Salvagnini møter norske kundekrav:

Kjører små serier og mange varianter

Den italienske maskinprodusenten Salvagnini vet å møte kundenes krav til rask omstilling og effektiv produksjon ved små serier så vel som ved store volum. Fleksibiliteten ligger ikke bare i maskinteknologien men også i måten man organiserer produksjonen på.

Denne S4-maskinen skal rett til showrommet så snart den er ferdig produsert. Salvagninis maskiner designes av Pininfarina.
-Det er viktig for Salvagnini å kjøre live demonstrasjoner på kundenes egne produkter, mener Björn Ahlqvist hos Salvagnini.
Denne S4-maskinen skal rett til showrommet så snart den er ferdig produsert. Salvagninis maskiner designes av Pininfarina. -Det er viktig for Salvagnini å kjøre live demonstrasjoner på kundenes egne produkter, mener Björn Ahlqvist hos Salvagnini.
Publisert Oppdatert

Nord i Italia, ikke langt fra Venezia, ligger Salvagnini Italia S.p.A. Selskapet utvikler og produserer tynnplatebearbeidende maskiner, rundt 350 per år, og er i Norge kanskje mest kjent for linjeproduksjon. Under fjorårets EuroBLECH-messe i Hannover viste Salvagnini at man også stiller sterkt med gode enkeltstående maskiner samt maskiner satt i celle.

- Det er her vi nå ser gode muligheter for norsk industri, kommenterer Björn Ahlqvist som er daglig leder for Salvagnini Scandinavia AB.

Salvagnini hybride kantpresse (hydraulikk-elektrisk) B3 med automatisk verktøyveksler under montering. Maksimal arbeidslengde er
4250 mm og maks trykk er 135 tonn. Maskinen skal til en svensk kunde.
Salvagnini hybride kantpresse (hydraulikk-elektrisk) B3 med automatisk verktøyveksler under montering. Maksimal arbeidslengde er 4250 mm og maks trykk er 135 tonn. Maskinen skal til en svensk kunde.

Bedre organisering

Ahlqvist mener norske bedrifter går glipp av fordelene mange av de nye maskinene gir fordi man ikke organiserer produksjonen på mest optimal måte.

- Du behøver ikke nødvendigvis ha en komplett linje eller avanserte roboter, for noen ganger gjelder det å benytte riktige maskiner satt i system. Eksempelvis viste vi på EuroBLECH hvordan en operatør kan få meget høy effektivitet med kun to maskiner som utfyller hverandre. Man får til rask omstilling og meget fleksibel produksjon med relativt høy produksjonstakt. En slik måte å organisere produksjonen på vil ikke bare gi lavere investeringskostnader men kan også gjøre at man får en god arealutnyttelse i produksjonslokalene siden maskinene i dette tilfellet kan stå nær hverandre, forteller Björn Ahlqvist.

Alt skal virke sammen

Salvagnini fiberlaser F5 har stort åpent arbeidsfelt når dekslene
er skjøvet til side, demonstrert ved at Giovanni Piccolo står inne
i maskinen. Björn Ahlqvist smiler fornøyd t.h.
Salvagnini fiberlaser F5 har stort åpent arbeidsfelt når dekslene er skjøvet til side, demonstrert ved at Giovanni Piccolo står inne i maskinen. Björn Ahlqvist smiler fornøyd t.h.

Hjemme hos Salvagnini får undertegnede omvisning på demosenteret og i produksjonen. Her lages det meste i eget hus.

- Vi ønsker å ha mest mulig kontroll på det vi utvikler og produserer. Derfor har vi eksempelvis en egen verktøyavdeling som lager stanseverktøyene til våre maskiner, forklarer Giovanni Piccolo, Area Manager for salg i Skandinavia.

Det jobbes med å optimalisere alle bevegelser som utføres av maskinene, forbedringer av programvare og styringer.

- Vi binder alt dette til en helhet der alt skal virke sammen, med minst mulig ventetid i maskinene og raskest mulig syklustid. Vi utfører dype studier i bevegelser og mekanikk for å ha et konstant fokus på produktforbedringer, sier Piccolo.

Allerede på 1970-tallet presenterte den italienske maskinprodusenten en fleksibel og automatisk produksjonslinje for tynnplatepanel der panelknekkemaskinen P4 var selve hjertet i anlegget, og som siden har vært grunnstenen i Salvagninis utvikling som utvikler av automatiske og fleksible systemer.

S4 er en helautomatisk stanse- og klippemaskin der mating av plateemnet kan skje fra en mengde ulike systemer. S4 har et «multipress» stansehode der hver enkelt stanse aktiveres uten vekslingstid. Dessuten har S4 en innebygd vinkelsaks som automatisk klipper ut emnene til ferdig format, samt mater dem ut til en stable- eller sorteringsenhet, eller direkte til en etterfølgende bearbeidingsmaskin, eksempelvis en P4. Dette resulterer at man kan produsere enkeltdetaljer og «kitproduksjon» helt uten omstilling, som dermed er med på å redusere lagerkostnader.

