Gode grunner til å velge proffverktøy

Proffverktøy gir ofte økt effektivitet for brukeren, men kan spare mer enn bare tid og penger. Forbedret HMS er ett eksempel på det.

- Våre kunder har høye forventninger og krav. Det er med på å gjøre oss og produktene våre bedre, forteller produktsjef Roar S. Johansen i Würth.
- Våre kunder har høye forventninger og krav. Det er med på å gjøre oss og produktene våre bedre, forteller produktsjef Roar S. Johansen i Würth.
Publisert Oppdatert

- Vi har bygd kompetanse gjennom lang erfaring i proffmarkedet. Våre kunder har en uvurderlig erfaring som kommer alle til gode, forteller produktsjef Roar S. Johansen i Würth. Tilbakemeldinger fra proffene bidrar positivt til utviklingen av Würths verktøy.

Han er kledelig stolt, men også ydmyk, over den posisjonen selskapet har fått i Norge. - Vi har fått god drahjelp av den gode og direkte dialog med håndverkerne, montørene, installatørene, mekanikerne og alle andre som bruker Würth verktøy.

Gode medspillere

- Vi opplever til stadighet at våre kunder bidrar med konkrete forslag til endringer og forbedringer. De profesjonelle er med på å påvirke produktutviklingen. Vi tester mye for å møte kravene og ideene fra proffene, forteller Johansen. Det er stor forskjell på kravene og behovene til for eksempel gjør det selv-folket, entusiastene og de profesjonelle. - Kvalitetsverktøy gjør det enklere og raskere å utføre kvalitetsarbeid. Alle vet forskjellen på en skarp og en sløv kniv. Også at skarpe kniver lager raskere og finere snitt. Men når ei pipe sprekker eller skrutrekkeren knekker mens du jobber, får du tidsavbrudd. Med gjentatte tidsavbrudd forsvinner pengene man sparte på verktøyinnkjøpet fort - i tapt effektivitet, påpeker Johansen.

Stadig forbedring

- Vi har en veldig god dialog med proffmarkedet, de har sterk kompetanse i faget sitt. De tenker rasjonelt i bruk gang på gang. Mens en privatperson vil gjøre ting en gang, og så er han fornøyd hvis han lykkes. En proff vil derimot se om jobben kan gjøres enda bedre og mer effektivt neste gang. Kompetanse akkumuleres via erfaring, og proffene løser de påfølgende oppgavene stadig litt bedre, forklarer Johansen. Det er her det kan dukke opp ideer til endringer på verktøy som strømlinjeformer arbeidsprosessene. - For en håndverker eller mekaniker handler arbeidsverktøy om mye mer enn bare nødvendighet. Det handler om bruksegenskaper, ergonomi, produktivitet, kvalitet, trygghet – og en god dose yrkesstolthet. Proffer bruker profesjonelt verktøy, sånn er det bare, fastslår Johansen.

Tid er penger I Norge koster tiden mye mer penger enn verktøyet. - Slik er det for eksempel ikke i de tidligere østblokkland. Der er tidsbruk ikke noe man snakker om engang. I Norge er tiden så kostbart at vi tjener mye inn ved å ha riktig verktøy og utstyr på plass til enhver tid. - I Norge har vi et spesielt høyt lønnsnivå. Derfor er det viktig å ha fokus på riktige, rasjonelle verktøy. Når man har planlagt en jobb er det kjempedyrt å få en driftsstans hvis håndverkeren mangler verktøy, eller har blitt utsatt for verktøy av dårlig kvalitet, understreker Johansen.

Reparasjon ofte lønnsomt Den moderne brukeren av profesjonelt verktøy reparerer mindre og mindre av eget utstyr. Årsaken til dette er ikke bare tidspress, men det kreves ofte spesielle kunnskaper for å kalibrere verktøy og reparere eksempelvis hydraulisk løfteutstyr. - Vi gjør mye av dette for våre kunder. Vi reparerer alt fra batteridriller til tyngre elektriske maskiner. Det er ofte lønnsomt å reparere, men ikke lønnsomt å reparere selv. La de som har kompetanse på dette utføre reparasjonen. Vi har folk på sentralverkstedet, Masterservice, med solid kompetanse og erfaring. Disse gjør jobben raskt og enkelt og med garantert kvalitet, forteller Johansen. En god reparasjon forlenger levetiden og forsvarer den noe høyere innkjøpskostnaden, - Som regel følger det også en skreven eller uskreven goodwill med å velge proffleverandører. Ble skralla ødelagt på grunn av fabrikasjonsfeil eller brukerfeil? Hvor hardt må du stå på ditt for å slippe under tvil? Betaler du litt mer for produktkvalitet, kan du også langt på vei forvente å slippe å krangle om småting og prinsippsaker, understreker Johansen.

Fakta: Billig- kontra proffverktøy

Når bruk av verktøy inngår i mange timer av arbeidsdagen din, hver dag, er det også viktig at verktøyet er bra i et HMS-perspektiv. Dårlig verktøy kan ha dårlig komfort og ergonomi.

En må kanskje tilpasse arbeidsstillinger og teknikker etter verktøyet. Dette kan slite på helsa på både kort og lang sikt. Dårlig verktøy kan i verste fall være potensielt farlig for både bruker og omgivelsene. Tenk bare på hva en defekt vinkelsliper kan forårsake av skader. Dårlig verktøy over lang tid kan gi senskader for bruker.

Vibrasjonsskader og "kalde hender" er eksempler på vanlige bivirkninger av håndverkeryrket.

Kvalitetsverktøy har som regel lavere vibrasjonsverdier enn billigverktøy og kan langt på vei redusere risikoen for slike skader.

For mer informasjon se: www.wuerth.no