Det finnes ingen utflaggingsspøkelser!

"flagg hjem og robotiser, produser smartere, sats på automatisert ubemannet produksjon"

Joppe Næss Christensen, redaktør Maskinregisteret
Joppe Næss Christensen, redaktør Maskinregisteret
Publisert Oppdatert

I forrige utgave av Maskinregisteret (nr. 8 2013) kunne du lese om suksessmessen EMO som nådde "all time high" hva utstillere og besøkende angår. Messen viste og at investeringsviljen er stor i Europa og andre deler av verden. Det er den tilsynelatende også i Norge, for du kunne dessuten lese om hvordan Duun Industrier beholder produksjonen i Norge gjennom å investere 25 millioner kroner i robotisert sveising og automatisk varehåndtering. Denne saken finner du nå også her på web.

I utgave nummer 9 kan du få innblikk i hvordan andre bedriftsledere og produksjonsfolk ser på det å drive industri i Norge. Hos IMS i Risør satser man på å bli enda bedre på utvikling og testing av egne produkter samtidig som man tilbyr sin spisskompetanse og kapasitet til andre. Kristiansands Skruefabrikk & Mek. Verksted investerer stort og bygger nytt. Nyinvesteringer finner vi hos naboen Leif Hübert Stål. Samtidig, litt borte i veien, tar Oceaneering Rotator et kraftig grep og legger 24 millioner inn i ny teknologi.

Alt dette er tydelige tegn på at norsk industri definitivt ikke er død, men at vi er i ferd med å få en god porsjon selvtillit, og ser ut til å bli mer besluttsomme med hensyn til hvor vi selv ønsker å legge kursen.

Spennende er det da at en liten bedrift som Buind AS, på Hensmoen ved Hønefoss, går hen og etablerer seg som robotforhandler! Vi snakker altså om et mekanisk verksted som nå vil lære bort robotteknologi slik de selv benytter den. Kjell Buind mener det bare er å glemme alt som heter utflaggingsspøkelser og rette blikket mot robotisering.

Kort fortalt forstår jeg bedriftslederne slik: flagg hjem og robotiser, produser smartere, sats på automatisert ubemannet produksjon, for automasjon er fremtidens maktfaktor, og her skal Norge ta en ledende rolle!