Meget svak krone, sterk dollar og solid PMI

Den norske kronen har på nytt svekket seg, rimelig overraskende for de fleste økonomer. Swebank kom nylig med en analyse som minner om «glemte årsaker» til svak krone og tror kronen forblir svakere enn Norges Bank har anslått, uttaler Thomas Engen i Astrup AS.

Spesialstål har lange ledetider fra verkene.
Spesialstål har lange ledetider fra verkene.
Publisert

Dollaren er på sitt høyeste nivå på 1,5 år, noe som påvirker råvareprisene. Både oljepris og industrimetaller har seget ned, men effekten i norske kronen uteblir grunnet den sterke dollaren. Også mot Euro er kronen svak, gjennomsnittet for november gikk ned 15 øre til 9,63 for en Euro. Prisen på aluminium ligger nokså stabil, til tross for meget høy pris på råvaren alumina. 40 prosent av smelteverkene sies å gå med tap med dagens LME, og dette vil neppe fortsette. Fremdeles går Hydros anlegg i Brasil for halv maskin, tilgangen på alumina vil bedres når Alunorte får skru opp til full kapasitet igjen. Analytikere som følger dette tett mener det ikke skjer før i andre kvartal 2019. Hydro forventer et strammere marked neste år med underskudd utenfor Kina. Verdens største produsent, China Hongqioa Group kutter produksjonen med 550.000 tonn for å redusere utslipp og forurensing. Norsk PMI for november kom på sterke 56,0- opp marginale 0,2 fra oktober. Det viser solid vekst i industrien.

Lange ledetider på spesialstål

Tilgjengeligheten er ganske god for bulk / standardmaterialer i rustbestandig stål og aluminium. Outokumpu kan levere allerede i januar fra verket i Finland, mens spesialitetene fra de svenske verkene ikke kan leveres før i april. På stangstål meldes det noe mindre etterspørsel på mindre dimensjoner fra bilindustrien, mens spesialiteter har lang ledetid fra verkene. Dette gjelder ikke minst på spesialstål, hydraulikk og stempelstenger. På ekstruderte produkter i aluminium er det meget korte ledetider fra de nordiske verkene, alle kan levere profiler på tre uker. Også de Europeiske aktørene har fått en brems i Q4, noe som er sesongmessig helt normalt. Valseverkene har tykkere ordrebøker, Hydro har fra 8-10 ukers produksjonstid fra sine verk. Legeringstillegget på rustbestandig gikk litt ned fra november, men vi venter ingen store endringer til januar. Skrotprisen på stål gikk markant opp til 2875.- kr/tonn for 520M. Prisen på kobber steg 1,20 kr/kg i november, i tillegg øker alle produsentene sitt finansieringspåslag på kobber fra januar. På plast er ingen store endringer i pris og leveringssituasjonen, men prisen påvirkes av den svake kronen.

For mer informasjon se: www.astrup.no