Sør-Stål på feirer 60 år med ny Trumpf laser

I år er det 60 år siden Sør-Stål AS ble etablert. Bedriften har beveget seg fra å produsere stålrørmøbler i 1958 til å bli en allsidig tynnplateekspert i 2018. I jubileumsåret feirer man med installasjon av en ny Trumpf laserskjæremaskin.

Bak fra venstre: Jan Erik Lind-Jenssen, Tom Erik Pedersen, Arild Skaiå, Senad Muraspahic, Andreas Marhaug og Frode Strand.
Midt fra venstre: Finn Erik Egeland, Jalil Blitz og Arild Falander.
Front fra venstre: Arild Trone, Nina Grimsmo og Morten Løkås.
Bak fra venstre: Jan Erik Lind-Jenssen, Tom Erik Pedersen, Arild Skaiå, Senad Muraspahic, Andreas Marhaug og Frode Strand. Midt fra venstre: Finn Erik Egeland, Jalil Blitz og Arild Falander. Front fra venstre: Arild Trone, Nina Grimsmo og Morten Løkås.
Publisert Oppdatert

Som en ren underleverandør har Sør-Stål overlevd i et skiftende marked med mye stykkproduksjon ved å være omstillingsdyktig og fleksibel. Bedriften har opparbeidet seg en stor kundeportefølje som i økende grad krever mer, eksempelvis ønskes mer boring, gjenging og avgrading, arbeid som kundene stort sett før gjorde selv. Nå er det fokus på slank produksjon og at all ekstra bearbeiding reduseres.

- Dette stiller krav til vår kompetanse og maskinpark, og det er vi godt forberedt på, så vi søker alltid å være a-jour på disse områdene, understreker Frode Strand, produksjonsansvarlig hos Sør-Stål AS.

Ny maskin: Trumpf TruLaser 3030.
Ny maskin: Trumpf TruLaser 3030.

Han mener det er en fordel at bedriften ikke er så stor.

- Vi er en liten bedrift der alle gjør «litt mer». Det gir god oversikt, alle tenker rasjonelt og ser helheten. I tillegg har vi god økonomi og kan snu oss fort, sier Strand.

Allsidig industribedrift

På 1950-tallet ble stålrørmøbler og bord med respateksplater den nye motebølgen på norske kjøkken. Jørgen Strand, som den gang jobbet i Kristiansands stålindustri, ante at etterspørselen av denne typen møbler ville øke. Det var bakgrunnen for at han i 1958 etablerte Sør-Stål og gikk i gang med produksjonen av stålrørmøbler. Hans satsing viste seg å være en fulltreffer. I dag har Sør-Stål andre ben å stå på.

- Vi har spesialisert oss på platebearbeiding, med hovedvekt på skjæring, stansing og knekking. Vi klipper, knekker, stanser, laserskjærer og vannskjærer plater i ulike typer materialer. I tillegg har vi en avdeling for sammenstilling, sveising og rørbearbeiding. Typiske materialer vi jobber med er ulike typer stål, syrefast, rustfritt og aluminium. Vi har også god erfaring med å skjære litt mer spesielle materiell, som duplex, hardox og strenx, forteller Frode Strand.

Den nye laserskjæremaskinen har automatisk inn- og utlasting av plater.
Den nye laserskjæremaskinen har automatisk inn- og utlasting av plater.

Vil være ledende

Sør-Stål AS er lokalisert på Mjåvann industriområde, mellom Kristiansand og Søgne. Produksjonen utføres i et vel tilrettelagt miljø for å drive med høyteknologisk presisjon innen platebearbeiding. Kombinasjonen av effektive maskiner og dyktige medarbeidere gjør at bedriften fremstår som en allsidig kvalitetsleverandør til norsk industri.

- Vår visjon er å være ledende på vårt felt i Sør-Norge. Riktig kvalitet, rask levering og konkurransedyktige priser kjennetegner kundenes oppfatning av oss. Vi har god kommunikasjon med våre kunder for å optimalisere produksjonen til dem anser vi som særdeles viktig.

Feirer med laser

Sør-Stål kan feire sine 60 år med økende omsetning og en helt ny CO2 laserskjæremaskin type Trumpf TruLaser 3030.

Hvorfor velger dere Trumpf lasermaskin?

- Finnpower-laseren begynte å dra på årene, og laserskjæring er kritisk for vår virksomhet, så den har vi solgt. Da valget falt på Trumpf er det fordi vi fra før har en kombilaser fra Trumpf som vi er godt fornøyd med samtidig som TruLaser 3030 passer våre krav til kvalitet, skjærehastighet og ikke minst at den har samme programvare som kombimaskinen fra Trumpf, svarer Strand.

Han vil gjerne komme med et tips for dem som skal investere i ny teknologi.

Fra før av har Sør-Stål kombimaskinen TruMatic 7000 - en laser og stansemaskin.
Fra før av har Sør-Stål kombimaskinen TruMatic 7000 - en laser og stansemaskin.

- Da vi for fem år siden installerte kombi-stansen Trumatic 7000 var det med automatisk verktøyveksling og automatisk platehåndtering. Mye var nytt for oss, så vi hadde en avtale med Trumpf om at vi fikk en ekspert på besøk et halvt års tid etter at vi kjørte i gang maskinen. Det ble en suksess, Strand stråler og fortsetter:

- Vi lærte utrolig mye, en god del funksjoner vi ikke visste vi kunne gjøre med maskinen. Dette var ting som selv ikke de som installerte maskinen hadde kunnskap om. Nå ser vi frem til å gyve løs på nok en Trumpf-maskin som vil gi oss økt kapasitet og nye muligheter, konkluderer Frode Strand.

Frode Strand mener det er mye å hente på å få besøk fra maskinprodusenten et halv års tid etter innstallasjon. - Vi har lært mye av det, sier Frode.
Frode Strand mener det er mye å hente på å få besøk fra maskinprodusenten et halv års tid etter innstallasjon. - Vi har lært mye av det, sier Frode.

For mer informasjon se: www.sor-staal.no og www.pantronic.no

Fakta:

Det er fortsatt familien Strand som utgjør ledelsen i Sør-Stål. Nina Grimsmo (tidligere Strand) er daglig leder mens Frode Strand er produksjonsansvarlig, og begge er fortsatt aksjonærer. Bimo Invest AS kom inn som majoritetseier i 2010. Selskapet eies med like andeler av Rune Iversen og Øyvind Berntsen. Bimo Invest er involvert i ulike typer industri, deriblant stolprodusenten NorSap AS som Sør-Stål har hatt betydelig positiv synergi av å samarbeide med.