Ny servoelektrisk stanse gir overkapasitet

Klausen Industrier Svelgen AS har investert i ny Prima Power E5x servoelektrisk stansemaskin med format 1250 x 2500 mm. Maskinen ble levert av Din Maskin AS, og installert i juni 2012. Investeringen har gitt bedriften overkapasitet som nå kan selges til nye kunder.

- Vi har fått det inntrykket av Din Maskin, at de har tenkt å være i bransjen videre fremover, og det er nettopp dette som er viktig når en har valgt maskin for 10 til 15 år fremover, sier Gunnar Mundal t.h. hos Klausen Industrier AS, her med Trond Ulset Nordseth fra Din Maskin AS.
- Vi har fått det inntrykket av Din Maskin, at de har tenkt å være i bransjen videre fremover, og det er nettopp dette som er viktig når en har valgt maskin for 10 til 15 år fremover, sier Gunnar Mundal t.h. hos Klausen Industrier AS, her med Trond Ulset Nordseth fra Din Maskin AS.
Publisert Oppdatert
Platehåndteringsmuligheter med magasin for inn og utlasting var en selvfølge for Klausen Industrier Svelgen AS.
Platehåndteringsmuligheter med magasin for inn og utlasting var en selvfølge for Klausen Industrier Svelgen AS.

Klausen Industrier Svelgen ble etablert i 1990 som en moderne, allsidig servicebedrift. Bedriften ligger et par kilometer fra Bremanger Smelteverk og produserer cirka 1000 elektrodemantler årlig. Foruten reparasjoner og nyinstallasjoner til Elkem leverer de varer og tjenester til private, entreprenører, bergverk og offshorebedrifter. De leverer også varer og tjenester til flere energiverk og småkraftverk. Sammen med de andre bedriftene i Klausen-gruppen, fremstår de som en slagkraftig leverandør i sitt marked.

Slik virker det

Prima Power E5x-serien er utstyrt med høyhastighets servoelektrisk stansing og en kraftig manipulator som gir raske bevegelser med høy akselerasjon. Bevegelsen i X er hele 2584 mm, hvilket innebærer at ingen omtak for stansing er nødvendig. Dette gir økt nøyaktighet og sikkerhet. Maskinen har et snittforbruk på kun 4kW, går stille og har høy presisjon i slaget. Maskinen har fem servostyrte akser og kan forme og merke med stor nøyaktighet ettersom både stansehastigheter og slaglengder er programmerbare.

Hos Klausen har de også utstyrt denne maskinen med Prima Power Compact Express håndteringssystem for inn- og utlasting av plater, samt transportør for skrot til container.

Derfor Prima Power

Klausen Industrier var på jakt etter ny maskin for å stanse ribbeplater til produksjonen av elektrodemantler til Elkem. Den gamle maskinen var i stor grad "made in Svelgen", og var en kjempebra maskin i forhold til kravene som var den gang da. Nå har imidlertid tiden forlatt den gamle eksenterpressen, og noe nytt måtte i hus.

- Dilemmaet var da om man skulle kjøpe noe for bare denne ene typen jobb, eller skulle man løfte blikket til andre produkter og kunder. Heldigvis velsignet styret nytenkingen, og beslutningen ble tatt, forteller Gunnar Mundal hos Klausen Industrier Svelgen AS.

Hvorfor falt valget på Prima Power og Din Maskin?

- Det er alltid vanskelig å velge, slik ble det også her. Først og fremst er det mye å sette seg inn i, fordi teknologien ikke har vært så veldig kjent i bedriften vår. Etter et par besøk til andre bedrifter rundt om i andre land, begynte etter hvert kartet å bli tydeligere for oss. Vi ble i alle fall klar over at vi ville ha med platehåndteringsmuligheter med magasin for inn og utlasting, svarer Mundal og fortsetter;

- Prima Power, er et selskap som het Finn-Power før kompaniskapet med Italienske Prima. Dette er navn som har ligget på "harddisken" lenge. Finn-Power lagde ganske tidlig presser for hydraulikkslanger. Det var nok Klausen sin første befatning med selskapet bak.

Etter et besøk hos fabrikken i Finland, var valget litt lettere.

- Vi har også fått det inntrykket av Din Maskin, at de har tenkt å være i bransjen videre fremover, og det er nettopp dette som er viktig når en har valgt maskin for 10 til15 år fremover. Vi må kunne stole på dem vi skal gjøre forretninger med, og vi må være sikre på at det ikke er en "døgnflue". Så gjenstår det å se om valget var rett, kommenterer Mundal.

Omfattende opplæring

Hva er erfaringen så langt?

Opplæringen, som er en del av leveransen, går over hele to uker.

- Vi hadde selvfølgelig ikke tid å vente hele denne tiden, så vi fikk fabrikken til å kjøre tester på våre produkter, slik at vi var i gang med dette før maskinmontørene hadde reist tilbake til Finland. Vi har kjørt opplæring på fire personer i bedriften, kurset er omfattende, og når vi er flere med samme opplæring, er det enklere å nøste opp i det som glemmes. Maskinen oppleves som intuitiv og lett å lære seg. Der skal alltid være noen barnesykdommer, visst nok. Bare de rettes opp, er dette ikke så farlig egentlig. Det er dette som skiller en god og en dårlig leverandør. De gode stiller med reparatør, mens den dårlige stiller med advokat, sier Gunnar Mundal.

Selger overkapasitet

Utfordringen fremover blir å selge resterende kapasitet på maskinen. Så nå er det ikke bare valsing av konuser og annet plate arbeid som står på menyen lenger. Er det noen av leserne som trenger våre tjenester, er det bare å ta kontakt, inviterer Mundal.

For mer informasjon besøk gå til webside

Den nye Prima Power E5x-serien er utstyrt med høyhastighets servoelektrisk stansing og en kraftig manipulator.
Den nye Prima Power E5x-serien er utstyrt med høyhastighets servoelektrisk stansing og en kraftig manipulator.