Skala Maskon med stor suksess:

Inviterer til «automasjonsfest»

Veksten i fikeoppdrettsnæringen har gitt Skala Maskon mange ordre innen eksempelvis rognsortering og fiskevaksinering. Nå vil bedriften invitere andre bransjer til å skape konkurransedyktig produksjon.

- Vi fant det formålstjenlig å etablere egen maskineringsavdeling slik at vi raskt kan fremstille prototyper. Vi har også produksjon av en god del standard- og spesialkomponenter, forteller Jon Anders Leikvoll, daglig leder i Skala Maskon AS.
- Vi fant det formålstjenlig å etablere egen maskineringsavdeling slik at vi raskt kan fremstille prototyper. Vi har også produksjon av en god del standard- og spesialkomponenter, forteller Jon Anders Leikvoll, daglig leder i Skala Maskon AS.
Publisert

Selv om Skala Maskon er kjent for sine automasjonsløsninger i en rekke ulike bransjer er det innen fiskeoppdrett det rører på seg om dagen. Hva om erfaringene fra fiskenæringen kan overføres til annen industri? Maskinregisteret besøker bedriften, som holder til i Stjørdal, fem minutters biltur fra Værnes flyplass.

Produserer mer på huset

Daglig leder Jon Anders Leikvoll ønsker velkommen og viser rundt i verkstedet.

- Vi har fått så mange oppdrag at for å kunne fremstille prototyper fort nok har vi opprettet et eget maskineringsverksted, forklarer Leikvoll. Han peker på en håndfull CNC-maskiner som ikke bare nyttes til prototyper, men også til maskinkomponenter.

- Vi lager faktisk mer og mer av de komponentene som inngår i våre løsninger, men maskinchassis og kabinetter produseres hos søsterselskapet Skala Fabrikk i Heimdal.

Automatisk fiskevaksineringsløsning fra Maskon.
Automatisk fiskevaksineringsløsning fra Maskon.

Bred kompetanse en suksessfaktor

Foruten maskinering og prototypfremstilling utfører Skala Maskon montering og testing av alle sine løsninger i Stjørdal. Vi passerer en robotisert montasjelinje for en kunde som er under oppføring, og naturligvis flere stadier av mer eller mindre ferdige maskiner for rognsortering og fiskevaksinering.

Automatisk rogntellemaskin fra Maskon.
Automatisk rogntellemaskin fra Maskon.

- Bedriften har vokst jevnt og trutt de siste 20 årene, men nå opplever vi en voldsom etterspørsel etter våre løsninger, så vi har fullt opp med å produsere mot ordre, sier Leikvoll.

Skala Maskon har i dag 28 medarbeidere og hadde i 2017 en omsetning på nærmere 80 millioner kroner.

- Noe av forklaringen er naturligvis veksten i fiskeoppdrettsnæringen, men også at vi nå har våre egne produkter som markedet etterspør. Det er lett å se seg blind på de gode tidene, men vi skal huske at Skala Maskon er en kompetansebedrift som i all hovedsak gjør suksess fordi vi evner å se løsninger til ulike bransjer. Nettopp det at vi kan ta med oss erfaringer fra de ulike bransjene gjør at vi kommer opp med gode løsninger som kommer kundene og oss til gode, understreker daglig leder.

Nå ønsker Jon Anders å invitere, og samtidig utfordre, industribedrifter i bransjer utenfor fiskeoppdrett til å bli med på «automasjonsfest».

- Jeg mener det er mye å hente for norske bedrifter på å automatisere. Høye lønninger vil begrense konkurranseevnen, mens høy automasjonsgrad vil bedre konkurransekraften. Når vi ser hvor krevende fiskeoppdrettsnæringen er med tanke på å etterspørre mer og mer automasjon, og vi løser dette, kan vi bare drømme om hva vi kan få til i andre bransjer, sier Leikvoll.

Han kan saktens påkoste seg litt skryt, for noe av det Skala Maskon har levert er de alene om i verden, eksempelvis helautomatisk rognsortering og fiskevaksinering.

- Du vil ikke tro hvor krevende det har vært å lykkes med teknologien i disse løsningene, men fordi vi har en fremragende stab får vi til det utroligste. Selv om vi har mye å gjøre nå er det viktig å se fremover, så jeg ønsker velkommen banebrytende prosjektforespørsler. Det er tross alt det vi lever av, inviterer Jon Anders Leikvoll.

For mer informasjon se: www.skalamaskon.no