Nye dimensjoner utforskes innen utvikling- og produksjonsteknologi

En nyskapende 3D-virtuell virkelighetssentral som kan betydelig redusere prosessutviklingstider er blitt installert på et banebrytende senter i Coventry i midt-England hos Manufacturing Technology Centre (MTC).

Ingeniører som arbeider med 3D-virkelighet kan redusere utviklingstider og kostnader for produsenter.
Ingeniører som arbeider med 3D-virkelighet kan redusere utviklingstider og kostnader for produsenter. Foto: Manufacturing Technology Centre
Publisert Oppdatert

Mens 3D-utskriftsfenomenet fortsetter å vokse i Storbritannia med stormskritt, er det åpnet et nytt utskriftssenter for nord-England i Manchester for å møte det økende behovet for 3D-utskrift fra arkitekter, ingeniører, produsenter av medisinske produkter og mediadesignere.

Senteret har fått støtte fra det ledende britiske trykkeriet Hobs Reprographics. Dette er en en-stopps butikk for 3D-scanning, 3D-tegning, fysisk modellproduksjon og reprografi i alle ledd av produksjonsprosessen. Dette nye 3D-senteret er det første av sitt slag i Storbritannia.

Får tilgang

Prosjektet som gjennomføres på MTC, som er basert i Coventry, er kjent som CASiM2 (Centre for Advanced Simulation & Modelling). Her er det mulig å simulere avanserte produksjonsprosesser i både sanntid og tre dimensjoner. Den nyskapende teknologien gir ingeniører muligheten til å teste komplekse prosesser uten tid- og kostnadskrevende investeringer i anlegg og maskinvarer.

Det revolusjonerende anlegget er blitt installert på MTC for å hjelpe bedrifter med å teste teknologi før man foretar store investeringer. Det skal også gi små og mellomstore bedrifter muligheten til å bruke nyskapende og altdekkende virtuell virkelighetsteknologi som de vanligvis ikke hadde hatt adgang til. Teknologien er rettet mot en lang rekke industrielle sektorer.

På MTC-anlegget brukes det naturlig 3D-stereo visualisering i sann skala og sanntid. Anlegget støtter mange diverse aktiviteter; ferdigstillelse av fabrikk og celler, ergonomiske spørsmål, analyse av sveise- og robotoppdrag, visualisering av produktdesign og vanskelig tilgjengelige produksjonsprosesser samt ikke-destruktiv testing.

Teknologien kan også brukes til utdanningsformål der brukere får trening i farlige miljø eller markedsføring av produkter og prosesser i forkant av satsing i den virkelige verden.

CASiM2 er et samarbeidsprosjekt som har fått støtte fra Det europeiske fond for regional utvikling, samt MTC, Universitetet i Birmingham og Rolls Royce.

Alt på ett sted

Hittil har 3D-utskriftstjenester vært tilgjengelige fra flere forskjellige steder, men Hobs Studio i Manchester har samlet alt på et sted og tilbyr de siste nyhetene, bl.a. 3D-utskrift, 3D-scanning og laserskjæring for å spare tid og øke effektiviteten.

Senteret skal også tilby augmentert virkelighet (AR) og virtuell virkelighet (VV). AR er den neste store teknologi som skal gi kunder muligheten til å rette lesebrett eller smarte telefoner mot en QR-kode og visualisere et gjennomført prosjekt i virkelighet, i riktig målestokk og mer virkelighetstro enn tradisjonell 3D-avbildning. VR bruker de samme lesebrett eller smarte telefoner for å gå inn i et virtuelt virkelighets datasimulert miljø som kan simulere en virkelig eller innbilt verden.

For mer informasjon besøk: www.the-mtc.org eller www.HobsStudio.com