HR Maskin 20 år feirer:

Nyutviklet kjernebormaskin med unik kapasitet

HR Maskins portable kjernebormaskin med elektromagnet er i verdensklasse. Ved hjelp av SkatteFUNN har bedriften utviklet den største portable kjernebormaskinen på markedet.

- Uten støtten vi har fått fra SkatteFUNN, hadde et prosjekt som dette ikke latt seg realisere for et lite firma som oss, mener daglig leder Aage Solbrekke.
- Uten støtten vi har fått fra SkatteFUNN, hadde et prosjekt som dette ikke latt seg realisere for et lite firma som oss, mener daglig leder Aage Solbrekke.
Publisert Oppdatert

Rakkestad-bedriften HR Maskin har spesialkompetanse innen kjerneboring i stål. Kundene er for det meste aktører innen skipsbygging og offshore, og spredt rundt i verden. Ved kjerneboring av konstruksjonsplater i stål, ofte for fremføring av rør eller ledninger, blir kun materiale lik tykkelsen på skjæret til boret fjernet. Kjernen, som er lik borets innerdiameter, blir igjen inne i boret, og fjernes når boringen er over.

200 mm i diameter

Bedriften har kommet i mål med et FoU-prosjekt hvor sluttproduktet skulle bli en portabel kjernebormaskin med en størrelse og kapasitet ingen hittil hadde oppnådd. Den nyutviklede maskinen håndterer kjernebor opp til 200 mm i diameter og kan gjenge innvendige hull opp til 52 mm i diameter. Så store bor har hittil bare vært mulig å bruke på store stasjonære borverk. Grunnen er at markedet har manglet magnetbormaskiner med sterk nok magnet, girkasse og elektronikk som har kunnet tåle belastningen. Motoren er én-faset, og kan drives av 16 ampère nettverk.

Kø av utfordringer

- Utfordringene stod i kø ved oppstarten av prosjektet i 2008, sier teknisk sjef Svein Backe. Som eksempel nevner han at det stilles ekstreme krav til motor og girsystem når den samme maskinen skal levere både høyt turtall til små bor, og høyt dreiemoment til store bor. Egen girkasse med manuell girveksling måtte derfor utvikles. Siden bormaskinen var ment for alle verdensdeler, måtte motoren også utstyres med en styreenhet som skulle kunne tilpasses ulike elektriske systemer og strømnett med spenningsvariasjoner. Elektronikken og motoren ble utviklet i Norge. En ekstra kraftig magnet for å "låse" maskinen til arbeidsstykket ble spesialutviklet i Seoul.

HR Maskin måtte helt til Sør-Korea for å finne en samarbeidspartner til det kompliserte utviklingsarbeidet. Den store avstanden mellom Norge og Sør-Korea ble en ekstra utfordring gjennom prosjektperioden.

- Men vi kom i mål, og resultatet ble svært bra, sier Backe fornøyd.

Finansiering og faglig gevinst

FoU-prosjektet har pågått i seks år. Av offentlig finansiering har HR Maskin bare mottatt støtte fra SkatteFUNN i Forskningsrådet. Støtten har vært på anslagsvis 1 million kroner i form av skattefradrag, som utgjør 20 prosent av de totale prosjektkostnadene. Resterende kostnader har bedriften selv stått for.

- Uten støtten vi har fått fra SkatteFUNN, hadde et prosjekt som dette ikke latt seg realisere for et lite firma som oss, mener daglig leder Aage Solbrekke.

- For oss var søknadsprosessen krevende, men også lærerik. Vi måtte sette hele prosjektet i et perspektiv for å få en så rasjonell fremdrift som mulig. Vi har så absolutt fått en faglig gevinst av prosessen, og det har bidratt til at vi nå vurderer nye prosjekter som vi "tør" å sette i gang.

20-årsjubilant

HR Maskin AS (tidligere Harald Rådahl Maskin AS) feirer 20 år i år, og ser lyst på fremtiden.

- Til tross for en beskjeden størrelse på bedriften - med seks ansatte, har vi lykkes med å utvikle vår idé til et produkt som er etterspurt i hele verden, sier Solbrekke.

Kilde: SkatteFUNN

HR Maskin AS har utviklet den største portable kjernebormaskinen på markedet.
HR Maskin AS har utviklet den største portable kjernebormaskinen på markedet. Foto: HR Maskin AS