Ernex med Norges første Mazak fiberlaser

Ønsket om å produsere flere platekomponenter var det som ledet til at Ernex AS, bedre kjent for merkenavnet Gjerdesagen, ble første bedrift som investerer i Mazak fiberlaserskjæremaskin i Norge.

Kjell Kjønna fra Ernex AS t.v og Erik Olsson fra Ravema ved Norges første fiberlaserskjæremaskin fra Mazak, modell Optiplex 3015 3kW.
Kjell Kjønna fra Ernex AS t.v og Erik Olsson fra Ravema ved Norges første fiberlaserskjæremaskin fra Mazak, modell Optiplex 3015 3kW.
Publisert

Ernex AS er Skandinavias ledende produsent av bygningssager: Gjerdesagen, som ble utviklet på 1950-tallet og har vært produsert i Norge siden den gang. Allerede på et tidlig tidspunkt ble sagen eksportert til flere land, og endog lisensprodusert i utlandet en kort tid. I dag eksporterer Ernex AS til alle Skandinaviske og flere land i Europa. I Norge er produktet blitt så kjent at merkenavnet Gjerde nærmest er blitt et synonym med bygningssager. Sagen har mange navn som kappsag, kløvsag, gjærsag, splittsag, byggsag, bygningsag osv. Produktutvikling foregår kontinuerlig, men hjertet i produktet, det såkalte Gjerdekonseptet, vil bestå.

Før ble mange komponenter til den velkjente Gjerdesagen satt ut til eksterne produsenter. Nå ønsker selskapet som utvikler og lager Gjerdesagen, Ernex AS, å produsere så mye som mulig i egne lokaler. Det er det flere grunner til.

Maskinoperatør Jørn Ivar Larsen viser frem en av komponentene man nå dreier i eget hus.
Maskinoperatør Jørn Ivar Larsen viser frem en av komponentene man nå dreier i eget hus.

Bedre og billigere

Fra å nesten utelukkende være en montasje-bedrift har Ernex gjort positive erfaringer med å produsere en rekke ulike komponenter selv.

- Vi ser at vi får økt fleksibilitet og kan produsere billigere blant annet ved at vi kun produserer etter behov og ikke volum som genererer behov for lager og kapitalbinding. Vi gjorde oss noen gode erfaringer da vi investerte i en Mazak dreiebenk, sier Rune Fredriksen, daglig leder hos Ernex AS.

Resultatet ble så bra at man investerte i nok en Mazak.

- Ikke bare får vi mer nøyaktige spindler, akslinger og andre komponenter enn det vi kjøpte ute, vi har nå kapasitet til å kjøre leieproduksjon, så situasjonen er ganske endret, forklarer Fredriksen.

Fiberlaseren gir nye designmuligheter og gir raskere produksjon enn ved bruk av stansemaskin.
Fiberlaseren gir nye designmuligheter og gir raskere produksjon enn ved bruk av stansemaskin.

Fiberlaser gir muligheter

Med gode erfaringer fra maskineringsavdelingen ble fokus rettet mot tynnplateproduksjonen.

- Vi har valgt å gå for en fiberlasermaskin. I den skjærer vi for det meste platetykkelser på tre til fem millimeter. Maskinen åpner for ny design på fremtidige sager da vi kan skjære frie former. Det sparer oss også for tungvinte og tidkrevende verktøybytter på stansemaskinen som nå får roligere dager. Faktisk så er vi nå så produktive at vi også innen tynnplateskjæring kan kjøre leieproduksjon, forteller Kjell Kjønna, tekniker hos Ernex AS.

Først med Mazak fiberlaser i Norge

Hvorfor valgte dere Mazak fiberlaser, det finnes mange maskinprodusenter å velge mellom?

- Ja, det er riktig, men vi har god erfaring med Mazak fra før, og ikke minst med maskinleverandøren Ravema. Vi mener det er et viktig poeng å få service fra ett og samme firma, svarer Fredriksen.

- Det er betryggende at Mazak er store på laser utenfor Norge, særlig i Sverige og de er markedsledende på laser i Italia. Mazak har maskinproduksjon siden 1983 og kan skilte med 8000 maskiner i drift rundt om i verden, skyter Erik Olsson fra maskinleverandøren Ravema inn.

Den velkjente Gjerdesagen, her modell 1203.
Den velkjente Gjerdesagen, her modell 1203.

Ernex AS har fått nye eiere

Eagle As, Petersborg Invest AS og Rune Fredriksen har kjøpt aksjene i Ernex AS. Bak oppkjøpet står de lokale aktørene Roy Moberg og Martin Grimsrud. Samtidig kjøper Ernex AS det lokale selskapet Grimstål Produkter AS. Disse to selskapene vil senere fusjonere og samlokaliseres i Ernex sine eksisterende lokaler i Tistedal utover høsten.

Gjerdesagen modell 805 med tilhørende bord
Gjerdesagen modell 805 med tilhørende bord

For mer informasjon se: www.ernex.no eller www.gjerdesagen.no eller www.ravema.no