Det gnistrer i Stavanger

Norges "største" gnisterosjon er i drift

Gnisterosjon er noe som vanligvis forbindes med verktøyproduksjon, men prosessen kan brukes i mange andre sammenheng hvis oppfinnsomheten er tilstede. Det er noe Aase Gnist vet å utnytte.

Bildet viser arbeidsbordet med rundbordet plassert oppå.
Bildet viser arbeidsbordet med rundbordet plassert oppå.
Publisert Oppdatert

Fordelen med gnisterosjon er at det blir nesten ingen belastning på verktøyet (elektroden), slik at erodering er et godt alternativ til sponfraskillende maskinering i områder som er vanskelige å komme til.

Behøver plass

Nettopp dette var tema da Aase Gnist (tidligere Magnus Aase) undersøkte hva som kunne leveres av store gnisterosjonsmaskiner. Det var ikke at arbeidsstykkene nødvendigvis var så store, men for å komme til med elektroder på lang arm, som skulle erodere langt inne i arbeidsstykket, var det behov for mye plass.

Spesialbygd

Valget falt på en maskin fra taiwanske Oscar E.D.M. Co som er den største produsenten av store gnistmaskiner i Taiwan. Modellen heter Cmax 2210S og har en arbeidstank på 2810 x 1700 mm med arbeidsbord på 2250 x 1100 mm. For å få plass til enda større komponenter er dekslingen rundt karret utstyrt med en spesialbygd åpning så lange deler kan stikke utenfor karret.

Ofte vil elektronene sitte på lange armer for å nå inn i arbeidsstykket, og for å håndtere de vektene dette kan medføre så kan vekt av elektrode og fikstur være hele 500 kg.

Maskinen er også utstyrt med et stort rundbord med gjennomgang 354 mm Ø. Rundbordet kan både brukes til å indeksere arbeidsstykket og som en fullstyrt akse for a gniste konturer.

Styringen på maskinen er Oscar's egenutviklede dialogstyring hvor mange funksjoner er automatisert.

Norsk representant er P.A. Bachke AS

For mer informasjon besøk: www.magnusaase.no eller www.pabachke.no