Hvorfor gå for andrevalget når du kan kjøpe First?

Manuelle og CNC-styrte dreie- og fresemaskiner fra den taiwanske maskinprodusenten First står i mange verksteder rundt om i Norge. God kvalitet og riktig pris er medvirkende årsaker til at disse maskinene er populære, men kanskje også at den norske forhandleren har en finger med i produktutviklingen.

Eric Lin, adm. direktør hos First sammen med Trygve Køhn, daglig leder i Køhn Tech AS.
Eric Lin, adm. direktør hos First sammen med Trygve Køhn, daglig leder i Køhn Tech AS.
Publisert Oppdatert

Maskinregisteret er invitert av Trygve Køhn i Køhn Tech til å besøke maskinprodusenten First i den taiwanske industribyen Taichung.

First ble startet i 1958 av faren til dagens eier, Eric Lin. Produktet var elektriske boremaskiner og startkapitalen beskjedne 200.000 Taiwan dollar, cirka 60.000 NOK. I 1970 startet de med oversjøisk eksport og i dag eksporterer de freser og maskineringssentre i alle størrelser over hele verden og teller over hundre ansatte. Nord-Amerika og Europa er det største markedet. Alt salg, også det lokale, går via agenter.

Hos First monteres og klargjøres maskinene fortløpende. Fabrikken produserer til sammen 600 maskiner årlig.
Hos First monteres og klargjøres maskinene fortløpende. Fabrikken produserer til sammen 600 maskiner årlig.

Kvalitet i alle ledd

Det er viktig for First at «Made in Taiwan» skal borge for kvalitet. De produserer sine egne maskiner for å ha kontroll på hele kretsløpet. På lager ligger over 10.000 ferdige og uferdige komponenter til First-maskiner. Dette for å sikre produksjonsflyt og servicebehov. De har ikke eget støperi, men kjøper høykvalitets støpejern, hvor alt fra metall til sand i støpeprosessen skal være av høyeste klasse. Det er investert tungt i maskinparken, og firmaet kan produsere hele 600 manuelle freser og maskineringssentre i måneden, ved å sette opp hele sju produksjonslinjer.

Firstfabrikken er på 58.ooo kvadratmeter.
Firstfabrikken er på 58.ooo kvadratmeter.

Siste ledd i kvalitetssikringen, er pakking for frakt. Siden mange av maskinene har en lang og strabasiøs ferd foran seg, er det viktig at det ikke slurves i siste ledd. En raus mengde fett må til for å beskytte mot korrosjon, før det blir plassert i containere.

Det norske markedet

I Norge forhandles First av firmaet Køhn Tech, lokalisert på Sundvollen. Daglig leder, Trygve Køhn, forteller at de har hatt et lykkelig samarbeid i over 30 år. Som en av Norges ledende leverandører av maskineringssentre til skoler, fremhever han de kompakte modellene fra First som perfekte til utdanningsinstitusjoner med begrenset gulvareal. Det er også en genuin fordel at han kan bidra direkte til produktutvikling og kundetilpasning.

Hos First har man til enhver tid cirka 10.000 ferdige komponenter i omløp i fabrikken.
Hos First har man til enhver tid cirka 10.000 ferdige komponenter i omløp i fabrikken.

Når Maskinregisteret blir vist rundt i fabrikken, som for øvrig teller cirka 53.000 kvadratmeter, kommer Køhn stadig med spørsmål og kommentarer av teknisk karakter. Det er nesten rørende for en nordmann å se hvor alvorlig hans innspill blir mottatt, det er tydelig at denne mannen nyter respekt for sin tekniske innsikt. Selv sier han at det er svært viktig for skolene, at maskinene er tilpasset den litt tøffe bruken som de kan bli utsatt for i dette miljøet. Derfor blir håndtak og knotter festet ekstra godt, og sikkerhetsskjermer skal være solid utformet og «tåle en støyt».

Kvalitet og presisjon er viktig hos First.
Kvalitet og presisjon er viktig hos First.

Køhn forteller at det norske markedet er spesielt glad i de manuelle fresemaskinene LC 185 og LC 205, men at også den mindre modellen LC 1 ½ er populær. Populære er også de CNC-styrte fresene MCV 300 og MCV 1000, men First tilbyr et bredt utvalg utover disse. Kvaliteten er den samme, forteller Køhn, som opplever at de bare har fornøyde kunder, og derfor ser frem til mange års videre samarbeid med First.

Da vi takker for oss, sitter vi igjen med inntrykket av en svært moderne fabrikk, som ikke står noe tilbake for det vi har sett på vårt eget kontinent. Vi ser også en vilje til å tilpasse seg det norske markedet, som ikke er en selvfølge over alt.

For mer informasjon, se www.kohntech.no