Kobber og rustbestandige stål stiger i pris, solid vekst i industrien

Til tross for dempet optimisme i Europa (lav PMI), usikkerhet om Brexit og fortsatt handelsspenninger stiger prisene på rustbestandige stål og kobber markert.

Publisert

«Det røde metall» har vært kjent som en god indikator på farten i global økonomi, og nå har kobberet steget betydelig på to måneder. Også prisen på nikkel, som er viktigste råvare for rustbestandige stål, har økt jevnt siden nyttår. Dette har gitt økte legeringstillegg i mars og ytterligere i april. Prisen på rå-aluminium har beveget seg sidelengs på LME, grunnet en svak norsk krone er det marginal økning fra nyttår.

Sterk PMI i Norge

Norsk PMI økte 0,5 til 56,8 i mars, noe som viser at veksten i industrien er solid. I Europa er innkjøpssjefene mindre optimistiske, spesielt i Tyskland der PMI kom på 44,7. (Over 50 indikerer vekst) Samtidig er ledigheten i Tyskland på et rekordlavt nivå akkurat nå (5,4 %), så det er framtidsutsiktene som er usikre. I Asia ser det bedre ut nå, de framvoksne økonomiene i Kina, India, Vietnam og Indonesia viser bra vekst.

Lengre leveringstider Leveringstidene er noe lengre for standardmaterialer i rustbestandig stål og aluminium. Outokumpu kan levere rustbestandige plater og coil i juni, mens spesialiteter i store bredder er det ikke ledig kapasitet før i 2020! Acerinox har leveringstid i juli, spesielt merkes økt etterspørsel på tykkere plater (Varmvals/Kvarto). På stangstål merker man mindre behov fra bilindustrien, mens det er økende etterspørsel fra olje og gass. Legeringstillegget på rustbestandig gikk opp i april grunnet den høye prisen på nikkel. Dette gir gjerne stimulanse til booking av mer materialer og lengre ledetider. Hydros valseverk i Norge kan levere på 7-8 uker, mens pressverkene ligger på 4-6 uker. Hydro ble rammet av cyberangrep 19. mars, som har påvirket deler av produksjonen og skapt noen forsinkelser. Produksjonen går tilnærmet normalt nå, dog med en del manuelle prosesser. Skrottillegget på stål gikk marginalt ned til 2678.- kr/ tonn for 520M. På plast er det ingen større bevegelser, mens gjennomsnittsprisen på kobber gikk opp hele 1,60 kr/kg i mars.

Kilde: Astrup AS