Nye fresekvaliteter bedrer verktøylevetiden og prosessikkerheten

Skjæreverktøy- og verktøysystemspesialisten Sandvik Coromant lanserer GC4330 og GC4340, to nye skjærkvaliteter for fresing i stål som skal gi lengre verktøylevetid.

Publisert

Med utviklingen av avanserte produksjonsteknologier, slik som et nytt substrat, Inveio-belegg og forbedret etterbehandlingsteknologi, gir de nye kvalitetene, ifølge verktøyprodusenten, store muligheter til vesentlig lengre verktøylevetid og bedre prosessikkerhet sammenlignet med forrige generasjons kvaliteter GC4230 og GC4240, som nå vil bli erstattet.

Utfordringer

Produsenter står overfor mange utfordringer nå det gjelder fresing av ISO P-arbeidsstykker. For eksempel kan enkelte harde og slipende ståltyper generere slitasje langs flankesiden av skjæret, særlig ved høye hastigheter og langvarig fresing. Ved maskinering under utstabile forhold, på grunn av redusert feste eller lange overheng, øker dessuten faren for skjæravskalling, mens varmesvingninger under maskinering, særlig ved bruk av kjøleveske, kan forårsake sprekkdannelse og deretter plutselige brudd.

Sterkere skjær

- Våre nye kvaliteter takler disse problemene på flere ulike måter. For eksempel øker det optimerte Inveio-belegget slitestyrken og verktøylevetiden dramatisk, uten å gå på akkord med sikkerheten, sier Magnus Engdahl, leder for produktanvendelse ved Sandvik Coromant, og fortsetter:

- Med enveis krystallretning har belegget høy motstand mot varmesprekker, noe som igjen bidrar til en lang og driftssikker verktøylevetid, og denne faktoren støttes ytterligere av den nye etterbehandlingsprosessen som gjør skjæret sterkere ved å endre de mekaniske egenskapene.

Økt verktøylevetid

Et nyutviklet substrat gir god kontroll over kornstørrelsesfordelingen. Dette sikrer mer pålitelig og forutsigbar verktøyatferd. I tillegg støttes konstant verktøylevetid av smalere kantavrundingstoleranse (ER). Økt verktøylevetid sørger for reduserte kostnader per komponent, mens forbedret prosessikkerhet gir forutsigbar ytelse og kortere nedetid, for ikke å snakke om høyere komponentkvalitet.

Egnet til blandingsproduksjon

GC4330 er en middels hard kvalitet og er førstevalget for grovbearbeiding og halvfin planfresing med den robuste GC4340-kvaliteten som foretrekkes til grov skulderfresing og notfresing. Kan brukes med og uten kjøleveske, selv om tørrmaskinering anbefales.

Både GC4330 og GC4340 er tilgjengelige i følgende produktfamilier: CoroMill 390 og CoroMill 490 for skulderfresing; CoroMill 345 og CoroMill 745 for planfresing; CoroMill 210 for fresing med hurtig mating; CoroMill 200 for profilfresing; og CoroMill 331 for notfresing og avstikking. Selv om kvalitetene er optimert for stål, er de også egnet til blandingsproduksjon som involverer arbeidsstykker av ISO K (støpejern) og ISO M (rustfritt stål).

For mer informasjon se: www.sandvik.coromant.com