Trondheim Stål tar grep:

Automatiserer stykkproduksjon

Hvordan automatisere stykkproduksjon? Ja, det var spørsmålet man stilte seg i Trondheim Stål. Resultatet ble en større investering i en fiberlasermaskin fra Trumpf som er tilkoplet et Stopa helautomatisk platehåndteringsanlegg.

Nye lokaler og ny celle for automatisk produksjon. Trumpf fiberlaserskjæremaskin jobber sammen med Stopa lagersystem. Foran fra venstre avdelingsleder Stein Ivar Elstad, produksjonsleder Frode Krogstad og Pål Nesbø, daglig leder i Pantronic AS.
Nye lokaler og ny celle for automatisk produksjon. Trumpf fiberlaserskjæremaskin jobber sammen med Stopa lagersystem. Foran fra venstre avdelingsleder Stein Ivar Elstad, produksjonsleder Frode Krogstad og Pål Nesbø, daglig leder i Pantronic AS.
Publisert Oppdatert

Trondheim Stål AS er en stålentreprenør med hovedtyngde i stålkonstruksjoner for bygg, anlegg, smelteverk, prosessindustri og alle typer broer. Bedriften tilbyr ulike typer smedarbeid og vedlikeholdsoppdrag for industri, bygg og anlegg og tar både små og store oppdrag, inkludert produkt utvikling fra skisse til ferdig løsning.

Svevesti, eksempel på arbeid utført av Trondheim Stål AS:
Svevesti, eksempel på arbeid utført av Trondheim Stål AS:

- Vi kan hjelpe til med laserskjæring, vannskjæring, valsing, knekking, lakkering med vår egen moderne maskinpark eller hos vår utvalgte samarbeidspartnere, uttaler Stein Ivar Elstad, avdelingsleder i Trondheim Stål AS mens han viser rundt i de nye lokalene på Melhus.

Her finner vi, i tillegg til moderne verkstedlokaler på cirka 3000 kvadratmeter og kaldt stållager på 800 kvadratmeter, også flotte kontorlokaler, kantine, garderober og fine uteplasser.

Utfordrende å automatisere stykkproduksjon

Da Trondheim Stål valgte å flytte til Melhus var en av kriteriene at man skulle kunne automatisere stykkproduksjonen.

- Vi konkurrerer med aktører fra hele Europa, så skal vi vinne i den konkurransen må vi være best på alt, sier Elstad, og fortsetter:

- Nærheten til markedet er ikke godt nok i dag, leveringstid og pris er viktige faktorer, som sammen med sertifiseringskravene i bransjen, er avgjørende å levere på for å overleve.

Hvordan går man frem for å velge teknisk løsning for å automatisere stykkproduksjon?

- Det begynner gjerne med ideutveksling, vi var på tynnplatemessen EuroBLECH i Hannover for å se oss rundt, fant flere gode maskinprodusenter som var aktuelle. Vi hadde en rekke møter med maskinleverandører og vurderte lenge frem og tilbake før vi landet på Trumpf laserteknologi som sammen med Stopa lageranlegg kunne møte våre utfordringer. Et avgjørende punkt var naturligvis også den norske forhandleren, i dette tilfellet Pantronic AS, og hva slags oppfølging og servicetilbud man kan forvente, svarer Elstad.

Plukkenehten i SortMaster.
Plukkenehten i SortMaster.

En Trumpf TruLaser 3030 fiberlasermaskin jobber sammen med lagersystemet fra Stopa i en egen lukket celle. Dynamisk lager for råvare eller ferdigvare, samt et godt plukksystem gjør stykk- eller serieproduksjon mulig gjennom et ordrebasert system som utfører plukk til bakk eller plukk til pall. Et kamera i lasermaskinen gjør det mulig å se utskjærte deler på platen og eventuelt velge å legge på flere deler.

- Her kan vi produsere, helautomatisk, fem ulike platetykkelser til en og samme kunde i en og samme ordre, ferdig plukket og sortert, forklarer Elstad.

Kundeeksempel; lagerbro for IKEA.
Kundeeksempel; lagerbro for IKEA.

Vil forbli Midt-Norges største

Trondheim Stål satser hardt på å være en foretrukket leverandør og viser med tunge investeringer at man mener alvor. Bedriften har valgt å registrere seg i felles kvalifikasjonsordning for bygge- og anleggsnæringen, StartBANK. Formålet med kvalifikasjonsordningen er å bidra til at det kun benyttes seriøse aktører i bygg- og anleggsnæringen, og at aktørene dermed kan konkurrere på like vilkår. Trondheim Stål AS innehar også Sentral godkjenning av foretak for ansvarsrett etter plan- og bygningsloven. Bedriften er nå sertifisert for CE merking etter NS-EN1090-1 og utførelsesklasse EXC3 samt etter ISO 9001 og ISO 14001.

Stålskuffe, eksempel på arbeid utført avTrondheim Stål AS.
Stålskuffe, eksempel på arbeid utført avTrondheim Stål AS.

- Vi er en av fem godkjente Hardox wearparts sentre i Norge, noe som betyr at vi lagerfører Hardox 550 og Hardox 600. Vi ønsker å forbli Midt-Norges største leverandør innen skjært metall og da må man sette handling bak ordene, mener Elstad.

For mer informasjon se: www.trondheimstaal.no eller www.pantronic.no

Fakta:

Trondheim Stål AS har for tiden 54 ansatte og hele 33 med fagbrev, og som godkjent lærebedrift i platearbeiderfaget og har man til enhver tid lærlinger. Bedriften har fem ingeniører og flere ansatte med sertifikater innen sveising, varme arbeider, lift, kran og for diverse kjøretøy.