Det «sviver» hos Bryne Maskinering

Optimismen råder og det er ordrekø hos Bryne Maskinering. Drøyt ett år etter oppstarten kan man si det er gode tider for den lille maskineringsbedriften.

Fra venstre: Maskinoperatør Ola Andre Dahl, daglig leder Arild Søyland, Reidar Kverneland, Ravema og produksjonsleder Rune Brorsheim.
Fra venstre: Maskinoperatør Ola Andre Dahl, daglig leder Arild Søyland, Reidar Kverneland, Ravema og produksjonsleder Rune Brorsheim.
Publisert

- Du kan godt si at det sviver her, alle maskiner er i bruk og vi setter ut jobber i påvente av nye maskiner, forteller Arild Søyland, daglig leder i Bryne Maskinering AS.

Leverer fra A-Å

Bryne Maskinering AS var en del av Bryne Winch AS frem til sommeren 2016 hvor det ble skilt ut i eget selskap og er i dag eiet av AIS Maskinering AS og Vesthaug AS. Bedriften leverer tjenester fra planlegging til prototyper og produksjon innen alt av maskinering og sveising.

- Vi har et tett samarbeid med støperier og tilbyr ferdig støpte, sveiste og maskinerte deler. Vi produserer både prototyper og stor serieproduksjon og følger utviklingen fra planlegging til produksjon sammen med våre samarbeidspartnere. Har du en idé kan vi hjelpe med alt fra design av prototype til produksjon av ferdig produkt, sier Søyland med et smil.

Bedriften har i dag åtte CNC-maskiner i sin maskinpark. I tillegg er det lokaler for montering, testing og lager på til sammen 1200m2.

God på prosess

Hvordan har det seg at dere har så mye å gjøre, markedet har vel ikke tatt helt av ennå?

- Vel, vi har klart å skaffe oss en stor ordrereserve fordi vi kan levere riktig kvalitet til rett pris, og det selger alltid det vet du. Med det mener jeg at siden vi startet midt i krisen måtte vi finne smarte måter å jobbe på slik at marginene kommer på vår side samtidig som kunden blir fornøyd, svarer Søyland.

Jobber ikke konkurrentene dine smart da?

- Joda, det er mange smarte her på Jæren, men ofte er det snakk om stykkproduksjon og små serier og det er en egen kunst å kunne produsere like billig som i lavkostland. Vår hemmelighet er ganske enkelt at vi er svært gode på å tenke prosess, og dermed jobber vi lettere og raskere og får flere deler gjennom maskinene. Søyland viser veien ut i verkstedet.

- Se her, måten vi spenner opp maskinen på gjør at vi kan utføre flere ulike inngrep på flere komponenter i en og samme kjøring. Maskinen utfører mer skjæring på den tiden døren er lukket enn om vi hadde gjort dette på «tradisjonelt» vis.

Det er ikke lov å fotografere inn i maskinen, men ut fra det som står klart til å maskineres er det opplagt at man får til mye i en kjøring.

Holder lave kostnader

Eksempel på maskinert del hos Bryne Maskinering AS.
Eksempel på maskinert del hos Bryne Maskinering AS.

Mer maskintid er lønnsomt, men kan det alene gi suksess?

- For vår del er det snakk om det totale kostnadsnivået. Vi har rimelige verkstedlokaler og tilbyr unge folk en god jobb med trivelig miljø, samtidig er vi opplæringsbedrift og har et tett samarbeid med NAV når det gjelder eksempelvis arbeidstilretting. Dette har resultert i ansettelser og fagbrev, noe som er positivt både personlig utvikling og bedriftsutvikling, mener Søyland. Bedriften er for øvrig ute etter flere CNC-operatører.

Ut av Rogaland

En annen suksessfaktor er viljen til å strekke seg.

- Vi har gått langt ut over Rogalands grenser for å hente inn oppdrag. Vi bruker bilen, jeg kjører gjerne selv, også helt til Sverige. Vi leverer også ferdige produkter selv og får på den måten unik kontakt med kundene. I tillegg har vi vært villig til å utføre oppdrag som mange andre ikke har vært interessert i, det gir tillit i markedet, forteller Søyland.

Tillit er viktig mener bedriftslederen.

- Vi kjører «åpen-bok-filosofi». Det vil si at vi viser kunden hele regnestykket slik at vi begge vet hvem som tjener hva på en ordre. Det blir vinn-vinn og langsiktighet av slikt.

Lønnsomt fra første år

Allerede etter første års drift gikk Bryne Maskinering i pluss, det var før «krisen var over». Hvordan blir det fremover?

- Det kan se ut som om vi har funnet en metode som virker. I tillegg til ovennevnte har vi altså et fantastisk team som er både arbeidsomme og kreative. Vi lærer av hverandre og føler nok at vi kan få til alt. Et morsomt eksempel er da vi planla å investere i sveiserobot. For å forberede oss brukte vi en servomotor fra en radiostyrt bil til å lage startfunksjon til sveisepistolen og en 3-akse VTC-maskin til å gjennomføre sveisen. Søyland stråler i ansiktet.

- Vi er en fin gjeng og er ikke så lite stolte av det vi får til, konkluderer Søyland.

For mer informasjon se: www.brynemaskinering.no