Rekordresultat for EuroBLECH 2014 – et tydelig trendskifte

Verdens største messe for tynnplatemetallbearbeidende industri – EuroBLECH i Hannover, Tyskland, har rykte på seg å presentere bransjenyheter som kunder fra hele verden vil se. For messen i 2014 var det et par signifikante nyheter som bransjen bør merke seg, de vil bidra til et tydelig trendskifte.

EuroBLECH 2014 satte ny utstillerrekord!
EuroBLECH 2014 satte ny utstillerrekord! Foto: Joppe Næss Christensen
Publisert Oppdatert

Mye har skjedd siden jeg deltok på min første EuroBLECH for snart 19 år siden. En markant forskjell er innovasjonstakten som i dag er vesentlig høyere enn noen gang. Mens man før kunne se små endringer i maskindekslingen, og naturligvis enkelte interessante endringer i maskinkonstruksjoner, ser vi nå at det kommer flere banebrytende løsninger som bransjen egentlig har hatt behov for lenge, men som ikke har vært etterspurt nok. EuroBLECH 2014 hadde mye å by på, og et par nyheter vil jeg nevne litt lenger ned i artikkelen, men la oss først se på noen interessante fakta.

 

Med RAS programvare og maskinløsninger tar tynnplateindustrien et kvantesprang!
Med RAS programvare og maskinløsninger tar tynnplateindustrien et kvantesprang! Foto: Joppe Næss Christensen

Rekordstor oppslutning!
Da den 23. EuroBLECH i Hannover, Tyskland, lukket dørene etter fem vellykkede messedager, kunne man notere totalt 59.600 fagbesøkende som kom for å besøke verdens største metallbearbeidingsmesse. Et rekordhøyt antall utstillere, hele 1573 fra 38 land, presenterte et bredt spekter av innovative løsninger, moderne høyteknologi og en enorm mengde maskindemonstrasjoner på et samlet netto gulvareal på 86.500 kvadratmeter.
Mens antall utstillere økte med 5 prosent i forhold til forrige messe, og utstillingsarealet har økt med 3 prosent, forble besøkstall i utgangspunktet det samme. Resultatene av den foreløpige besøksundersøkelse viste en ytterligere dreining mot høyt kvalifiserte handelsbesøkende.
- Den rådende stemningen på messen var positiv hele veien. Det var livlig handelsvirksomhet i de åtte utstillingshallene og mange utstillerbedrifter har rapportert et stort antall internasjonale forretningsforbindelser og spenstig salgstall. En første analyse av utstillerundersøkelsen viser at deltakerbedriftene var svært fornøyd med utfallet av EuroBLECH 2014. Et stort flertall av utstillerne var i stand til fullt ut eller i stor grad å nå sine målgrupper; De roste kvaliteten på handelsbesøkende og det internasjonale publikumet, forklarer Nicola Hamann, adm. direktør hos messearrangør Mack Brooks Exhibitions

Mer internasjonal
Den travle atmosfæren på EuroBLECH 2014 gjenspeiler de generelle positive utsikter innen platemetallsektoren. Utstillingsundersøkelsen viser at selskapene vurderer dagens forretningsklima som mer gunstig enn ved forrige messe. Nærmere nye markeder var hovedmålet for utstillerne på fjorårets utstilling og EuroBLECH 2014 var mer internasjonalt enn den forrige utstillingen.
- Vi er glade for å kunne rapportere at 52 prosent av våre utstillere kom fra utenfor Tyskland, sammenlignet med 48 prosent forrige gang; og vi økte også vår tradisjonelt høye andel av internasjonale besøkende. 38 prosent av årets besøkende kom fra utenfor Tyskland sammenlignet med 34 prosent ved forrige messe, sier Nicola Hamann.

 

Gode evalueringer

De første besøksdata viser at populære besøksland utenfor Tyskland var Nederland, Østerrike, Sveits, Italia, Polen, Sverige, Tyrkia, Tsjekkia, Spania, Storbritannia, Belgia og USA.
Kvoten for besøkende fra toppledelsen var, nok en gang, svært høy (41 prosent av alle besøkende), og det var en høy andel av besøkende med beslutningsevne (81 prosent av alle besøkende). Nesten halvparten av alle besøkende kom til EuroBLECH 2014 med klar intensjon om å kjøpe.
EuroBLECH 2014 fikk gode evalueringer fra begge, besøkende og utstillere, fra både i og utenfor Tyskland. Deltakerne var svært fornøyd, spesielt med omfattende utvalg av produkter som tilbys og med internasjonalt preg på utstillingen. Mer enn to tredjedeler av alle utstillerbedriftene har tenkt å stille ut igjen på neste messe. EuroBLECH 2016 vil finne sted fra 25. til 29. oktober 2016, i Hannover, Tyskland.

Bystronic har inngått et samarbeid med svenske Tomologic som tilbyr sannsynligvis verdens beste «nesting-løsning».
Bystronic har inngått et samarbeid med svenske Tomologic som tilbyr sannsynligvis verdens beste «nesting-løsning». Foto: Joppe Næss Christensen

To spennende nyheter

Den ene er at Bystronic nå samarbeider med et svensk firma som heter Tomologic. Nyheten består i at med Tomologic kan du neste dine tynnplatejobber på en ny måte. Du benytter Tomologic til å lage «verdens mest optimale nesting», i følge leverandøren. Denne programvaren er mange ganger bedre enn konkurrentenes, hevder Tomologic. Stemmer disse opplysningene snakker vi om en banebrytende teknologi.

Den andre nyheten er minst like, hvis ikke enda mer, interessant.

Den tyske familiebedriften RAS - Reinhardt Maschinenbau GmbH – feiret ikke bare 75 år i fjor, virksomheten kommer på banen med noe av den mest banebrytende teknologien på mange år!

Kort fortalt snakker vi om en forenkling av fremstillingsprosessen fra 3D-CAD-tegning til ferdig produsert del. RAS har egen programvare som gjør om 3D-CAD-tegninger til produksjonsklare filer som gjør operatøroppgaven til en lek. RAS har også satset på helautomatiske maskinteknologiske løsninger som vil utfordre andre maskinprodusenter. Dette er noe av det Maskinregisteret vil presentere i kommende utgaver. I tillegg har vi mange god nyheter fra en rekke maskin og utstyrsprodusenter som du kan lese mer om i tiden som kommer.


For mer informasjon besøk:
www.euroblech.com og www.blechevents.com

Dessuten www.ras-systems.com og www.tomologic.com