komplekse metallbearbehandlingsprosesser for å gi kunden de ressursene som trenges for å forbedre produktiviteten, svarer Bergheim, og legger til:

- Det er mye jeg kunne snakket om, men for enkelthets skyld vil jeg kun nevne noen fordeler med den nye secotools.com:

- Finn det du trenger raskt og enkelt på alle enheter. Bruk stikkord som: bor, gjenge, hylse, krymp, aluminium, titan osv. Fra produktinformasjon og tilgang til uovertruffen støtte i nye funksjoner som Suggest som veileder deg til den beste løsningen, vi har deg dekket, forteller Bergheim og hiver på et par eksempler til:

- Med ett klikk på musen har du nå tilgang til «eventer», ekspertise, kundestøtte og utdanning skreddersydd til å møte dine behov. Vi har laget online bestilling rask og smertefri, så du kan fokusere på det som er mest viktig - din produktivitet.

Hvilke fordeler drar Mjøs Metallvarefabrikk av Seco Tools’ digitale verden?

- Vi bruker secotools.com for alt det er verd, både til innkjøp og logistikk rundt skjærendeverktøy og tilbehør, men også som ressurs for konstruktører og operatører, svarer Øystein Lone, innkjøpsansvarlig hos Mjøs Metallvarefabrikk.

Bedriften har benyttet verktøysystemet Seco Point i hele 12 år. Dette systemet holder ikke bare rede på verktøyene i verktøyskapet og bestiller automatisk nye verktøy ved behov, men styrer også et «Paternoster» som inneholder en rekke ulike produkter, eksempelvis måleverktøy. Systemet holder orden på hvor ting er, hva som er hentet ut, hvem som har tatt det ut og man kan legge inn kalender slik at man får påminnelse når måleverktøy skal kalibreres.

- Dette er bare litt av det vi gjør med Seco Tools digitale plattform. Vi kan også benytte skjærekalkulator og systemet hjelper til med å velge det beste verktøyet og verktøyholder til en gitt jobb. Skjæredataene henter du rett inn i DAP-systemet. Analyse og kostnadsberegning får du også gjort, sier Lone.

Inge Johannes Bergheim for Seco Tools snakker varmt om secotools.com
Inge Johannes Bergheim for Seco Tools snakker varmt om secotools.com

Lyddempersuksess

Mats Kleppe trives som produktingeniør hos Mjøs Metallvarefabrikk. På fritiden har han og kameraten Ole Asgeir Svenheim etablert eget firma som har utviklet lyddempere for rifler. De har fått frie tøyler til å benytte seg av fasilitetene hos Mjøs Metallvarefabrikk.

- Ja, vi har fått god hjelp fra arbeidsgiver som også er inne på eiersiden i vårt lille firma Svemko AS. I dag eier Mjøs Metallvarefabrikk AS 1/3 av Svemko og all produksjon foregår hos Mjøs. I tillegg til å benytte oss av tilgjengelig teknologi har vi fått god støtte også på andre områder, forteller Mats.

Til å finne skjæredata til lyddemperne i titan har Mats benyttet seg av secotools.com og funksjonen «Suggest».

- Suggest er et verktøy som gjør det enkelt å finne riktige produkter og korter ned tiden det tar å finne den optimale løsningen, så alt i alt er det kostnadsbesparende å bruke Seco Tools digitale plattform, konkluderer Kleppe.

Mats Kleppe er produktingeniør hos Mjøs Metallvarefabrikk, men driver også eget firma som lager avanserte lyddempere for jaktrifler. Han bruker secotools.com for å forenkle produksjonen av lyddemperne.
Mats Kleppe er produktingeniør hos Mjøs Metallvarefabrikk, men driver også eget firma som lager avanserte lyddempere for jaktrifler. Han bruker secotools.com for å forenkle produksjonen av lyddemperne.

For mer informasjon se: www.svemko.no og www.mjosmetall.no