Slik bruker vi gjengeverktøy

Hva er utfordringene innen gjenging? - Dormer Pramet forklarer forskjellen mellom ulike gjengeverktøy.

Publisert Oppdatert

Gjenging er en av de mest krevende og problematiske bearbeidingsprosessene. Gjenger gjøres vanligvis som den siste delen av produksjonsprosessen. Derfor er det operatørens jobb å sikre at prosessen er sikker og er fullført riktig. Kvaliteten på gjengen, samt toleransen, må være utmerket og presis for å sikre maksimal levetid på verktøyet.

Johan Bodin, produktsjef for Dormer Pramets gjengeverktøy, svarer her på spørsmål om selskapets store gjengetapprogram, hvilke utfordringer man som maskinoperatør møter og hvilke alternativer som tilgjengelig for sluttbrukerne.

Hvilke varianter av gjengetapper finnes?

Johan Bodin, produktsjef for Dormer Pramets gjengeverktøy, svarer her på spørsmål om selskapets store gjengetapprogram.
Johan Bodin, produktsjef for Dormer Pramets gjengeverktøy, svarer her på spørsmål om selskapets store gjengetapprogram.

- Det finnes flere ulike varianter av gjengetapper, men rettsportappen er den mest vanlige og den som ofte benyttes. Den kan benyttes for både gjennomgående- og bunnhull i de fleste materialer, spesielt i stål og støpejern. Spondrivende tapper anbefales for gjenging av gjennomgående hull fordi de har rette, grunne sponkanaler, med en spiss som er utformet for å føre sponet fremover, svarer Bodin, og legger til:

- Spiralgjengetappene på sin side, transporterer sponen bakover ut av hullet, vekk fra emnet, og brukes derfor først og fremst for bunnhull. En mindre vanlig, men likevel viktig del av vårt gjengeprogram, er pressgjengetapper og gjengefreser.

Hvilke ulike materialer benyttes som standard i Dormer Pramets gjengetapper?

Johan Bodin svarer: - Vårt brede sortiment av gjengetapper og gjengesnitt i hurtigstål støtter en rekke vanlige applikasjoner for bruk både for hånd eller i maskin. Vi tilbyr gjengetapper i alle vanlige gjengeformer. Vårt populære ”Shark”-sortiment av materialspesifikke gjengetapper er fremstilt pulvermetallurgisk koboltstål (HSS-E-PM). Dette gir optimale geometrier for høy ytelse i rustfritt stål, stål, støpejern og ikke-jernholdige materialer.

Hva er en pressgjengetapp?

- Gjenging med pressgjengetapp innebærer at man lager en gjenge ved å deformere materialet istedenfor å skjære det. Dermed produseres ingen spon og den ferdige gjengen blir sterkere. Pressgjengetappen kalles også for rullegjengetapp eller gjengetapp uten spor og kan brukes til bunnhull så vel som gjennomgående hull i de fleste materialtyper, inklusive stål opp til 1200 N / mm². Dette gjør pressgjengetappen meget allsidig, svarer Bodin og legger til:

- En viktig fordel med pressgjengetapper er at den stabile konstruksjonen reduserer risiko for brudd og gir større dimensjonsnøyaktighet. Dette er viktig ved bearbeiding i applikasjoner der det kreves ekstra pålitelighet og presisjon. Fasens utforming på gjengetappen bestemmer gjengedybden og bearbeidingstypen. Pressgjengetapper med faseform C fungerer for både gjennomgående- og bunnhull under 3xD. Faseform E betyr at spissen har en avfasing på 1,5-2 mm, noe som gjør den best egnet for bunnhull. Pressgjengetapper med innvendige kjølekanaler, radielle skjærevæskeutløp og oljespor øker levetiden på verktøyet og prosessikkerheten ytterligere. Smøremiddelet havner eksakt på det punktet der kreftene og friksjonen er på sitt høyeste.

Kvaliteten på gjengen, samt toleransen, må være utmerket og presis for å sikre maksimal levetid på verktøyet.
Kvaliteten på gjengen, samt toleransen, må være utmerket og presis for å sikre maksimal levetid på verktøyet.

Hvorfor er gjengefresing en del av gjengetapprogrammet?

Bodin svarer:

- Det er det fordi de gir bedre nøyaktighet, større dimensjoner og kan benyttes i CNC-maskiner. Dormer Pramets sortiment av gjengefreser dekker følgende gjengeformer: M, MF, UNC, UNF, G og NPT.

Samtlige gjengefreser holder et høyt sikkerhetsnivå, stabilitet og overflatejevnhet. Samme gjengefres kan benyttes i nesten alle typer av materialer, eksempelvis herdet stål, rustfritt stål og harde legeringer. Det gjør den svært allsidig.

For mer informasjon se: www.dormerpramet.com