Pedersen Sveis & Maskinering overtar Karmøy Hydal Tools

Pedersen Sveis & Maskinering AS har kjøpt Karmøy-bedriften Hydal Tools AS (Hytools) av Ståle Karlsen som også eier Hydal konsernet og Hydal Aluminiumsprofiler AS på Raufoss.

Maskineringsavdelingen
Maskineringsavdelingen
Publisert Oppdatert

Hytools produserer ekstruderingsverktøy for pressing/ekstrudering av aluminiumprofiler, og var en del av Hydal Group, en familie med fire spesialiserte selskaper innenfor utvikling, konstruksjon og produksjon av profiler, systemkomponenter og produkter i aluminium. Hytools er Skandinavias ledende produsent av ekstruderingsverktøy og har over 40 års erfaring innen utvikling og produksjon av presisjonsverktøy for ekstrudering av aluminiumprofiler. De ansatte har spisskompetanse innen design, programmering, og produksjon av krevende verktøyløsninger for sine kunder.

Fra venstre: Hagbard Sandhaland, Espen Andre Pedersen, Anders Pedersen og Ståle Karlsen.
Fra venstre: Hagbard Sandhaland, Espen Andre Pedersen, Anders Pedersen og Ståle Karlsen.

Hånd i hanske

Da pressverket på Karmøy ble nedlagt har de største kundene vært Benteler Aluminium Systems Norway AS og Hydal Aluminiumsprofiler AS på Raufoss. Det ble da et ønske om å ha verktøyproduksjonen og -utviklingen nærmere pressverkene på Raufoss. Dette har vært en prosess som ikke har vært enkelt å finne løsninger på, da kompetansen på slike verktøy var bosatt og etablert på Karmøy. Pedersen Sveis & Maskinering AS sin store satsning på verktøyproduksjon for industriparken på Raufoss vakte stor interesse hos pressverkene, og dermed var kontakten opprettet. Pedersen reiste til Karmøy for å se på fabrikken og fant fort ut at dette var en meget flott fabrikk med mye kompetanse og muligheter i. Ståle Karlsen og Anders Pedersen ble da enige om at deres bedrifter passet som hånd i hanske.

Herdeavdelingen
Herdeavdelingen

- I første omgang var det meningen å flytte hele fabrikken opp til Toten, men det har vi slått helt i fra oss. Denne fabrikken må ligge der den er, men vi skal produsere de verktøyene Hytools ikke har utstyr for å lage, her på Bøverbru, forteller Anders Pedersen, daglig leder i Pedersen Sveis & Maskinering AS.

Forventer økning

Det bygges også opp en kompetansegruppe på ekstruderingsverktøy hos Pedersen på Bøverbru. Dette for å kunne vedlikeholde, reparere og justere eksisterende verktøy.

- Dette er en tjeneste pressverkene setter stor pris på å ha rett utenfor stuedøra. Fabrikken på Karmøy er på 1100m2 og har plass til cirka 30 mann. Det er i dag fem årsverk der, og vi ser for oss at vi må øke til syv årsverk i første omgang. Omsetningen for Hydal Tools har ligget på 10 millioner kroner det siste året. Der ser vi for oss en økning på 25 prosent på grunn av at vi får større kapasitet, sier Pedersen. Avdelingen på Karmøy skal ligge under Pedersen Sveis & Maskinering AS, men får da navnet Pedersen Extrusion Tools Avd. Karmøy. På Karmøy utføres alt fra verktøykonstruksjon, dreiing, fresing, herding, senkerodering, tråderodering og sliping.

Freseavdeling
Freseavdeling

- Vi oppgraderer noe av utstyret og har gjort noen små endringer da vi startet opp 1. august. Avdelingen blir administrert fra Bøverbru og det blir noe reising begge veier, uttaler Pedersen.

Nye kunder – nye maskiner

Fabrikken på Karmøy har nylig brukt mye midler på oppgradering av herdeavdelingen etter en brann tidligere i år. Der er PLS-styringer og innmat under ett år gammelt. Det er en egen EDM eroderingsavdeling med fem maskiner.

- Maskinparken er tilrettelagt for denne type verktøy, men er selvfølgelig brukenes til andre produkter også. I våre planer med kundene skal vi også inn med erodering her på huset. Dette setter vi i gang med så fort vi kommer i gang på Karmøy, forklarer Pedersen, og fortsetter:

- Pedersen Sveis & Maskinering AS har klar ny verktøyfabrikk her på Bøverbru fra august i år. Vi har satset mye på verktøyproduksjon over en tid, og får stadig flere og nye ordre. Vi har også fått flere nye kunder på verktøy den siste tiden. Det er investert i noen nye maskiner for å kunne utføre flere komplekse verktøy.

Utvider plateverkstedet - Det har vært meget krevende og skaffe god kompetanse i den nye verktøyfabrikken, men nå begynner vi å nærme oss. Vi trenger likevel to dyktige operatører til innen fresing i løpet av høsten her på Bøverbru. Vi skal også ha to verktøymakere til på vår Karmøy avdeling, da vi øker aktiviteten nå i høsten, forteller Pedersen, og legger til:

EDM-avdelingen
EDM-avdelingen

- Vi starter også opp med nytt og utvidet plateverksted i august. Da kommer det en Amada laserskjærer inn hos oss. Vi har i dag en kombi skjæremaskin som skjærer rustfritt og aluminium opp til 30mm tykkelse, og stål opp til 100mm tykkelse. Den nye laseren skjærer høy kvalitet opp til 10mm tykkelse, men kan også skjære 12mm. En laser er mye mer nøyaktig og mer effektiv enn det vi har i dag. Ellers, så har vi nytt og moderne utstyr innen platearbeid. Vi driver hardt innen leveranser til snøryddebransjen, men har også egne snø- og grusprodukter som har behov for laserskjærte deler. Ellers, så blir fokus på og levere raske og mindre serier som en god og stabil underleverandør. Da leverer vi ferdig skjære, knekte og sveiste platekonstruksjoner til våre kunder som i disse dager melder om fulle ordrebøker og bra fremtidsutsikter. De investerer også i mye nytt produksjonsutstyr og verktøy. Vi har et bredt kundespekter som trenger mye av våre tjenester fremover. Det er i hovedsak grunnen til at vi ekspanderer som vi gjør om dagen, konkluderer Anders Pedersen.

For mer informasjon se: www.pedersensveis.no og www.extrusiontools.no