Oppdaterer demosenteret

Björn viser rundt i monteringshallene. Ansatte nikker gjenkjennende til Björn mens han tegner og forklarer.

Björn Ahlqvist viser frem en kundes profil som er stilt ut i showrommet hos Salvagnini.
- Kunden kan sende oss en datafil av sitt produkt og komme hit for å se hvordan våre
maskiner og programvare kan løse produksjonen på best mulig måte. Dette er en fin
måte å forberede maskininvesteringer på, sier Björn Ahlqvist.
Björn Ahlqvist viser frem en kundes profil som er stilt ut i showrommet hos Salvagnini. - Kunden kan sende oss en datafil av sitt produkt og komme hit for å se hvordan våre maskiner og programvare kan løse produksjonen på best mulig måte. Dette er en fin måte å forberede maskininvesteringer på, sier Björn Ahlqvist.

- Visste du at maskindesignet er gjort av Pininfarina? Du vet, de som designer sportsbiler.

- Her er en S4 som skal til demosenteret. Salvagnini bruker store ressurser på å ha nye maskiner tilgjengelig for kunder som kommer på besøk. Det er viktig å kunne vise hva maskinene kan prestere, og når kundene får se sine egne produkter fremstilt på en effektiv måte, ja det er jo det kundene baserer sitt investeringsgrunnlag på, forsikrer Björn.

Maskiner for norske forhold

Som nevnt er ikke Salvagnini kun store komplette produksjonslinjer, men likeså mye enkeltmaskiner.

- Se eksempelvis på denne nye kantpressen B3 ATA med automatisk verktøyveksler og variabel dyne. Det er mange norske bedrifter som vil ha stor nytte av bare denne ene hurtige maskinen, som justerer lengden for verktøyet, samt v-verdien på dynen, mens operatøren vender eller bytter emnet. Det samme gjelder for vår nye fiberlaser L5 med regulerbar laserstyrke. Den er så fleksibel at du kan bruke den til alt fra å merke i maling til å skjære 20 mm svart stål, Björn får en operatør til å demonstrere lasermaskinen.

Med regulerbar laserstyrke kan man med
fiberlasermaskinen F5 utføre alt fra å merke
på overflaten av emnet til å skjære 20 mm
tykke stålemner.
Med regulerbar laserstyrke kan man med fiberlasermaskinen F5 utføre alt fra å merke på overflaten av emnet til å skjære 20 mm tykke stålemner.

- Fiberlasermaskiner er den produktgruppen som øker mest de siste årene. Her var Salvagnini pioner og først med å lansere 2D fiberlaser. Dette ble gjort allerede i 2008 på EuroBLECH, og hittil har vi levert over 400 fiberlasermaskiner verden over. For tiden har vi kapasitet på over 100 maskiner per år, forklarer Björn.

Investerer i eget tempo

- Det fine med Salvagnini er at man kan lage en fremtidsrettet plan for produksjon og investere i den takten man selv ønsker. Dette er mulig fordi Salvagnini har et modulbasert system, der kunden kan bygge ut med maskin for maskin. Systemet gjør det mulig å sette inn eller flytte maskiner etter behov i en og samme linje. Man kan altså ha enkelmaskiner i en periode og senere bruke de samme maskinene i en helautomatisk linje når tiden er moden, genialt ikke sant?

Det er denne fleksibiliteten som passer så godt for skandinaviske forhold og som har fått mye oppmerksomhet de siste årene.

- Norsk tynnplateindustri har tidligere skilt seg vesentlig fra resten av Skandinavia, da man som regel har hatt relativt små serier og mange varianter. Nå er tendensen i dag lik i hele Skandinavia. Før var det i Sverige ofte store volum og få varianter. Kontraktene var da mer langsiktige og investeringene ble gjort rundt denne rammen. Nå må alle være ekstremt fleksible, det er mye hastearbeid og spesialbestillinger, altså kort tidshorisont. Da er fleksibiliteten som du finner i Salvagninis modulkonsept som skapt for våre forhold, konkluderer Björn Ahlqvist.

Salvagninis S4+P4 i linje gir helautomatisk produksjon, slik som denne linjen som står hos Tysse Mekaniske Verksted.
Salvagninis S4+P4 i linje gir helautomatisk produksjon, slik som denne linjen som står hos Tysse Mekaniske Verksted.

 

For mer informasjon besøk: www.salvagnini.se

Panelknekking er en av grunnstenene i Salvagninis maskinprogram og har vært det
siden introduksjonen i 1977. På EuroBLECH 2014 viste man også den nye teknologien
innen panelknekking; P2lean med Mac2.0, som er en innebygd vinkelmåler med
automatisk vinkelkorrigering, der den første detaljen alltid har rette vinkler.
Panelknekking er en av grunnstenene i Salvagninis maskinprogram og har vært det siden introduksjonen i 1977. På EuroBLECH 2014 viste man også den nye teknologien innen panelknekking; P2lean med Mac2.0, som er en innebygd vinkelmåler med automatisk vinkelkorrigering, der den første detaljen alltid har rette vinkler.