Baskisk på Jæren:

Kverneland med ny Ibarmia

Da verdens ledende produsent av landbruksploger, jærbedriften Kverneland, skulle investere i en ny maskin for produksjon av store serier med kritiske komponenter falt valget på baskiske Ibarmia.

Teamleder hos Kverneland Kjell Einar Strømø t.v og Ove Undheim fra Kaspo Maskin AS foran den nye Ibarmia-maskinen.
Teamleder hos Kverneland Kjell Einar Strømø t.v og Ove Undheim fra Kaspo Maskin AS foran den nye Ibarmia-maskinen.
Publisert

Kverneland er en tradisjonsrik bedrift med en historie som strekker seg tilbake til 1879 da grunnleggeren, Ole Gabriel Kverneland, bygget den lille smien sin i bygda Kvernaland, 25 km utenfor Stavanger. Han kalte bedriften sin ”O. G. Kvernelands Fabrik” og begynte å produsere ljåer.

I dag er bedriften en av landets mest automatiserte verkstedbedrifter med blant annet over 50 roboter. Kvalitetskravene er strenge og det må de være når man skal levere produkter som skal tåle jordbruksdrift i alle typer jordsmonn rundt om på kloden.

Må ha pålitelig teknologi

Siden det japanske selskapet Kubota overtok Kverneland i 2012 er det investert mer enn en milliard kroner i ny teknologi i jærbedriften.

- Når vi investerer ser vi alltid mange år frem i tid. Da vi skulle velge maskin for å produsere kritiske komponenter til plogene hadde vi en rekke kriterier, forteller teamleder Kjell Einar Strømø, og fortsetter:

- Maskinen skulle kunne frese i tre meters lengde og vi ville ha to kammer slik at man kan produsere i det ene kammeret mens man spenner opp nytt emne i det andre. Skilleveggen må derfor være helt tett. Vi ønsket Haidenhain styring for at vi skal få best produksjonsflyt for operatørene som er vant med denne typen styring. Videre ville vi ha en maskin som er kraftig nok til å bearbeide harde materialer, opptil 40R. Dessuten ville vi ha maskinen levert fra en maskinforhandler med god tilstedeværelse her på Jæren. Valget falt på Ibarmia levert av Kaspo Maskin.

En av flere spesialtilpassinger i Ibarmia-maskinen er tett skillevegg mellom de to produksjonskammerne.
En av flere spesialtilpassinger i Ibarmia-maskinen er tett skillevegg mellom de to produksjonskammerne.

Hvorfor akkurat Ibarmia?

- Vel, vi har sett på en andre maskinprodusenter og har så klart mye erfaringer med mange slags maskiner her i fabrikken, men vi har også fått med oss hvilke erfaringer andre bedrifter her på Jæren har med maskinmerket, svarer Strømø og legger til:

- Ibarmia er en maskinprodusent som lager modulbasete maskiner med høy grad av kundetilpassing, det passer oss godt, for vi har blant annet spesialbestilt tett skillevegg, herdet stål i spontransportør og fått maskinen tilpasset de jigene vi hadde fra før. Og naturligvis har vi lang erfaring med maskinforhandler Kaspo, så vi mener vi har gjort en god investering.

Maskinen er tilpasset de jigene Kverneland hadde fra før. 2000 ulike delenummer skal hvert år produseres i denne maskinen.m
Maskinen er tilpasset de jigene Kverneland hadde fra før. 2000 ulike delenummer skal hvert år produseres i denne maskinen.m

Kritisk maskin

Maskinen som står hos Kverneland er en Ibarmia ZV55 L3000 Extreme. Det har en sentral plass i verdikjeden hos plogprodusenten.

- Vi produserer deler før sveis og alltid mot ordre. Det kan gå 2000 ulike delenummer gjennom maskinen per år, så selv om vi serieproduserer blir det mye stykkproduksjon, sier teamlederen.

Han forteller at man praktiserer såkalt «one set flow» (et-sett-flyt prinsippet) der operatørene gjør alt selv; de programmerer, spenner opp samt henter og leverer emner og ferdige deler.

- Ibarmiaen er en kritisk maskin for oss. Den vil stort sett kjøre to skift, til tider tre skift når vi trenger kapasiteten, og vi forventer å få en produktivitetsøkning som følge av investeringen, konkluderer Kjell Einar Strømø.

For mer informasjon se: www.kverneland.no eller www.kaspo.no